The Legacy of Music
5 klassieke punkplaten uit de jaren 70

5 klassieke punkplaten uit de jaren 70

26, September 2016

De jaren zeventig vormden een vruchtbare periode voor allerlei muziekstromingen, waaronder progrock, jazz en hardrock, maar ook punk. We selecteerden uit dat laatste genre vijf platen die je niet mag missen. ‘Hey ho! Let’s go!’

Sex Pistols – Never Mind The Bullocks, Here’s The Sex Pistols (1977)
Dit debuutalbum en tevens enige studioalbum van het Britse Sex Pistols is op 28 oktober 1977 uitgebracht. Het is een van de meest controversiële platen uit de muziekgeschiedenis vanwege de zeer directe, maatschappijkritische teksten van zanger Johnny Rotten (zo genoemd vanwege zijn miserabele gebit). Hij spuugt zijn gal over de Britse overheid en de koningin in het bijzonder. Ze zorgden er – samen met wangedrag tijdens live-concerten en gevloek op nationale televisie – voor dat de band in grote delen van Engeland werd verbannen.

 

 

Ramones – Ramones (1976)
Dit succesvolle debuutalbum van de Amerikaanse punkrockband Ramones is op 23 april 1976 verschenen. De band nam het in zeven dagen op in meerdere New Yorkse studio’s met een budget van slechts 6400 dollar. De veertien nummers op de plaat beslaan samen nog geen half uur aan muziek, maar elke seconde klinkt vitaal. ‘Hey ho! Let’s go!’ uit het nummer Blitzkrieg Bop is een van de meest iconische punk-punchlines.

 

 

Iggy & The Stooges – Raw Power (1973)
Dit derde album van het Amerikaanse Iggy & The Stooges dat op 7 februari 1973 is uitgebracht, wordt wel gezien als de voorloper van punkrock. Niemand minder dan David Bowie is samen met Iggy Pop verantwoordelijk voor de productie. Bowie had slechts drie opnamesporen (band, zang en sologitaar) met elkaar te mixen. Behalve wat volumeaanpassingen hoefde hij dus niet veel te doen. Ja, ook nog Iggy Pop bij de heroïne weghouden…

 

 

The Clash – London Calling (1979)
Dit dubbelalbum van het Britse The Clash is op 14 december 1979 verschenen. Een fraaie plaat voor mensen die van punk met een beetje meer houden. Vanwege de invloeden van onder meer ska, rockabilly en hardrock wordt de stijl op deze plaat ook wel omschreven als ‘nu-punk’. Het populaire titelnummer gaat over uiteenlopende manieren waarop onze wereld ten einde kan komen. Rolling Stone plaatste London Calling op nummer 8 in de lijst 500 Greatest Albums Of All Time, gepubliceerd in 2003.

 

 

Television – Marquee Moon (1977)
In de jaren zeventig was Television een van de belangrijkste spelers in de New Yorkse punkscene. Marquee Moon, uitgebracht op 8 februari in de VS en op 4 maart in de UK/EU, bevat niet de standaard drie-akkoorden-punkliedjes van twee à drie minuten. Het titelnummer van dit debuut is zelfs bijna tien minuten lang (de Spotify-versie is nog een halve minuut langer), ongekend in de punkscene. Niet zo vreemd dat het album bands uit de indie-scene, alternatieve rockscene en new wave-scene beïnvloedt. Joy Division-drummer Stephen Morris en R.E.M.-zanger Michael Stipe zijn bijvoorbeeld groot fan van deze plaat.

 

 

Meer Punk-klassiekers:
Patti Smith – Horses (1976)
Damned – Damned (1977)
Dead Boys – Young, Loud and Snotty (1977)
Buzzcocks – Singles Going Steady (1979)
Germs – G.I. (1979)
Wire – Pink Flag (1977)
Stiff Little Fingers – Inflammable Material (1979)
Richard Hell & The Voidoids – Blank Generation (1977)
X – Los Angeles (1980)
MC5 – Kick Out The Jams (1969)
Dead Kennedys – Fresh Fruit For Rotting Vegetables (1980)
Black Flag – Damaged (1981)

 

 

 

Reacties