The Legacy of Music
Classic albums: jubileumjaar voor The Rolling Stones

Classic albums: jubileumjaar voor The Rolling Stones

15, April 2016

De opmerkelijk lange carrière van The Rolling Stones levert ook opmerkelijke jubilea op: zo bestaat het album Aftermath vanaf vandaag 50 jaar. Volgende week worden Sticky Fingers en Black And Blue respectievelijk 45 en 40. The Legacy Of Music zocht de leukste albumfeiten uit.

 

Aftermath (1966)
Het door Andrew Loog Oldham geproduceerde Aftermath verschijnt voor het eerst op 15 april vijftig jaar geleden. Het is het eerste album waarop alle liedjes zijn geschreven door zanger Mick Jagger en gitarist Keith Richards. Oprichter en gitarist Brian Jones, die door de jaren heen steeds minder materiaal schrijft, zorgt voornamelijk voor veel klankkleuren. Hiervoor gebruikt hij onder meer exotische instrumenten, zoals de marimba en sitar.

 

aftermath600

 

Opvallend is het liedje Mother’s Little Helper, waarmee de originele Britse versie van de plaat opent. Op de Noord-Amerikaanse versie, die in juni 1966 uitkomt, ontbreekt het echter compleet. Mother’s Little Helper is hier vervangen door het inmiddels wereldberoemde Paint It Black, een nummer-1-hit in Amerika, Canada en bij ons in Nederland.

 

Paint It Black: al vijftig jaar oud!

 

 

Sticky Fingers (1971)
Er is dit jaar al veel aandacht aan Sticky Fingers besteed vanwege de reissue die is verschenen ter ere van het 45-jarige bestaan. De langspeelplaat met provocerende hoes – die voorheen wel met echte rits werd geleverd – is nog altijd ongekend populair. Het is het eerste Stones-album zonder oprichter Brian Jones, die in 1969 in zijn zwembad komt te overlijden.

 

sticky600

 

Dit door Jimmy Miller geproduceerde album, is de eerste plaat die via Stones’ eigen label Rolling Stones Record wordt uitgebracht. Veel fans en critici beschouwen het als een van de beste werken van de Britse rockband. Vooral singles Brown Sugar en Wild Horses groeien uit tot signatuursongs. Ian Stewart, mede-oprichter, toetsenist en later tourmanager van The Rolling Stones, is bij de opnames van Wild Horses aanwezig, maar weigert de toetsenpartijen in te spelen omdat er mineurakkoorden in de compositie zitten. Daarom zijn de credits voor het toetsenwerk van dit nummer aan Jim Dickinson toegekend.

 

Black And Blue (1976)
Voor Black And Blue op plaat staat, bezoekt The Rolling Stones diverse schrijf- en opnamelocaties, onder meer in München, Rotterdam en Montreux. Ook komen er diverse gitaristen op auditie om de vrijgekomen plek van de vertrokken Mick Taylor op te vullen. Hierbij zitten niet de minste snarenplukkers: Rory Gallagher, Jeff Beck en Peter Frampton, om maar eens wat namen te noemen.

Uiteindelijk voegt Ron Wood zich bij de band. Maar hij is weer niet te horen op Fool To Cry, een van de mooiste en bekendste liedjes van dit nogal funky/jazzy/reggae-achtige album. Wayne Perkins is – op aanraden van Eric Clapton – samen met Keith Richards degene die de snaren beroerd van deze compositie, die in Nederland op nummer 8 in de Top 40 belandt.

black-and-blue600

 

 

 

Reacties