The Legacy of Music
Het debuutalbum van Toto en hoe de bandnaam tot stand kwam

Het debuutalbum van Toto en hoe de bandnaam tot stand kwam

15, October 2016

Dankzij het debuutalbum ‘Toto’, met daarop de grote hit Hold The Line, groeit de Amerikaanse progressieve/symfonische rockgroep Toto meteen uit tot een vaste waarde in de rockscene. Hoe twee schoolvrienden en een stel studiomuzikanten een van de grootste rockacts ter wereld werden en tot de opvallende bandnaam kwamen.

 

Toetsenist, zanger en songwriter David Paich en drummer Jeff Porcaro kennen elkaar van de Grant High School in Van Nuys, Californië. Ze zijn ook jarenlang zeer actieve studiomuzikanten die regelmatig samenwerken. Ze zijn onder meer al op platen te horen van Steely Dan, Boz Scaggs en Sonny & Cher, als ze in 1977 besluiten een eigen band te vormen. De twee vrienden halen bassist David Hungate, toetsenist Steve Porcaro en gitarist Steve Lukather erbij. Zanger Bobby Kimball wordt als laatste aangetrokken, omdat eerste keuze Michael McDonald een paar dagen eerder heeft toegezegd bij The Doobie Brothers te gaan zingen.

 

Hold The Line maakt Toto in één klap wereldberoemd

 

De groep is compleet, maar van een echte band kan je nog niet spreken. Er is bijvoorbeeld nog geen bandnaam, en zonder ook maar één keer samen live gespeeld te hebben stapt het ensemble de studio in. Uiteindelijk werkt het zestal acht maanden aan een album, mogelijk gemaakt door platenlabel Columbia Records.

 

Inmiddels is Toto als bandnaam aangenomen en zo wordt het debuut ook genoemd. Er worden binnen rap tempo wereldwijd zo’n drie miljoen exemplaren van ‘Toto’ verkocht. Vooral Nederland omarmt de muziek meteen en het album, met de singles I’ll Supply The Love, Georgy Porgy en Rockmaker, verkoopt meteen goed. In Amerika wordt de band genomineerd voor een Grammy Award in de categorie ‘Best New Artist’.

 

Georgy Porgy, een bescheidener hit dan Hold The Line

 

Het ontstaan van de bandnaam Toto is altijd voer voor speculatie geweest. Zo verzon de band dat de naam was afgeleid van de hond uit The Wizard Of Oz. Bassist Hungate verzon voor de lol dat Toto afgeleid zou zijn van Toteaux, de officiële achternaam van Bobby Kimball, maar dat verhaal werd snel weer ontkracht. De werkelijke gedachte achter de bandnaam: ‘In Toto’ betekent in het Latijn ‘allesomvattend’. Omdat veel bandleden – overwegend capabele studiomuzikanten – op allerlei platen zijn te horen, vonden ze Toto toepasselijk.

 

Steve Lukather zou later in een interview met Ultimate Classic Rock aangeven dat de oude schoolband waarin meerdere leden van Toto zaten, Still Life heette. “Ik vond dat eigenlijk een betere naam. Toto is wat het nu is, en er zijn zekere dommere bandnamen. […] Dave en Jeff waren vasthoudend om de naam aan te houden, ook al was die al niet hip in 1978. Die maakte ons een gemakkelijke prooi om te bespotten.”

 

I’ll Supply The Love: te gelikt en theatraal voor punkers

 

Als ‘Toto’ op 15 oktober 1978 verschijnt, is de punkscene in volle bloei. Toto’s complexe en gelikte rockmuziek, op het debuut veelal geschreven door Paich, staat daar haaks op en dus krijgen de band en het debuutalbum ook daardoor veel kritiek van recensenten. “Maar”, zegt Lukather in 2013 tegen Ultimate Classic Rock, “we bestaan nog steeds en ze hebben ons niet klein kunnen krijgen. We krijgen onszelf niet eens kapot!”

 

Daarmee refereert Lukather onder meer naar het afscheid van diverse bandleden, de dood van Jeff Porcaro (1992) en de tijdelijke breuk, door de gitarist zelf ingeleid in 2008. Toto is echter sinds 2010 ‘gewoon weer’ actief, onder meer met de originele leden Paich, Lukather, en Steve Porcaro. Met het in 2015 uitgebrachte album ‘Toto XIV’ als nieuwste wapenfeit staat de inmiddels 39 jaar oude band nog steeds zijn mannetje.

 

http://totoofficial.com

 

 

Reacties