The Legacy of Music
5 liedjes uit de films van Spike Lee

5 liedjes uit de films van Spike Lee

24, February 2016

Filmregisseur en -acteur Spike Lee, bekend van onder meer Malcolm X, Inside Man, Do The Right Thing en 25th Hour,  is er net als Quentin Tarantino op gebrand om muziek een belangrijke bijrol in zijn films te geven. Hij put daarbij vooral uit Afro-Amerikaanse muziek, met name hiphop en soul. Zo nu en dan krijgt een lekker rocknummer de ruimte, van bijvoorbeeld The Who. Dit zijn onze vijf favoriete soundtrackkeuzes van Spike Lee.

 

1. Sam Cooke – A Change Is Gonna Come (Malcolm X)

Malcolm X is een film over het leven van de Afro-Amerikaanse crimineel en activist Malcolm Little, beter bekend onder zijn bijnaam Malcolm X. Acteur Denzel Washington vertolkt de hoofdrol en Spike Lee heeft een kleine bijrol als Shorty, gebaseerd op saxofonist (en mede-crimineel) Malcom Jarvis.

Het Sam Cooke-nummer A Change Is Gonna Come stamt uit 1964. Cooke schreef het nadat hij en zijn entourage vanwege hun donkere huidskleur uit een ‘wit’ hotel waren gestuurd. Het lied verscheen op Cooke’s laatste album Ain’t That Good News (1964) en is vanwege zijn culturele, politieke en historische waarde opgenomen in de Library Of Congres, de belangrijkste bibliotheek van de Verenigde Staten.

 

 

2. Public Enemy – Fight The Power (Do The Right Thing)

Do The Right Thing is een comedy-drama uit 1989 over een ambitieloze pizzakoerier die met discriminatie te maken krijgt. Komiek Martin Lawrence en actrice/danseres Rosie Perez, onder meer te zien tijdens de openingstitels, maakten hiermee hun acteerdebuut.

Public Enemy’s nummer Fight The Power komt van het album Fear Of A Black Planet uit 1989. Het nummer bevat diverse samples over en toespelingen uit de Afro-Amerikaanse cultuur. De single kwam op nummer 1 in de Hot Rap Singles en is uitgegroeid tot een van de bekendste tracks – zo niet dé bekendste track – van Public Enemy.

 

 

3. Branford Marsalis Quartet featuring Cynda Williams – Harlem Blues (Mo’ Better Blues)

Mo’ Better Blues uit 1990 is wederom een samenwerking tussen acteur Denzel Washington en Spike Lee. De film volgt het leven van de fictieve jazztrompetist Bleek Gilliam (gespeeld door Washington) en diens onhandige levenskeuzes.

Het door Cynda Williams gezongen Harlem Blues leek het begin van een mooie muzikale carrière voor de actrice. Het lied eindigde op nummer 9 in de R&B charts. Een volledig album heeft ze echter nooit gemaakt, omdat ze het maar niet met haar platenmaatschappij eens kon worden over de te varen koers.

 

 

4. Stevie Wonder – Jungle Fever (Jungle Fever)

Jungle Fever uit 1991 is een film met acteur Wesley Snipes en tegenspeelster Annabella Sciora die in het verhaal een interraciale relatie aangaan. De setting is New York, zo’n 25 jaar geleden. Zoals in veel van zijn films speelt Spike Lee een bijrol, en wel die van Cyrus, een goede vriend van hoofdpersoon Flipper Purify (gespeeld door Snipes).

Stevie Wonder schreef naar de wens van Lee een compleet album speciaal voor de film. De soundtrack, die elf nummers bevat, is uitgebracht via Motown Records. Het was het eerste album van Wonder in vier jaar. Critici waren gematigd positief, maar over het algemeen kon men het vrolijke titelnummer met een diepere laag goed waarderen.

 

 

5. The Who – Won’t Get Fooled Again (Summer Of Sam)

Summer Of Sam is een thriller uit 1999, gebaseerd op de Amerikaanse seriemoordenaar David Richard Berkowitz, bekend als Son Of Sam of de .44 Caliber Killer. Deze tot zes keer levenslang veroordeelde psychopaat, vermoordde vrouwen in geparkeerde auto’s. Onder meer Adrien Brody, bekend van The Pianist (2002), heeft een leidende rol in de film.

Alleen Gettin’ In Tune van The Who was eerder in een film gebruikt (in 1996 in de film Jerry Maguire). Lee mocht voor Summer Of Sam Won’t Get Fooled Again en Baba O’Riley inzetten. Een deel van Won’t Get Fooled Again hoor je tegenwoordig ook onder de leader van de Amerikaanse hitserie CSI: Miami.

 

 

 

 

Reacties