The Legacy of Music
Waarom Noel Redding The Jimi Hendrix Experience verliet

Waarom Noel Redding The Jimi Hendrix Experience verliet

1, July 2016

Noel Redding maakt als bassist drie jaar deel uit van The Jimi Hendrix Experience. Hij speelt onder meer baspartijen in voor Are You Experienced?, Axis: Bold As Love en Electric Ladyland, platen die allemaal een legendarische status krijgen. Na drie jaar stapt Redding echter van de een op andere dag op. Hoe kwam hij tot dit besluit?

 

 

 

Aan de wilgen

Sommige families kunnen het nog geen dag met elkaar uithouden, andere lukt het wellicht een lang weekend zonder elkaar de koppen in te slaan. Je kunt er echter donder op zeggen dat er na enkele etmalen (of al eerder) irritaties ontstaan die uitmonden in beschamende discussies (of nog erger). Muzikanten beschouwen relaties binnen een band vaak als die van een huwelijk of een familie. En hoewel Jimi Hendrix een bewonderenswaardig gitarist is geweest, was hij niet de gemakkelijkste jongen om bij in de buurt te zijn. Noel Redding, van oorsprong sologitarist, die in 1966 zijn gitaar tijdelijk aan de wilgen hangt om basgitaar te spelen in Hendrix’ nieuwe formatie The Jimi Hendrix Experience, weet daar alles van!

 

 

Gespleten persoonlijkheid

Als Redding in 1966 toetreedt tot The Jimi Hendrix Experience kan hij nog niet weten aan welk avontuur hij begint. Maar aan het einde van zijn rit, in 1969, vertelt Redding kort nadat hij voor de buitenwereld ogenschijnlijk abrupt uit het legendarische rocktrio is opgestapt aan magazine Rolling Stone: “Jimi is een heel goede gitarist, maar het is heel lastig om met hem te werken. Ik denk dat hij een gespleten persoonlijkheid heeft. Hij is een geniale gitarist en een briljante songwriter, maar hij is ook ongelooflijk hard voor zichzelf. Doordat hij zich constant zorgen maakt over van alles, windt hij iedereen in zijn omgeving op. […] Ik heb nooit begrepen waarom hij zich zo’n zorgen maakte. Ik bedoel: we verdienden een fortuin met tournees, soms wel een ton per optreden.”

 

The Jimi Hendrix Experience, live in 1968

 

 

Belachelijke vertoning

Na drie jaar opnemen en concerten komen er steeds meer frustraties bovendrijven bij Redding. Door Hendrix’ onnavolgbare gedrag is de spreekwoordelijke emmer van de bassist volgelopen. Redding tegen Rolling Stone: “De opnamesessies waren chaotisch, en op het podium begon het een belachelijke vertoning te worden. Het publiek wilde oude Hendrix-nummers horen, maar Jimi wilde alleen nieuw materiaal spelen.” De druppel die de emmer doet overlopen valt tijdens het Denver Pop Festival in 1969. Hendrix vertelt tegen een journalist dat hij bezig is om zijn band uit te breiden. Maar noch Redding noch drummer Mitch Mitchell zijn daarover ingelicht. Redding laat er geen gras over groeien: nog diezelfde avond neemt hij afscheid van The Jimi Hendrix Experience en hij pakt het eerstvolgende vliegtuig richting Londen. Hendrix’ smeekbede om Redding terug te halen haalt niets uit.

 

Fat Mattress, met Noel Redding op gitaar

 

 

Fat Mattress

Redding maakt als gitarist twee platen met de band Fat Mattress, maar die zijn weinig succesvol. Vervolgens neemt hij met Rod Richards (van Rare Earth) de Motown-cd Road op. Tegen die tijd is Redding ook in een juridische gevecht verwikkeld geraakt met de erven van de in 1970 overleden Jimi Hendrix. Een depressie volgt en tijdelijk wil Redding niets meer met de muziekwereld te maken hebben. Na uiteenlopende baantjes, zoals bij een houtzager en een koeriersdienst, hervindt hij de liefde voor muziek en gaat hij voornamelijk akoestische gitaar spelen. Zijn strijd tegen de erven van Hendrix voert hij tot aan zijn dood op 11 mei 2003. Redding is 57 jaar geworden.

 

 

 

Reacties