The Legacy of Music
Essentiële conceptalbums uit de jaren ’70

Essentiële conceptalbums uit de jaren ’70

22, February 2016

Sommige conceptalbums behoren tot de populairste en succesvolste platen aller tijden. Neem The Dark Side Of The Moon van Pink Floyd, Tommy van The Who en The Rise And Fall Of Ziggy Stardust van David Bowie. In een serie van vijf laten we je weten welke conceptalbums je absoluut gehoord moet hebben. De jaren zeventig: de periode waarin de meeste en een paar van de bekendste conceptalbums werden opgenomen.

 

Wat een conceptalbum precies is, lees je hier.

 

#1 Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon (1973)

Dit album heeft als rode draad ‘dingen die mensen kwaad maken’. Een idee van bassist-zanger Roger Waters die in een bandvergadering voorstelt om een rode draad door het album te laten lopen. De tijdelijke werktitel is veelzeggend: Dark Side Of The Moon: A Piece For Assorted Lunatics. Toen het album, afgekort naar The Dark Side Of The Moon, op 1 maart 1973 uitkwam, was het meteen een succes. Het bleef een week in de hoogste regionen van de verkooplijsten staan. Uiteindelijk heeft het album het maar liefst 741 weken in de charts volgehouden (van 1973 tot 1988). Naar schatting zijn er ruim 50 miljoen platen van verkocht. Een ongekend succes.
Pink Floyd is in de jaren zeventig sowieso goed met conceptalbums vertegenwoordigd. Want ook Wish You Were Here (1975) en Animals (1977) zou je conceptalbums kunnen noemen. The Wall (1979) is zelfs een conceptalbum in zijn meest pure vorm. Het heeft een doorlopend verhaal met een kop en een staart, de muziekstukken lopen in elkaar over en diverse muzikale thema’s komen in meerdere uiteenlopende composities voor.

 

Money van The Dark Side Of The Moon, met een legendarische gitaarsolo van David Gilmour

 

 

2. David Bowie – The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972)

Ziggy Stardust, zoals dit album kortweg wordt genoemd, is ook de naam van het hoofdpersonage van dit conceptalbum. Ziggy is een fictieve, biseksuele rockster die als spreekbuis fungeert tussen mensen en buitenaardse wezens. Hij is zelf deels mens, deels alien, en een extraverte rockster met bijbehorende seksuele escapades en een overmatig drugsgebruik – een situatie die niet ver van Bowie’s eigen wilde leventje stond. Magazines als Rolling Stone, Q en Time scharen Ziggy Stardust unaniem tot een van de albums ooit.

 

Bowie’s pak uit de videoclip van Starman is tot en met 13 maart te bewonderen bij de expositie David Bowie Is, in het Groninger Museum

 

 

3. Genesis – The Lamb Lies Down On Broadway (1974)
Genesis is progrock. En progrockers maken nou eenmaal conceptalbums. De groep met drummer Phil Collins (later ook zanger) en zanger Peter Gabriel maakte van zijn zesde uitgave een dubbel conceptalbum. Muzikanten Collins, bassist Mike Rutherford, gitarist Steve Hackett en toetsenist Tony Bank schreven de muziek. Gabriel bedacht het verhaal en de daarbij behorende songteksten over de spirituele zoektocht van een New Yorkse jongere. Een van zijn inspiraties is het verhaal van de Spaanstalig film El Topo (De Mol). Als het aan Rutherford had gelegen was The Lamb Lies Down On Broadway echter gebaseerd op Le Petit Prince (De Kleine Prins), het bekende verhaal van de Franse auteur Antoine de Saint-Exupéry.

 

 

4. Marvin Gaye – What’s Going On (1971)
De negen liedjes op dit unaniem geprezen album van soulzanger Marvin Gaye en The Funk Brothers (een vaste groep muzikanten werkzaam voor het Motown-label) lopen in elkaar over. Het album eindigt zoals het begint, een zogenaamde ‘songcyclus’. What’s Going On gaat over een veteraan uit de Vietnamoorlog die naar zijn thuisland is teruggekeerd en daar voornamelijk haat en onrecht ziet. Het album wordt beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van de popmuziek. Op 27 februari 2001 is een deluxe editie uitgebracht, met opnames van een concert, opgenomen in mei 1972 in Washington’s Kennedy Center.

 

De bekende zwoele songtitel van What’s Going On

 

 

5. The Who – Quadrophenia (1973)
Na het succes van Tommy uit 1969 schreef The Who-gitarist Pete Townshend nog een klapper van een conceptalbum. Deze keer is het niet een Tommy, maar een Jimmy die gevolgd wordt in zijn zoektocht naar relevantie en een plek in de wereld. Inmiddels zijn er een miljoen exemplaren van verkocht. Townshend, die het complete album schreef, was teleurgesteld door de verkoopgetallen. Misschien hebben die tegenvallende cijfers te maken met het enorme succes van Pink Floyd’s The Dark Side Of The Moon, dat enkele maanden eerder was uitgekomen.

 

 

Ook niet te missen
Harry Nilsson – The Point (1970)
King Crimson – In The Wake Of Poseidon (1970)
Magma – Magma (1970)
Paul Kantner – Blows Against The Empire (1970)
Aphrodite’s Child – 666 (1972)
Banco del Mutuo Soccorso – Darwin! (1972)
Gentle Giant – Three Friends (1972)
Jethro Tull – Thick As A Brick (1972)
Yes – Tales From Topographic Oceans (1973)
ELO – Eldorado (1974)
Prison: A Book With A Soundtrack (1974)
Rick Wakeman – Journey To The Centre Of The Earth (1974)
Camel – The Snow Goose (1975)
Triumvirat – Spartacus (1975)
Willie Nelson – Red Headed Stranger (1975)
Rush – 2112 (1976, Kant A, met het gelijknamige nummer, kan je als ‘conceptalbum’ beschouwen)
The Alan Parsons Project – I Robot (1977)
Jeff Wayne’s Musical Version of The War Of The Worlds (1978)
Styx – Pieces Of Eight (1978)
Frank Zappa – Joe’s Garage, Act I (1979)
Stevie Wonder’s Journey Through “The Secret Life Of Plants” (1979)
Supertramp – Breakfast In America (1979)

Er zijn natuurlijk nog veel meer titels te noemen. Sommige van deze acts hebben bijvoorbeeld meerdere conceptalbums uitgebracht in de jaren zeventig. Laat je in je zoektocht leiden door je eigen smaak!

Reacties