The Legacy of Music
Eddie Van Halen: 7 van zijn meest memorabele gitaarsolo’s

Eddie Van Halen: 7 van zijn meest memorabele gitaarsolo’s

26, January 2016

De in Nijmegen geboren Edward Lodewijk Van Halen, beter bekend als Eddie Van Halen, is een-en-zestig jaar geworden. De gitarist en naamgever van de legendarische hardrockband Van Halen verkreeg wereldfaam met zijn baanbrekende gitaarspel. We vieren zijn verjaardag met zeven van zijn meest memorabele gitaarsolo’s.

 

7  Van Halen – Jump (1983)

Jump is altijd meteen te herkennen aan de inmiddels welbekende keyboardklanken. Het catchy synthesizerrocklied is ook het enige lied van Van Halen dat op nummer 1 in de Billboard Hot 100 is gekomen. Zanger David Lee Roth droeg het nummer op aan Benny Urquidez, zijn vechtsportleraar. De gitaarsolo van Eddie Van Halen is kort maar krachtig en wordt bijna gedomineerd door de arpeggioklanken van de synthesizer (waar Eddie Van Halen ook verantwoordelijk voor is). De gitarist begint zijn solopartij rond 2:15/2:16 en voert die in de bijbehorende videoclip uit met een grote glimlach van gemak, alsof het zijn tweede natuur is. Maar dat korte stukje waarbij Van Halen de taptechniek demonstreet, leer je dus echt niet tijdens je eerste gitaarles.

 

 

6  Van Halen – Runnin’ With The Devil (1978)

Misschien niet de meest flashy solo en ook zeker niet de langste, maar met de zangerige, melodische solopartij bewees Eddie al op het debuut van Van Halen dat hij weet hoe belangrijk een memorabele lick is. Natuurlijk doet de onderliggende slagpartij en de pompende bas een belangrijk deel op de achtergrond, maar uiteindelijk fluit je vooral de hoofdmelodie mee. Te vinden vanaf 1:59.

 

 

5  Van Halen – Mean Street (1981)

Mean Street, de opener van album Fair Warning uit 1981, is een gitaarextravaganza van heb ik jou daar. Het begint al met het intro waarin diverse gitaarspeltrucs uit de hoge hoed worden gehaald. De daarop volgende riff in combinatie met de lekkere uptempo groove, geeft het nummer een heerlijke rockswing zoals we die graag van Van Halen horen. En was die groovelick misschien ook een inspiratie voor Red Hot Chili Peppers’ zanglijn in I Like Dirt? Ze klinken in elk geval aardig overeenkomstig. De solo hoor je van 2:06 en is gespekt met een flanger-effect waardoor Van Halens gierende uithalen een soort zuigend effect met zich meekrijgen. Daarna gaat Van Halen los met snelle loopjes en flink gesjor aan de whammybar waarmee hij die vibrerende sound produceert.

 

 

4  Van Halen – Ice Cream Man (1978)

Dat Van Halen ook zijn weg kent op een akoestische gitaar bewijst hij met het eerste deel van het bluesy Ice Cream Man van debuut Van Halen. Na ruim een minuut komt dan toch weer die typische overdrive-sound invallen. En al snel trekt de snarenplukker alle registers open met een uitgebreide solo. Die begint vanaf 1:42 op de achtergrond en komt vervolgens veertig seconden in de spotlights te staan. Lange noten, opdrukkingen en snelle loopjes wisselen elkaar soepel af. En in de outro gooit Van Halen er nog een paar uithalen uit, als een lekkere topping op een al smakelijk softijsje.

 

 

3  Van Halen – Hot For Teacher (1984)

Veel kinderen zijn weleens stiekem verliefd geweest op hun onderwijzer. Met dat gegeven in het achterhoofd schreef Van Halen Hot For Teacher. De liefde van Van Halen voor zijn lerares moet vurig zijn geweest, want het nummer begint al met een noteneruptie over het dubbele bassdrumwerk van Alex Van Halen. Hot For Teacher was de laatste single die werd uitgebracht door de originele line-up. In de officiële videoclip met onder meer ‘Waldo’ in een van de hoofdrollen begint de solo op 1:00.

 

 

2  Michael Jackson – Beat It (1983)

Het mag geen geheim meer heten dat Eddie Van Halen de fameuze gitaarsolo in Michael Jacksons Beat It heeft ingespeeld. Van Halens paradepaardje dat rond 3:10 komt invallen is een van de meest beluisterde gitaarsolo’s aller tijden, gezien de populariteit van wijlen King Of Pop, Michael Jackson. Het technische hoogstandje maakte het al populaire nummer nog populairder, omdat ook puristische gitaarliefhebbers het liedje erdoor niet meer links konden laten liggen. Een fraaie combinatie van een puike popsong met een technisch hoogstandje.

 

 

1  Van Halen – Eruption (1978)

Vraag een gitarist naar de beste of meest invloedrijke gitaarsolo’s aller tijden en grote kans dat je Eruption van Van Halen als een van de antwoorden krijgt. De technieken die Van Halen in het instrumentale nummer van ruim anderhalve minuut etaleert waren destijds ongehoord. Vooral het tappen met twee handen – waarbij je met je vinger(s) van de ene hand de snaren op de gitaarhals indrukt en met je andere hand ‘hammer on’s’ en ‘pull-offs’ doet – was destijds baanbrekend. Na het verschijnen ervan probeerde iedereen de techniek te kopiëren en te verbeteren. Tappen en tweehandig tappen is nog altijd een veelgebruikte techniek in hardrock- en metalmuziek. Eddie Van Halen wordt wel als de bedenker beschouwd, maar zelf heeft hij Steve Hackett, ex-gitarist van Genesis, weleens ingefluisterd dat hij de techniek van hem heeft overgenomen. Door zijn gitaar flink te oversturen heeft Van Halen de techniek echter een heel eigen draai gegeven en voorgoed een showelement aan de wereld van gitaarsolo’s toegevoegd.

 

 

Natuurlijk zijn er nog tientallen andere spectaculaire solo’s in de catalogus van Van Halen te vinden. De grote vraag is: wanneer komt Van Halen ze weer eens in geboortestad Nijmegen vertolken? Die dag kan ons niet snel genoeg komen.

 

 

Reacties