The Legacy of Music
Van Morrison: 5 van zijn soloplaten die je niet mag missen

Van Morrison: 5 van zijn soloplaten die je niet mag missen

31, August 2016

Het maakt niet uit in welke volgorde je ze aanschaft, maar je muziekverzameling of luisterervaring is niet compleet zonder deze vijf soloalbums van sir George Ivan Morrison, oftewel Van Morrison.

 

1. Astral Weeks (1968)

Waar debuut Blowin’ Your Mind het vooral moet hebben van megahit Brown Eyed Girl, bezorgt Astral Weeks als totaalplaat een opwindende luisterervaring. Het album dat in drie sessies in Century Sound Studios in New York werd opgenomen, bevat geen gemakkelijke luisterliedjes, maar overwegend lange jazz/folk-achtige composities met een hypnotiserend effect. Het wordt door critici als een van de beste en belangrijkste rockalbums ooit beschouwd, een opvatting die Van Morrison zelf heeft verworpen.

Het romantische liefdesliedje Sweet Thing

 

2. Moondance (1970)

Zo experimenteel Astral Weeks was, zo catchy keerde Van Morrison in 1970 terug met Moondance. Door de pop- en lichte jazzinvloeden is dit album waarschijnlijk geliefder bij het grote publiek. De plaat staat boordevol hits, waarvan het titelnummer, Caravan, Crazy Love en Into The Mystic de bekendste zijn. De geridderde Van Morrison vertolkt ze nog vaak live.

Het populaire Into The Mystic

 

3. Saint Dominic’s Preview (1972)

Eind jaren zestig en begin jaren zeventig zit Van Morrison op een creatief hoogtepunt. Hoewel geen enkel album hetzelfde klinkt, weet hij steeds in de roos te schieten. Dat geldt ook voor Saint Dominic’s Preview. Hierop combineert de Ierse zanger twee van de beste werelden: die van uitgestrekte muzikale composities, zoals koningsnummer Listen To The Lion, en korte popsongs. Deze keer doet hij dat met opvallende blues- en soulinvloeden, onder meer te horen in I Will Be There en openingsnummer Jackie Wilson Said (I’m In Heaven When You Smile).

Jackie Wilson Said, opgedragen aan de Amerikaanse soulzanger Jack Leroy ‘Jackie’ Wilson Jr.


4. Veedon Fleece (1974)

Op deze plaat laat ‘Van the Man’ zich van zijn meest ingetogen kant horen. Hij neemt de muziek op vlak nadat hij is gescheiden van zijn vrouw Jane (Planet) Rigsbee. Een vakantie in Ierland bood hem de juiste inspiratie. De Keltische invloeden van zijn vakantie- en geboorteland zijn duidelijk hoorbaar. Bijvoorbeeld in Country Fair en het hartverscheurende Linden Arden Stole The Highlights. Grote radiohits kent deze plaat niet, maar het kleine tokkelliedje Come Here My Love is een pleister op ieders gebroken hart.

Come Here My Love: zo krachtig kan kort zijn

 

5. Into The Music (1979)

Na de twee iets minder geslaagde albums A Period Of Transition en Wavelength, zette Into The Music Van Morrison weer in een heel positief daglicht. Zo ingetogen en introspectief als Veedon Fleece was, zo uitbundig en feestelijk is Into The Music. Knap hoe Van Morrison zo veel uiteenlopende stijlen zo moeiteloos kan dragen. Volgens Van Morrison-biograaf Brian Hinton is het nummer And The Healing Has Begun het centrale meesterwerk in Van Morrisons carrière.

And The Healing Has Begun: een van Van Morrisons mooiste zangprestaties.

www.vanmorrison.com

 

 

 

Reacties