The Legacy of Music
Classic Album: Willie Nelson’s Stardust

Classic Album: Willie Nelson’s Stardust

29, April 2016

Willie Nelson heeft vandaag (29-04-2016) de respectabele leeftijd van 83 bereikt, in dezelfde maand waarin succesalbum Stardust 38 jaar bestaat. De outlaw countryman nam er in 1978 onverwacht een achttal pop standards voor op. Zou dat wel goed komen? En of! Stardust, inmiddels vijf keer platina in Amerika en zeven keer platina in Australië, is vorig jaar zelfs in de Grammy Hall Of Fame opgenomen.

Zanger, gitarist, acteur, marijuana-supporter en activist Willie Nelson staat voornamelijk bekend als countryartiest. De man die inmiddels al zeventig (!) studioalbums op naam heeft staan, zit op zevenjarige leeftijd voor het eerst met een gitaar op schoot. Hij bouwt in de countryscene een goede reputatie op met albums als Country Willie – His Own Songs (1965) en Country Favorites – Willie Nelson Style (1966), waarmee hij in thuisland Amerika in de top 10 releases van nieuwe countryalbums terechtkomt.

Ruim negen jaar en dertien albums verder behaalt Nelson megasucces met het album Red Headed Stranger (1975) dat in Amerika twee keer platina wordt en in Canada de gouden status behaalt. De zanger/gitarist staat dan reeds bekend als outlaw country-troubadour. Zijn nieuwe platenmaatschappij Columbia krijgt nog een platina en gouden plaat van Nelson, en is in zijn nopjes. Het is dan ook even schrikken wanneer Nelson in 1977 zijn plannen voor Stardust uit de doeken doet: hij wil ineens pop standards naar eigen hand zetten.

 

Moonlight In Vermont, Frank Sinatra’s versie uit 1962

 

Pop standards
Nelson komt tot dit besluit als hij zijn toenmalige buurman Booker T. Jones (Stax Records) vraagt om voor hem Moonlight In Vermont, een Amerikaanse klassieker uit 1944, opnieuw te arrangeren. Het klikt tussen de twee muzikanten en Nelson vraagt Booker T. om Stardust te produceren, een album met enkel herarrangementen van klassieke popliedjes die elk huishouden in Amerika kent.

 

Moonlight In Vermont, Willie Nelsons versie uit 1978

 

Legacy Edition
In 2008 heeft Columbia Records een luxe heruitgave uitgebracht onder de noemer Stardust – 30th Anniversary Legacy Edition. Hier zit een bonus-cd bij met daarop zestien standards die Nelson voor andere van zijn studioalbums heeft opgenomen. Onder meer de bewerkingen van Spencer Williams’ Basin Street Blues en Haven Gillespie’s That Lucky Old Sun staan er tussen.

Eind februari 2016 verscheen Nelsons nieuwste studioalbum, Summertime: Willie Nelson Sings Gershwin. Weer een langspeler met pop standards, maar deze keer zijn het alleen bewerkingen van composities van George en Ira Gershwin. Nelson maakte het album naar aanleiding van de Gershwin Prize For Popular Song die hij van de Library Of Congres kreeg voor zijn gehele oeuvre. Hij liet zich bij het maken van Summertime inspireren door Frank Sinatra’s versies van Gershwin-liedjes. Het is overigens niet de eerste keer dat Nelson de Gershwins covert. Stardust sluit af met hun Someone To Watch Over Me.

 

 

 

 

Reacties