The Legacy of Music
13 legendarische muziekfestivals

13 legendarische muziekfestivals

13, August 2016

Van Newport tot Lowlands, van Pinkpop naar Woodstock; iedereen kent ze. We selecteerden 13 legendarische festivals. Er zijn er natuurlijk veel meer maar met deze selectie hebben we vrede…

 

 

Monterey Pop 1967, California (US)

Groots muziek (en éénmalig) evenement met rock, pop en folk acts.
Jefferson Airplane, The Who, Grateful Dead, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Otis Redding, Eric Burdon & The Animals, Ravi Shankar en The Mama’s & The Papa’s gaven onder andere acte de presence.

 

 

Live Aid 1985, Londen/Philadelphia

13 juli 1985 staat nog in veel geheugens gegrift. Georganiseerd door Bob Geldof en Midge Ure. Het eendaagse festival werd gehouden om geld op te halen om de Ethiopische hongersnood te bestrijden. In London waren 72000 toeschouwers aanwezig, in Philadelphia maar liefst 100000. Onder andere U2, Queen, Bowie, Dire Straits, Paul McCartney in Londen en Santana, Beach Boys, Madonna, Tom Petty, Neil Young, Eric Clapton, Led Zeppelin en Bob Dylan in Philadelphia zorgden voor een onvergetelijke zaterdag.

 

 

 

Pinkpop 1970 – , NL

Jaarlijks terugkerend en één van de oudste muziekfestival ter wereld. Alle muziekgenres komen aan bod. Van 1 daags naar 3daags gegroeid. Begonnen in Geleen en sinds 1988 in Landgraaf. Een greep uit wat legendarische optredens: The Police, U2, Doe Maar, Pearl Jam, Rage Against The Machine, Primus, Krezip, Anouk, The Cult, Bruce Springsteen en pak-em-beet Metallica. Teveel om op te noemen eigenlijk.

 

 

 

Glastonbury 1970-1971, 1978- , Engeland

Naast muziek van allerlei acts geeft het festival ook ruimte aan dans, comedie, circus, theater, cabaret en andere kunstvormen. Organisator Michael Eavis organiseerde de eerste editie op zijn eigen boerenland in Pilton, Somerset in Engeland.

 

Roskilde 1971- , Denemarken

Eén van Europa’s oudste festivals. De winst die het festival maakt, wordt elk jaar geschonken aan goede doelen. Roskilde trekt elk jaar rond de 80000 bezoekers.

 

Woodstock 1969, White Lake New York (US)

Historisch festival waar de generatie baby boomers werd gedefinieerd. Legendarische optredens waren er van Joe Cocker, Santana, Sly & The Family Stone, Jefferson Airplane en Jimi Hendrix. Festival werd bezocht door 400000 jongeren.

 

 

 

Lowlands 1967-68; 1993 – , Biddinghuizen(NL)

Ook bekend als ‘a Campingflight to Lowlands Paradise’. Begon in 1967 maar stopte na de 2e editie in 1968. In 1993 in ere hersteld en het bestaat nog steeds. Naast alle mogelijke muziekvormen biedt Lowlands ook een keur aan theater, films en cabaret, literatuur.

 

 

 

Newport Jazz Festival 1954 – , Newport, Rhode Island (US)

Gestart door Elaine Lorillard(1914-2007). Zij huurde de bekende jazz-impresario George Wein in om het programma voor zijn rekening te nemen. Alle grote namen uit de jazz-geschiedenis traden er op. Het festival bestaat nog steeds en is daarmee één van de oudste, nog bestaande festivals ter wereld.

 

Newport Folk festival 1959 – , Newport Rhode Island (US).

Folk festival dat begon in juli 1959 als tegenhanger van het Newport Jazz Festival en (met tussenpozen) nog steeds bestaat. Beroemd werd het door het omstreden elektrische optreden van Bob Dylan in 1965, een keerpunt in de muziekgeschiedenis.

 

Reading & Leeds Festival 1961 – , England

Eén van de oudste muziekfestivals ter wereld werd eerst bekend door zijn prog-rock, blues & rock programmering. Half jaren 70 was het het eerste dat Punk en New Wave acts omarmde.

 

Isle of Wight 1968 – 1970, 2002 – , Engeland

Van origine een prog-rock festival. Inmiddels een volwassen muziekfestival. Gemiddeld 60000 muziekfans bezoeken jaarlijks het eilandje voor de kust van Zuid-Engeland.

 

 

 

North Sea Jazz Festival 1976- , Rotterdam

Opgericht door Paul Acket. Eerste editie in 1976 in Den Haag en vanaf zomer 2006 georganiseerd in Ahoy Rotterdam.

 

 

 

Rock Werchter 1974- , Werchter BE

Grootste Belgische muziekfestival waar ook duizenden Nederlanders elk jaar vertoeven. Groeide van een 1-daags festival naar een 4-daags festival. Tot 1999 was het een dubbelfestival genaamd Torhout-Werchter.

 

 

 

Reacties