The Legacy of Music
Over Urban Dance Squad, Beastie Boys en andere Cross-over bands

Over Urban Dance Squad, Beastie Boys en andere Cross-over bands

25, January 2016

Als Run-D.M.C. in 1986 een gigantische hit scoort met de bewerking van Aerosmith-nummer Walk This Way krijgt cross-over in de muziek een nieuwe betekenis. Groepen als Urban Dance Squad, Beastie Boys en Rage Against The Machine specialiseren zich in het samensmelten van hiphop met rock. Rockbands zoals Dinosaur Jr., Sonic Youth en Pearl Jam wagen zich later ook aan één of meerdere samenwerkingen met rappers. Vaak met succes. Want ze weten: als gierende gitaren en beukende beats goed samenkomen, gaat geheid het dak eraf.

 

Walk This Way

Het grote publiek maakt voor het eerst kennis met cross-over, zoals we het wonderlijke huwelijk tussen hiphop en rock in dit blog noemen, dankzij Aerosmith en Run-D.M.C. De succesvolle bewerking van het Aerosmith-lied Walk This Way, dat in zijn originele vorm in 1975 op het album Toys In The Attic verscheen, zet in 1986 Aerosmith na een impasse weer op de kaart. Ook Run-D.M.C., het trio dat wordt geschaard onder de invloedrijkste hiphopgroepen, plukt de nodige vruchten van de internationale hit. Run-D.M.C. maakt in 1993 nog een cross-overnummer met Living Colour. Me, Myself And I is te horen op de soundtrack Judgment Night: Music From The Motion Picture, waarop nog meer geslaagde cross-oversamenwerkingen staan.

 

Walk This Way, een van de eerste en nog altijd een van de bekendste cross-over tracks

 

Urban Dance Squad

In 1986 staat ook in Utrecht de formatie Urban Dance Squad op. In 1990 verschijnt debuutalbum Mental Floss For The Globe. De single Deeper Shade Of Soul belandt een jaar later zelfs in de Billboard Hot 100. Daarmee is Nederland een act met internationale allure rijker. Enkele jaren later, na het vertrek van DJ DNA, brengt de groep zijn derde album, Persona Non Grata uit. Hierop komen rock en hiphop nog dichter tot elkaar. Openingstrack Demagogue heeft nog altijd niet aan kracht ingeboet. De band is ook een directe inspiratiebron voor Rage Against The Machine, die de versterkers misschien nog net iets verder opendraaien.

 

De officiële videoclip van Demagogue

 

Fishbone & Red Hot Chili Peppers

Fishbone, opgericht in 1979, is volgens de boeken de allereerste cross-overband die onder meer rock en hiphop mengt. Maar het geluid zoals we ons tegenwoordig bij deze cross-overvorm voorstellen is toch iets minder ska/reggae gericht dan de kleurrijke muziek van deze groep. Wat dat betreft kunnen we ook Red Hot Chili Peppers niet ongenoemd laten. Het is misschien niet de eerste band die bij je opkomt als je aan cross-over denkt, toch vallen sommige nummers ondiscutabel binnen het genre. Zeker het album Blood Sugar Sex Magik, met nummers als The Power Of Equality, Suck My Kiss en Give It Away, behoort tot het vroegere cross-overwerk. Maar dan zitten we alweer in 1987.

 

Give It Away van Red Hot Chili Peppers

 

Beastie Boys

Eigenlijk mogen we met de komst van Beastie Boys’ debuutalbum License To Ill 1986 toch wel als het officieuze ‘geboortejaar van de cross-over’ noemen. Beastie Boys behoort in elk geval tot een van de eerste baby’s die deze nieuwe muzikale bron voortbrengt. Het is ook niet toevallig dat Rudeboy in het nummer Demagogue over ‘Beastie Boys’ zingt. Want met tracks als Fight For Your Right To Party en No Sleep Till Brooklyn, en later zeer geslaagde albums als Paul’s Boutique en Ill Communication, waarop de grote Beastie Boys-hit en cross-overparadepaardje Sabotage staat, wordt het rappende rocktrio al snel een begrip binnen de scene.

 

Sabotage, een ijzersterk nummer voorzien van een eveneens geweldige videoclip

 

Grungebands

Het aantal grungebands dat zich aan de stijl heeft gewaagd is opvallend. Neem bijvoorbeeld Pearl Jam’s uitstapje met Cypress Hill, getiteld Real Thing. Of: I Love You Mary Jane waarin Cypress Hill hetzelfde kunstje nog eens doet met Sonic Youth. Beide nummers zijn wederom te vinden op de soundtrack van de film Judgment Night. Prijsnummer hierop is Missing Link. Op papier lijkt de combinatie van Dinosaur Jr. en Del tha Funkee Homosapien als die van een frikandel met slagroom, maar in de praktijk gaan de Amerikaanse artiesten samen als ‘peanut butter and jelly’.

Voor het meest klinkende voorbeeld van een geslaagde grunge-rapcombo verwijzen we je echter graag door naar Kool Thing van Chuck D (Public Enemy) en Sonic Youth.

 

Chuck D & Sonic Youth met Kool Thing

 

Jay-Z & Linkin Park

Op internationaal gebied bereiken hiphopgrootheid Jay-Z en schreeuwmetalformatie Linkin Park in 2004 een groot publiek door mash-ups te maken van hun eigen nummers. Met name Numb/Encore en Points Of Authority/99 Problems/One Step Closer van het album Collision Course zijn schoten in de roos.

 

Liveversie van Numb/Encore

 

Meer samenwerkingen

Dat heavy metal en rap goed samen kunnen gaan, heeft metalband Anthrax overigens al in 1991 bewezen met een bewerking van Public Enemy’s Bring The Noise. Of wat te denken van de gitaarsolo van Slayer-gitarist Kerry King voor het Beastie Boys-nummer No Sleep Till Brooklyn? Andere bands die eind jaren tachtig en begin jaren negentig harde gitaren en rapachtige vocalen beginnen te mixen zijn Korn, Deftones en Limp Bizkit. Zij geven cross-over een facelift en staan daarmee aan de wieg van een stroming die nu-metal wordt gedoopt. Maar dat is weer een ander verhaal.

 

2016

Begin dit jaar verraste Triggerfinger vriend en vijand met de nieuwe single The One. Voor deze nieuwe track werkte Vlaams succesvolle rocktrio samen met Wu-Tang Clan-lid Method Man. Het nummer doet de tijd van cross-over uit de late jaren tachtig, begin jaren negentig herleven en herinnert ons aan de hoogtijdagen van Urban Dance Squad, Beastie Boys en Rage Against The Machine.

 

The One, de fonkelnieuwe single van Triggerfinger met Method Man

 

Nog meer Cross-over bands:

Primus
311
Sublime
Faith No More
Gotcha!
Dog Eat Dog
Bad Brains
Body Count

 

 

Reacties