The Legacy of Music
Springsteen’s The River; waar hoop en wanhoop samenkomt

Springsteen’s The River; waar hoop en wanhoop samenkomt

17, October 2016

The River is Bruce Springsteens enige dubbele  studioalbum. De personages die Springsteen op de 2LP tot leven wekt, gaan door diepe dalen en hoge pieken, soms tegelijkertijd. De helft van de twintig liedjes zou eerst verschijnen als een enkel LP, met de titel The Ties That Bind. Waarom kwam The Boss uiteindelijk met een dubbelaar?

 

Bruce ‘The Boss’ Springsteen is de belichaming van de Amerikaanse arbeidersklasse. Dat uit zich niet alleen in zijn T-shirt-met-spijkerbroeken-look, maar vooral ook in zijn muziek en songteksten. Hierin staat ‘The American Dream’ vaak centraal. Dat heeft als uitgangspunt: Amerika zou een plek moeten zijn waar iedereen zich thuis voelt en kans maakt op geluk en succes. Springsteen deinst er echter niet voor terug om ook de schaduwkant van dit utopische gedachtegoed te belichten.

 

 

Voor The River put Springsteen onder meer uit zijn eigen innerlijke duale drang naar zowel isolement als saamhorigheid en doet hij een eerste poging om over het huwelijk en familieleven te schrijven. Hij wil er een groots album van maken, waarop ruimte is voor ying en yang. De tien energieke nummers die hij in eerste instantie onder de noemer The Ties That Bind wil uitgeven, zijn te eenzijdig, beseft Springsteen. Derhalve vult hij het de bestaande liedjes aan met donkerder werk. Zo groeit The Ties That Bind uit tot een dubbelalbum, dat beter bij het grootse gevoel past dat Springsteen voor ogen heeft.

 

Op The River komen hoop en wanhoop op vloeiende wijze samen. Wat dat betreft is het dubbelalbum met even opzwepende als reflecterende muziek net zo schizofreen als het leven zelf kan zijn. De personages die Springsteen tot leven wekt – en met Born To Run en Darkness On The Edge Of Town al twee platen lang met zich meetorst – gaan door diepe dalen en hoge pieken, soms tegelijkertijd.

 

 

Zo is de man in Hungry Heart – in eerste instantie voor The Ramones geschreven – zijn familieleven beu en doet hij aan de bar zijn beklag aan een vreemde. Een van de personages in Wreck On The Highway, die net een dodelijk ongeval heeft gezien, kruipt juist even extra goed tegen zijn geliefde aan omdat hij zich beseft wat je allemaal kwijt raakt als je sterft. Het zou overigens net zo goed een en dezelfde personage kunnen zijn…

 

 

Hoe dan ook: veel mensen kunnen zich nog altijd goed identificeren met de sores, twijfel en vreugde die op The River aan de orde komt. Evenals de onderliggende boodschap: ‘koester het leven en neem de ontberingen voor lief’. Een universeel en tijdloos thema. Dat fraai samenvatten op een album – laat staan op een dubbelalbum – is alleen voor de allergrootsten weggelegd.

 

 

http://brucespringsteen.net

 

 

 

Reacties