The Legacy of Music
Leonard Cohen: Muzikale Laatbloeier

Leonard Cohen: Muzikale Laatbloeier

25, November 2016

Leonard Norman Cohen was al 33 jaar toen hij zijn eerste album uitbracht. Voordat hij zich op de muziek stortte, schreef hij 2 romans en een aantal dicht-bundels. In 1967 verhuisde hij naar de Verenigde Staten.

 

Cohen werd geboren in een joods middenklassengezin in Montreal. Als tiener leerde hij gitaar spelen en vormde een country/folkgroep genaamd The Buckskin Boys. Hij studeerde letteren aan de McGill-universiteit met als doel dichter te worden en debuteerde in 1956 met Let Us Compare Mythologies. Reeds in 1961 was hij in Canadese poëziekringen een bekende naam. Hij kreeg een studiebeurs die hem in staat stelde zich terug te trekken op het Griekse eiland Hydra, waar hij tevens Marianne Jensen ontmoette (voor wie So Long, Marianne en vele andere van zijn liedjes geschreven werden). Daarna verschenen de poëziebundel Flowers for Hitler (1964) en zijn twee enige romans The Favourite Game (1963) en Beautiful Losers (1966). Zijn recentste poëziebundel Book of Longing verscheen in 2006. Liefde voor folkmuziek bracht hem ertoe zelf de gitaar ter hand te nemen. (c) wikipedia

Aan het eind van 1967 verscheen zijn debuut Songs of Leonard Cohen. Suzanne en So Long Marianne afkomstig van dit album staan elk jaar nog genoteerd in de Top 2000. Songs From a Room(1969) en Songs From Love and Hate (1971) waren de daaropvolgende albums. In 1972 ging Cohen op tournee in Europa. Hij deed ook Nederland aan.

 

 

art067-leonard-cohen-poster1972Gijsbert Hanekroot.

 

 

Vanaf midden jaren 70 raakte Cohen iets in de vergetelheid. Mid jaren 80 speelde Cohen een gastrol in de serie Miami Vice. Jennifer Warnes tribute album Famous Blue Raincoats trok Cohen weer iets uit de luwte. Naast Warnes eerden ook andere artiesten als Nick Cave en Sisters Of Mercy Cohen’s werk. Cohen’s album I’m Your Man(1988) was een keerpunt voor zijn carriere. Commercieel was het een succes, ook in Nederland. Het bekendste liedje van Cohen was misschien wel ‘Hallelujah’. Het verscheen in 1984 op zijn album Various Positions. Pas begin jaren 90 werd het bekend door de versies van John Cale en Jeff Buckley. Inmiddels is het nummer door meer dan 200 artiesten gecovered. In Nederland behaalde het in 2009 de single charts. Vlak na zijn 70-ste verjaardag bleek Cohen bijna bankroet te zijn. Zijn manager Kelley Linch bleek hem te hebben opgelicht. Noodgedwongen moest Cohen op zijn oude dag weer gaan optreden. In 2008 stond Cohen, voor het eerst in 15 jaar, weer in Nederland. In het Amsterdamse Westerpark kon men tijdens het concert een speld horen vallen. Het publiek was muisstil en genoot van het ingetogen maar prachtige optreden. 

Er zou een periode aanbreken waarin Cohen bijna onafgebroken toerde. In 2012 verscheen de 12e studioplaat Old Ideas, gevolgd door Popular Problems in 2014 en 2 weken geleden You Want It Darker.

In een interview vlak voor de presentatie van de plaat werd duidelijk dat het voor Cohen klaar was: “Ik heb nog wel wat werk te doen, wat zaken af te handelen. Maar ik ben klaar om te sterven. Ik hoop dat het niet al te oncomfortabel verloopt. Maar dit is het wel zo’n beetje voor mij.” (c) NOS.nl

Leonard Cohen is 82 jaar geworden. R.I.P.

 

 

 

Reacties