The Legacy of Music
De Popklassieker: Pat Metheny en David Bowie’s This Is Not America

De Popklassieker: Pat Metheny en David Bowie’s This Is Not America

21, March 2016

Het is geen standaard nummer 1 hit, maar toch klom de jazzy poptrack This Is Not America in de elfde week van 1985 naar de top in De Nederlandse Top 40. Deze succesvolle soundtrack voor de film The Falcon And The Snowman kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen meestergitarist Pat Metheny, toetsenist Lyle Mays en popster David Bowie.

 

Studioversie van This Is Not America (1985)

 

This Is Not America is de soundtrack van de film The Falcon And The Snowman en tevens een protestsong. Pat Metheny, 35 keer genomineerd voor en 20 keer winnaar van een Grammy, schreef naar aanleiding van Bowie’s recente overlijden op zijn website het volgende over de samenwerking: “Ik schreef het nummer als hoofdthema voor de soundtrack van The Falcon And The Snowman. Nadat ik naar Mexico City was afgereisd, waar de filmopnames plaatsvonden en ik Sean Penn en Timothy Hutton een paar scenes zag doen, ging ik terug naar mijn kamer waar dit stuk er vloeiend uit kwam.”

 

De soundtrack van The Falcon And The Snowman is opgenomen in Londen. Filmregisseur John Schlesinger (1926 – 2003) kwam op het idee om David Bowie een versie te laten inzingen om te gebruiken voor de filmaftiteling. Metheny: “Ik zat vlakbij David Bowie tijdens een screening van de film. Hij was constant aantekeningen aan het maken. Tegen het einde had hij een lijst van misschien wel dertig (briljante) songtitels bedacht. Één daarvan was This Is Not America, een frase uit de film.”

 

Live-versie van This Is Not America (2000), zonder co-writers Pat Metheny en Lyle Mars

 

Meesterlijk
Bowie nam de muziek mee naar huis en voegde enkele lagen toe. Metheny reisde met toetsenist Lyle Mays, bassist Steve Rodby en drummer Paul Wertica naar Montreux, Zwitserland om het nummer samen met de zanger op te nemen. “Ik zal nooit vergeten hoe hij zijn zangpartijen opnam. Ik kan alleen maar zeggen dat het meesterlijk was. Ik had hetzelfde gevoel dat ik ook weleens heb gehad als ik de kans kreeg om me in de buurt te begeven van een groot jazzmuzikant die zijn unieke  karakter in elke muzieknoot kan leggen. Voor mij maken Bowies woorden This Is Not America tot een van de sterkste protestsongs ooit.”

 

This Is Not America eindigde in Amerika in 1985 op de 32e positie in de Billboard Hot 100-hitlijst, en piekte tot nummer 14 in de UK Singles-hitlijst. In Nederland bereikte het lied de magische nummer 1. Tussen 16 -en 30 maart 1985 was het het best verkochte nummer volgens de stichting Nederlandse Top 40.

 

 

Reacties