The Legacy of Music
Judas Priest: Hoge pieken, Diepe dalen

Judas Priest: Hoge pieken, Diepe dalen

18, April 2016

Dubbel feest voor de heavymetalveteranen van het Britse Judas Priest: deze maand bestaan de albums Turbo (14-04-1986) en British Steel (11-04-1980) respectievelijk 30 en 36 jaar. De periode tussen deze albums is er een van hoge pieken en diepe dalen.

Met meer dan 45 miljoen verkochte albums kan je Judas Priest gerust een van de grootste heavymetalbands op aarde noemen. Hoewel de band, vernoemd naar het Bob Dylan-nummer The Ballad Of Frankie Lee And Judas Priest, in 1969 is opgericht, komt het eerste grote succes pas met British Steel in 1980. Het simpelere, toegankelijkere geluid van de plaat slaat aan bij de massa. Voornamelijk single Breaking The Law, met komische videoclip, breekt de poorten open naar grotere speelplekken en meer royalties.

 

Breaking The Law van British Steel: lekker nummer, leuke videoclip

 

Judas Priest heeft door de jaren heen diverse bandbezettingen gekend, maar die met zanger Rob Halford, gitaristen K.K. Downing en Glenn Tipton, bassist Ian Hill en drummer Dave Holland wordt als populairste line-up beschouwd. Inmiddels behoren alleen nog Halford, Hill en Tipton tot de huidige line-up. Downing stopte in 2011 om zich op de golfsport te concentreren en drummer Holland werd in 2004 veroordeeld voor acht jaar cel voor het misbruiken van een van zijn minderjarige drumleerlingen. Sindsdien wordt zijn samenwerking met Judas Priest door de band doodgezwegen.

 

Living After Midnight live in 1982

 

Turbo

 

Er is een link tussen de jubilerende albums British Steel en Turbo. De opnieuw gemasterde versie van British Steel (2001) telde twee bonustracks, waaronder Red, White And Blue, geschreven tijdens de sessies voor Turbo. Beide platen zijn bovendien met de bovengenoemde line-up gemaakt. Halford was tijdens de Turbo-periode echter niet op zijn best. Drank- en drugsgebruik zorgden voor de nodige strubbelingen binnen de band, maar ook in Halfords privéleven. Na de dood van zijn partner – Halford was destijds nog niet uit de kast gekomen –  kickt de zanger echter in een maand af.

 

Turbo Lover, het openingsnummer van album Turbo

 

Aanvankelijk zou Turbo een dubbelalbum worden en Twin Turbos gaan heten. Maar het commerciëler klinkende materiaal wordt uiteindelijk van de rest geschift en dit werk – dat nu ineens op één cd past – belandt op Turbo. Door de toevoeging van synthesizergitaren klinkt Priest ineens weer anders. Fans, die niet allemaal even blij zijn met de gewijzigde koers, beschouwen dit wel als de glam-metalperiode van Priest.

 

Inmiddels hebben de ‘Metal Gods’ zeventien studioalbums op naam staan. Een achttiende is aangekondigd voor 2017. Maar tot die tijd kunnen fans (Metal Maniacs) terecht bij het onlangs uitgebrachte live-album/de live-dvd Battle Cry, opgenomen op 1 augustus 2015 tijdens het Duitse Wacken Open Air Festival, met onder meer Breaking The Law en Metal Gods van British Steel. Een live-versie van Turbo Lover, het enige nummer van Turbo dat de band die avond wel speelde, is niet op de cd beland.

 

 

Reacties