The Legacy of Music
Donovan: meer dan een Bob Dylan-kloon

Donovan: meer dan een Bob Dylan-kloon

10, May 2016

De Schotse singer-songwriter Donovan is zijn tijd ver vooruit geweest. Hij werkte samen met Jimmy Page en John Paul Jones voordat Led Zeppelin bestond, zong al over Jefferson Airplane voordat die band internationaal doorbrak en schonk Paul McCartney de frase ‘sky of blue and sea of green’ voor het Beatles-nummer Yellow Submarine. Daarnaast wordt zijn elpee Sunshine Superman (1966, Epic Records) beschouwd als een van de eerste psychedelische popalbums. Hij wordt vandaag 70 jaar.

 

 

Donovan versus Dylan

Donovan Philips Leitch, geboren op 10 mei 1946 in Maryhill te Glasgow, krijgt misschien niet altijd de credits die hem toebehoren. Zo moest hij vroeger meermaals bevechten dat hij een Bob Dylan-kloon was, een stempel die Britse media hem begin jaren zestig op de borst drukten. In een interview met de BBC in 2001, geeft Donovan toe dat Dylan een inspiratie voor hem is geweest, zeker in zijn begindagen – net als Woody Guthrie –  maar van de term ‘kloon’ wil hij niets weten.

 

Sunshine Superman, top van de psychedelische pop

 

In Donovans eigen woorden: ‘Degene die ons allemaal traditionele liedjes heeft leren spelen is Martin Carthy – die toevallig door Dylan werd benaderd toen Bob voor het eerst naar Engeland kwam. Bob is – net als alle Amerikaanse folkartiesten – beïnvloed door Keltische muziek uit Ierland, Schotland en Engeland. […] Ik heb vijf minuten als hem (Dylan) geklonken, terwijl anderen een carrière hebben opgebouwd met zijn geluid. Zoals troubadours betaamt, kunnen Bob en ik schrijven over alle facetten van het menselijk leven. Om vergeleken te worden was dus logisch, maar ik ben geen kopieerder.’

 

Donovans Catch The Wind – geïnspireerd door Bob Dylan, Woodie Guthrie en/of Martin Carthy?

 

Sunshine Superman

Vanaf 1966 vaart Donovan een andere koers, een wat meer hippieachtige. Het album Sunshine Superman staat bekend als een van de eerste Britse ‘flower pop’-albums. Donovan laat zich ervoor beïnvloeden door bands als Jefferson Airplane en The Grateful Dead, en staat open voor jazz, blues en oosterse muziek. De muziek wordt opgenomen in december 1965 en januari 1966. Wegens een geschil over de productiedeal tussen Donovan, Allen Klein (later manager van The Rolling Stones en The Beatles) en producer Mickie Most (The Animals, Lulu, Herman’s Hermits) had de plaat er eerder kunnen zijn dan The Beach Boys’ Pet Sounds, maar door de vertraging verschijnt Sunshine Superman drie maanden later. Het titelnummer belandt in de Nederlandse Single Top 100 op nummer 2.

 

Hurdy Gurdy Man

Donovan heeft altijd muzikale, invloedrijke vrienden gehad. Tot zijn kennissenkring behoren onder anderen Brian Jones van The Rolling Stones, de eerder genoemde bandleden van Led Zeppelin, maar ook The Beatles en Jimi Hendrix-producer Eddie Kramer. Een aantal van deze grootheden heeft een vinger in de pap bij het nummer Hurdy Gurdy Man, van The Hurdy Gurdy Man (1968, Epic Records). John Paul Jones, later bassist van Led Zeppelin en Them Crooked Vultures, arrangeert het liedje en voorziet het van de baspartijen. Volgens Jones hebben drummer Clem Cattini (cliff Richard, Lou Reed) en elektrisch gitarist Alan Parker (Blue Mink, Serge Gainsbourg) het nummer ingespeeld. Maar Donovan schrijft in zijn biografie dat John Bonham (Led Zeppelin) verantwoordelijk is voor de drums.

Om het achterhalen van de juiste credits nog onduidelijker te maken staat er in het boekje van Donovans dubbelalbum Troubadour: The Definitive Collection 1964-1976 (1992, Epic Records) dat Allan Holdsworth en Jimmy Page elektrisch gitaar hebben gespeeld en krijgen zowel Bonham als Cattini credits voor de drumpartijen. Jimmy Page stelt op zijn website dat hij wel degelijk betrokken is geweest bij Hurdy Gurdy Man en Donovan beweert in de documentaire Sunshine Superman: The Journey Of Donovan (2008) ook dat Page inderdaad (delen van) het nummer inspeelde en dat daarmee het Celtic Rock-geluid is ontstaan. Donovan suggereert zelfs dat deze sessie wellicht een aanzet was voor het ontstaan van Led Zeppelin.

 

George Harrison

Ook speelt Beatle George Harrison een rol in Hurdy Gurdy Man. De Tambura, een op de Griekse bouzouki geïnspireerd snareninstrument dat je in het nummer kunt horen en door Donovan is ingespeeld, was een gift van Harrison. De Beatle schreef ook de tekst voor een couplet. Dat couplet moest voor de radiosingle – die onder de drie minuten moest blijven – echter wijken voor de gitaarsolo; een keuze van producer Eddie Kramer.

 

Hurdy Gurdy Man live 2007, geschreven in India, waar Donovan met o.a. The Beatles meditatie herontdekte

 

50 jaar Sunshine Superman

Door de opkomst van punk wordt Donovans hippie-imago in de jaren tachtig steeds impopulairder. Zijn muzikale carrière raakt langzaamaan uit de mainstream. Na negen jaar stilte verschijnt er in 1993 een onofficiële cassette met studio-opnames en drie jaar later laat Donovan officieel weer van zich horen met het door Rick Rubin geproduceerde Sutras (1996, American Recording). Tussen toen en nu zijn er live-materiaal, compilaties en nog een paar studioalbums verschenen. Het door Donovan zelf geproduceerde, Nashville-achtige Shadows Of Blue (2013, Treasure Isle Records) is zijn voorlopig laatste uitgave met nieuw materiaal en Donovan Retrospective (2015, Salvo) de nieuwste verzamelaar. De singer-songwriter is live nog steeds actief. Onlangs kondigde hij de Sunshine Superman Tour in Noord-Amerika aan, die in het teken staat van het vijftigjarige bestaan van Sunshine Superman.

 

 

Reacties