The Legacy of Music
De laatste dagen van Jimi Hendrix

De laatste dagen van Jimi Hendrix

12, September 2016

Gitarist Jimi Hendrix gaf op 6 september 1970 zijn laatste concert en overleed slechts twaalf dagen later. Hoe bracht de invloedrijke performer en nog altijd inspirerende snarenkunstenaar zijn laatste levensfase door?

 


 

Zo glorieus zijn optredens en zo gevierd zijn spel en oeuvre, zo triest is de weg naar Jimi Hendrix’ einde. Kort voordat hij het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde, was Hendrix ziek, liep het niet lekker meer tussen hem en zijn manager Michael Jeffery, had hij twee rechtzaken aan zijn broek hangen en kreeg hij trammelant op liefdesgebied. Een alles behalve florissante situatie.

Paranoia en slapeloosheid

Alsof bovenstaande niet al triest genoeg was, kregen Nederlandse fans nog een extra klap te verduren. Eentje die voor altijd een bittere nasmaak in de mond zou achterlaten. Hendrix zou namelijk op 13 september nog in Rotterdam optreden. Dat had een legendarische show kunnen zijn, maar die is nooit doorgegaan omdat een zwaar oververmoeide bassist Billy Cox verschijnselen van paranoia begon te vertonen. Ook Hendrix kon de vele shows, de constante aandacht en het hoge leeftempo in deze periode niet meer bijbenen en ontwikkelde naast een hardnekkige slapelooshied een aan griep gerelateerde ziekte. Gevolg: de overige geplande optredens werden geschrapt.

Uitgeput en gefrustreerd had Hendrix ook nog te maken met twee rechtszaken van uiteenlopende aard: de ene was vaderschaps-gerelateerd en de andere betrof een geschil over een muziekopnamecontract. Zaken die de artiest niet in de koude kleren zaten. Ondanks alles gaf hij op 11 september nog een laatste interview aan Record Mirror waarin hij vertelde dat Cox Hendrix’ band, the Experience, zou verlaten vanwege eerder genoemde gezondheidsproblemen.

 

jimihcolour

 

Relatierel

De dag erna raakte Hendrix, geliefd bij de dames, ook nog verwikkeld in een relatierel. Devon Wilson, een van zijn vriendinnen was boos dat hij met Kirsten Nefer aan het daten was. En dat terwijl Hendrix vanaf 15 september zijn laatste nachten met zijn andere vriendin Monika Dannemann zou doorbrengen in haar appartement in het Samarkand Hotel in Notting Hill, Londen. Ach ja: Woodstock, hippies, vrije liefde…

Dannemann, die later zou trouwen met Scorpions-gitarist Uli Jon Roth, overleed in 1996. Ze heeft ooit beweerd dat Hendrix haar ten huwelijk heeft gevraagd. Ze zou – ondanks veel bekvechterij en jaloezie die in de relatie voorkwam – ‘ja’ hebben geantwoord, maar tot een bruiloft mocht het niet komen. Dannemann heeft Hendrix op de avond van 17 september minstens één amfetaminepil zien innemen. Hendrix zou ook nog negen slaaptabletten hebben doorgeslikt.

De volgende ochtend trof Dannemann de gitarist in coma aan. Ruim een uur nadat de ambulance arriveerde en Hendrix naar het St. Mary Abotts ziekenhuis was gebracht, werd hij daar op 18 september om 12:45 uur officieel doodverklaard. Oorzaak: verstikking door braaksel ten gevolge van een overdosis pijnstillers.

Laatste optredens

Een alles behalve heroïsch eind. Beter is de herinnering van Hendrix’s laatste concert dat hij op 6 september gaf met the Experience tijdens het Open Air Love and Peace Festival in Fehmarn te Duitsland. Eigenlijk zou hij een dag ervoor al acte de presence geven, maar door hevige regenbuien moest het optreden een dag worden opgeschoven. De volledige setlist was als volgt:
Killing Floor / Spanish Castle Magic / All Along the Watchtower / Hey Joe / Hey Baby (New Rising Sun) / Message to Love / Foxy Lady / Red House / Ezy Ryder / Freedom / Room Full of Mirrors /  Purple Haze / Voodoo Child (Slight Return).

 


Foto’s van de dag van het laatste optreden:

 

De show in Fehmarn is uitgebracht op plaat onder de noemer Live At The Isle Of Fehmarn. Dat Hendrix’ laatste noten die van Voodoo Child (ook wel gespeld als Voodoo Chile) zijn geweest zou enige troost kunnen bieden. Ware het niet dat dit niet de allerlaatste keer was dat de gitarist op een podium stond…

Op 16 september, twee nachten voor zijn dood, speelde Hendrix twee nummers in Ronnie Scott’s Jazz Club als onderdeel van een jam met Eric Burdon, voormalig gitarist van The Animals. Eigenlijk zou Hendrix de dag ervoor al meedoen, maar de op dat moment breekbare artiest was zo wiebelig van de drugs dat deelname hem werd afgeraden. De dag erna lukte het hem wel om met War, zoals de band van Burdon heette, mee te doen. In iets stabielere staat speelde hij Tobacco Road en Mother Earth mee. Het zou de allerlaatste keer zijn dat Hendrix en zijn gitaar, een match made in heaven, de liefde aan elkaar verklaarden.

 

www.jimihendrix.com

Reacties