The Legacy of Music
Herbie Hancock

Herbie Hancock

12, April 2016

Herbert “Herbie” Jeffrey Hancock werd op 12 april 1940 geboren in Chicago en kreeg thuis les in klassieke muziek. Op 7-jarige leeftijd begon hij piano te spelen en zijn talenten werden al op jonge leeftijd herkend.

 

 

Nadat hij afstudeerde aan de Grinnell College in Iowa, verhuisde hij naar New York waar hij oo 20-jarige leeftijd in aanraking kwam met de trompetist Donald Byrd. Laatstgenoemde introduceerde hem bij de platenmaatschappij Blue Note Records, waar Hancock in 1963 zijn eerste solo album uitbracht.

Al snel trok hij de aandacht van de legendarische Miles Davis, die Hancock uitnodigde om deel uit te maken van zijn nieuwe band. Terwijl hij met Miles samenwerkte en successen behaalde, ontwikkelde Hancock een passie voor funk. Hij werd één van de pioniers op het gebied van wat later fusion zou worden genoemd, een mix van funk en rock en jazz.

“Headhunters” (1973) was het eerste album waarop Hancock gebruik maakte van een synthesizer. Het werd één van de meest verkochte jazz albums ooit. Na een aantal jaar, keerde Hancock terug naar zijn roots als akoestische pianist met de V.S.O.P. Quintet, een recreatie van Miles z’n band (zonder Miles).

  • In 1983 bracht Hancock “Future Shock” uit wat een baanbrekend elektronisch album was. Met de single “Rock It” won hij een Grammy Award.
  • In 1994 werd het op West Afrikaanse ritmes gebaseerde “Dis Is Da Drum” uitgebracht.
  • Met de saxofonist Wayne Shorter maakte hij het album “1+1” (1997) welke uit duetten bestond.
  • Één jaar later, herenigde hij zich met zijn voormalige bandleden van de Headhunters om het album “Return Of The Headhunters” op te nemen waarna ook enkele concerten volgden.
  • “River: The Joni Letters” vormde een tribuutalbum voor Joni Mitchell, die ook haar medewerking aan het album verleende. Daarnaast strikte Herbie ook Tina Turner en Norah Jones voor dit album. Het album won de Grammy Award voor Album Of The Year, waarmee het pas het tweede jazz album ooit was die deze eer kreeg.
  • In 2010 werd het veelgeprezen “Herbie Hancock’s The Imagine Project” gelanceerd, welke in 2011 bekroond werd met twee Grammy Awards. Onder anderen Jeff Beck, Seal, Pink, Dave Matthews en Chaka Khan werkten aan betreffend album mee.

Naast zijn muziek carrière, onderhoudt Hancock ook een carrière buiten de opname studio als “Creative Chair For Jazz” bij de Los Angeles Philharmonic. Daarnaast is hij ook voorzitter van de Thelonious Monk Institute of Jazz, een internationale organisatie gewijd aan de ontwikkeling van het genre. Hancock richtte ook de International Committee Of Artists For Peace op.

 

 

 

BRON: lifetimetv

Reacties