The Legacy of Music
14 Essentiële George Michael nummers

14 Essentiële George Michael nummers

27, December 2016

George Michael stierf afgelopen zondag op 53-jarige leeftijd. Hij scoorde 6 nummer 1 hits in Nederland, waarvan 5 tussen 1984 en 1987, en als we de Wham singles en de Band Aid kerstsingle erbij optellen wist hij 9 keer de best verkochte single in de Top 40 op zijn naam te brengen. Ergens eind jaren 90 stopte de hits abrupt. Wellicht door zijn progressieve houding ten opzichte van homoseksualiteit en de manier waarop die dat in zijn privéleven en muziek uitdroeg? Wie zal het zeggen. Feit is dat de wereld nauwelijks zijn verontwaardiging onderdrukte als Michael elke keer anders in het nieuws verscheen dan iets over muziek. George Michael hoort in een adem genoemd te worden met Madonna, Prince en Michael Jackson. Zij beheersten in de jaren 80 en 90 de muziekwereld, onze huiskamers en jongens -en meisjeskamer. We selecteerden 14 nummers, solo -of samenwerkingen én chronologisch, als zijn meest belangrijke.

 

1982: “Young Guns (Go For It!)”

Geluk is een factor die je afdwingt zeggen ze in de sport. Net voor een uitzending van het bepalende muziekprogramma Top of the Pops werd Wham uitgenodigd om in te vallen voor een act die op het laatste moment had afgezegd. Het optreden betekende een doorbraak in eigen land waar de single in eerste instantie moeizaam op gang kwam. Na het programma stootte het nummer binnen een paar weken naar de top 3.    

 

 

 

1984: ” Wake Me Up Before You Go-Go”

Op de shirts stond “Choose Life maar “Wake Me Up Before You Go-Go” bood nauwelijks ruimte voor een andere optie. Slechts enkele liedjes in de popmuziek zijn zo indrukwekkend bruisend geweest. De enorme glimlach die dit op menig gezicht teweeg bracht, was zeer plausibel. Elke noot en vocale bijdrage van zowel Michael als Ridgeley zijn zo raak als de bokser die zijn tegenstander knock-out slaat. Het was hun eerste Nederlandse nummer 1 hit.    

 

 

 

1984: “Careless Whisper”

Michael’s allereerste solo-hit was meteen raak. Wereldwijd een gigantische hit. De saxofoon opening is onmiddelijk herkenbaar en wellicht een van de meest herkenbare in de popmuziek. Het nummer heeft inmiddels een jonger publiek bereikt doordat het gebruikt werd in de hitfilm “Deadpool”. 5 weken lang was het in Nederland in het najaar van 1984 de best verkopende single.     

 

 

 

1984: “Last Christmas/ Do They Know It’s Christmas

Kerst 1984 concurreerde George Michael met 2 singles om de nummer 1 positie. Met Band Aid had hij een belangrijke bijdrage om voor het goede doel, de acute hongersnood in Ethiopië, geld in te zamelen. Met Wham bracht hij de single Last Christmas uit die middels een geweldige Feel-Good video tot een gigantische hit, en later ultieme kerst-klassieker, zou worden gebracht. Last Christmas schopte het tot de 2e plek in de top 40. Band Aid tot de 1e plek. Dit alles in december 1984.    

 

 

 

1986: “A Different Corner”

Het duurde anderhalf jaar maar met “A Different Corner”, op Wham’s (afscheids) album The Final, flikte Michael het wederom. Dit keer slechts 1 week maar toch. Het nummer, met een baslijn die een beetje doet denken aan Ben E King’s Stand By Me, werd voor het eerst op het gezaghebbende Engelse Radio 1 gedraaid door DJ Simon Bates. Die vond het zo goed dat ie het spontaan nóg een keer draaide.     

 

 

 

1987: ” I Knew You Were Waiting (For Me)”

George Michael’s nam het duet op en zijn droom kwam voor hem uit. Zingen met zijn favoriete artiest: Aretha Franklin. 3 weken lang in de winter van 1987 was het de meest verkochte single in Nederland. Het was de eerste single die hij niet zélf had geschreven.     

 

 

 

1987: “I Want Your Sex”

In de zomer van 1987 verscheen dit nummer. Het werd geweerd van de radiozenders in Groot-Brittannië en Amerika vanwege de weinig aan de verbeelding overgelaten titel. De clip werd alleen s’ nachts gedraaid op MTV door de vermeende naaktheid van Kathy Jeung. Een gecensureerde versie verscheen met de titel “I Want Your Love” en de zenders begonnen het te draaien. De ‘Sex’ versie werd in Nederland nummer 1.    

 

 

 

1987: “Faith”

Van het gelijknamige album met wereldbekende clip waarin Michael optrad met zonnebril, Levi’s 501, cowboy laarzen én leren jack. Het werd een van zijn meest succesvolle singles in Nederland; 6 weken nummer 1. Het album werd zijn best verkochte ooit. Meer dan 25 miljoen keer ging het over de toonbanken.    

 

 

 

1990: “Freedom(90)”

Niet te verwarren met het Wham nummer uit 1984. Het was de 2e single van het album “Listen Without Prejudice”. De clip is een klassieker. Daarin zijn de supermodellen Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford, Scott Benoit, Tatjana Patitz en Todo Segalla te zien. Gek genoeg werd het in Nederland een bescheiden top 10 hit.     

 

 

 

1991: “Don’t Let The Sun Go Down On Me” (Live)

Het nummer werd opgenomen tijdens een concert in maart 1991 in het Wembley stadion. Elton John kwam als verrassingsact een van zijn liedjes doen. Het resultaat was zo goed dat de platenmaatschappij belsoot het uit te brengen. Het werd Michael’s zoveelste nummer 1 hit in Nederland. De beelden uit de clip werden later opgenomen tijdens een concert in Chicago. Het duet stond 8 weken op 1.    

 

 

 

1993: “Somebody To Love” (Live)

Op paasmaandag 1992 werd het Freddie Mercury Tribute Concert gehouden. Vele artiesten brachten hun hommage aan de aan Aids overleden zanger door Queen nummers te spelen. Michael’s uitvoering van Somebody To Love wordt nog steeds gezien als de beste van die avond. Naar aanleiding van zijn optreden overwoog Queen zelfs Michael te vragen als vervanger van Mercury. De live-uitvoering van “Somebody To Love” verscheen op de EP Five Live en werd een grote hit.     

 

 

 

1995: “Jesus To a Child”

Michael’s eerbetoon aan zijn vriend en geliefde Anselmo Feleppa die in 1993 aan aids overleed. Hij schreef de tekst in minder dan een uur. Het was zijn laatste top 3 hit.

 

 

 

1998: “Outside”

Met Outside zong Michael over zijn arrestatie. Hij vertelde de waarheid over de gebeurtenis van 7 april 1998 waarin hij sexuele toespelingen zou hebben gemaakt tegenover een undercoveragent. Hiermee kwam Michael ook definitief uit de kast als homosexueel.De single flopte in Amerika en betekende zo goed als het einde van Michael’s hit- carrière.    

 

 

 

 

gmichael1263def

 

 

bronnen: Billboard.com – Wikipedia.com

SaveSave

Reacties