The Legacy of Music
Trainspotting’s memorabele soundtrack

Trainspotting’s memorabele soundtrack

28, April 2016

Goede films worden nóg beter dankzij een uitstekende soundtrack. Trainspotting is daar een goed voorbeeld van. De zwarte komedie met Ewan McGregor in de hoofdrol levert an sich al veel kijkplezier op, maar is dankzij de puike liedjes die er onder zijn gemonteerd extra vermakelijk.

Wie Danny Boyle’s Trainspotting heeft gezien, heeft ook enkele scenes uit die film op zijn netvlies gebrand staan. De lugubere dode-babyscene, maar ook ‘the worst toilet of Scotland’ en het gewelddadige bargevecht blijven je bijvoorbeeld voor altijd bij. Zo zijn er ook enkele popliedjes die kijkers na het zien van deze film over een junk in Edinburgh, automatisch koppelen aan Trainspotting. We lichten de drie bekendste uit.

#1. Iggy Pop – Lust For Life

 

De onlangs 69 geworden James Newell Osterberg, alias Iggy Pop, komt met Lust For Life en Nightclubbing twee keer voor op de populaire soundtrack van Trainspotting. Lust For Life stond bovendien onder de officiële trailer, en is daardoor automatisch een van de hoofdliedjes. Iggy Pop is ook nog op beeld te zien, maar niet in levende lijve. Vlak voordat er een pubgevecht losbarst in de film, zien we in de appartementshots waarin Tommy (Kevin McKidd) over rouwdouwer Begbie (Robert Carlyle) vertelt, wel duidelijk een Iggy Pop-poster op de achtergrond.

 

De officiële trailer van Trainspotting, met Iggy Pops Lust For Life

 

 

#2. Underworld – Born Slippy

Bij een film over de Schotse drugsscene horen op zijn minst een paar Britse liedjes. Groot-Brittanië is dan ook goed op de soundtrack van Trainspotting vertegenwoordigd, onder meer met Damon Albarn (solo en met Blur), Pulp, New Order en het Schotse Primal Scream. Maar vooral het elektronische muziekduo Underworld uit Cardiff, Wales maakt furore met Born Slippy (NUXX). Origineel uitgegeven als B-kantje van de instrumentale single, simpelweg Born Slippy genaamd. Beide versies zijn enkel als single uitgebracht en dus op geen enkel album van Karl Hyde en Rick Smith te vinden. Born Slippy (Nuxx) werd speciaal naar aanleiding van Trainspotting opnieuw uitgebracht, en kwam op nummer 2 in de Engelse hitlijst terecht.

 

Born Slippy .NUXX, de ingekorte versie van Underworlds grote hit

 

 

#3. Lou Reed – Perfect Day

Vlak nadat hoofdpersoon Renton, gespeeld door Ewan McGregor, drugs in zijn bloedbaan spuit, wordt Lou Reeds Perfect Day ingezet. Nogal cynisch bedoeld, want alles wijst erop dat Renton iets teveel heroïne in zijn spuitje had zitten. We zien hem afgevoerd worden naar het ziekenhuis, waar zijn ouders hem vervolgens oppikken. Dit sterke contrast tussen beeld en muziek levert een krachtig resultaat op.

 

‘Perfect’ zijn de dagen van Trainspottings hoofdpersonage Renton allerminst…

 

De complete tracklist

Iggy Pop – Lust For Life
Brian Eno, Daniel Lanois, Roger Eno – Deep Blue Day
Primal Scream – Trainspotting
Sleeper – Atomic
New Order – Temptation
Iggy Pop – Nightclubbing
Blur – Sing
Lou Reed – Perfect Day
Pulp – Mile End
Bedrock (feat. KYO) – For What You Dream Of (Full-on Renaissance Mix)
Elastica – 2:1
Leftfield – A Final Hit
Underworld – Born Slipp .NUXX
Damon Albarn – Closet Romantic

Luisteren kan hier:

Wegens het succes van de eerste soundtrack is er ook nog een moeilijker te verkrijgen tweede soundtrack van Trainspotting te vinden. Hierop staan ook liedjes die niet in de film voorkomen, maar wel deels de sfeer van de film en de eerste soundtrack hebben bepaald. Hierop staan onder meer David Bowie’s Golden Years en Joy Divisions Atmosphere.

 

Reacties