The Legacy of Music
De popklassieker: Nazareth’s Love Hurts

De popklassieker: Nazareth’s Love Hurts

27, February 2016

In 1975 zag de power-ballad versie van Love Hurts door het Schotse Nazareth het levenslicht. Nazareth’s zanger Dan McCafferty bezong de pijn in de liefde met meer dan alleen overgave. Eind 1975 werd het uitgebracht, begin januari 1976 kwam het binnen in de hitlijst van de Nederlandse top 40. En na 6 weken stond het op nummer 1.

 

 

In Nazareth’s opname werd de originele zin “love is like a stove/it burns you when it’s hot” vervangen voor “love is like a flame/it burns you when it’s hot”. De uitvoering zat onder andere in de films Dazed and Confused (1993), Detroit Rock City (1999), Together (2000) en Click (2006).

Behoudens het succes in 1975 en 1976 in zowel Nederland, Amerika, Canada, Belgie, Zuid Afrika en Noorwegen wist de band het succes niet echt te verzilveren in een lange succesvolle carriere. Vele bandwisselingen waren het gevolg van het uitblijven van succes. In 1991 had het nog een hit in Duitsland met het nummer Dream On. Vandaag de dag bestaat Nazareth nog steeds al is de bezetting van nu totaal anders dan die van toen.

 

De schrijvers en andere uitvoeringen
Schrijvers Felice en Boudleaux Bryant schreven het en in 1960 verscheen de uitvoering van de Everly Brothers op hun album “A Date With… .” Het werd nooit als single uitgebracht. Die primeur ging naar Roy Orbison die dat in 1961 wél deed maar dat leverde alleen in Australië een hit notering op.

 

 

Op Grievous Angel, het in 1974 postuum uitgebrachte album van Gram Parsons staat een prachtige Country versie van het nummer dat Parsons opnam met Emmylou Harris.

 

 

Jim Capaldi had er in 1975 een hit mee in Engeland (top 5), Cher coverde het zonder succes.

 

 

 

Reacties