The Legacy of Music
The Sound Of Silence: het nummer dat Simon & Garfunkel’s leven veranderde

The Sound Of Silence: het nummer dat Simon & Garfunkel’s leven veranderde

18, January 2016

Sounds Of Silence, het tweede album van Simon & Garfunkel met de gelijknamige wereldhit bestaat deze week vijftig jaar. Net zoals er van de plaat meerdere versies met uiteenlopende hoezen te verkrijgen zijn, kun je verscheidene variaties van het door Paul Simon geschreven ‘The Sound Of Silence’ vinden. We selecteerden de vier interessantste.

 

 

Of je nou het origineel met twee stemmen en één gitaar prefereert, of de met elektrische gitaar, bas en drums overgedubde hitversie het mooiste vindt, of toch het liefst de liveversie luistert, afkomstig van 1967 Live From New York City: iedereen kent ‘The Sound Of Silence’ wel en heeft een eigen favoriete versie.

 

De originele versie

‘The Sound Of Silence’ verschijnt voor het eerst op Wednesday Morning 3 A.M. (1964), het debuutalbum van singer-songwriterduo Paul Simon (de kleine, met dan nog zwarte haren) en Art Garfunkel (de lange, met licht en krullend haar). Deze eerste versie is geheel akoestisch. Simon schrijft het liedje over een periode van enkele maanden in 1963-64. Het kost hem maar liefst een half jaar om de tekst – over een jongeman die niet kan communiceren met zijn medemens – af te ronden. Eenmaal klaar presenteert Simon het samen met de liedjes ‘Sparrow’ en ‘He Was My Brother’ aan Tom Wilson van platenmaatschappij Columbia Records. Die wil ‘He Was My Brother’ aan de Britse band The Pilgrims geven. Maar Simon wil aantonen dat zijn prima met zijn tweeën te zingen is. Hij en Garfunkel voeren de drie liedjes – waaronder dus ‘The Sound Of Silence’-  op. Deze ‘auditie’ wordt opgenomen en even later krijgen Simon en Garfunkel een platencontract aangeboden.

 

labelsinglesos400

 

De hitversie

Omdat er in eerste instantie maar tweeduizend exemplaren van Wednesday Morning 3 A.M. worden verkocht, besluiten Simon en Garfunkel om de wegen te scheiden. De sluwe Tom Wilson heeft echter heel andere plannen. Hij laat een viertal studiomuzikanten – dezelfde die op Bob Dylan’s album Like A Rolling Stone zijn te horen – de akoestische versie van ‘The Sound Of Silence’ aankleden met twaalfsnarige elekrtische gitaar, bas en drums. Deze versie wint snel aan populariteit en in december 1965 wordt het zelfs een nummer-1-hit. Hierdoor komen Simon en Garfunkel weer bij elkaar. Er wordt vervolgens in rap tempo wat liedjesmateriaal bij elkaar geveegd en het album Sounds Of Silence wordt in de slipstream van het succes op 17 januari 1966 uitgebracht. Eigenlijk dient het album dus voornamelijk als katalysator die de nieuwe, populaire versie van ‘The Sound Of Silence’ nog eens in de markt kan zetten.

 

Hoestsos400

 

Art Garfunkel’s favoriet

De versie uit 1966 mag dan misschien de bekendste versie van ‘The Sound Of Silence’ zijn, Garfunkel vertelt in een interview met Forbes in 2014 over zijn eigen favoriete versie. “Ik denk dat de beste versie niet zozeer het origineel is, maar ook niet de hit met de overdubs, het popnummer dat mijn leven heeft veranderd.” Hij haalt vervolgens de cd-boxset Simon & Garfunkel – The Complete Album Collection aan (waar overigens negen verschillende versies van The Sound Of Silence op te vinden zijn). “Er zitten elf cd’s in dit nieuwe pakket en de beste [versie van ‘The Sound Of Silence’ – red.]  is die van 1967 Live From New York City.”

 

Coverversie

De kracht van ‘The Sound Of Silence’ ligt hem in de simpliciteit. Dat stelt ook Simon in een interview met National Public Radio. “Het gaat bij liedjes niet alleen om wat de woorden zeggen, maar ook wat de melodie en het geluid vertellen. Als je niet de juiste melodie hebt, dan denk ik niet dat het uitmaakt wat je hebt te zeggen, want mensen zullen het niet horen. Ze zijn alleen in staat om het te horen als het geluid binnenkomt en de mensen aanzet tot de gedachte [aan de tekst – red.]. De sleutel tot [het succes van – red.] ‘The Sound Of Silence’ zit hem in de toegankelijkheid van de melodie en de woorden die gaan over jeugdige vervreemding.”

 

Dat toegankelijke liedjes zich niet simpel laten coveren bewees metalband Disturbed onlangs met zijn tactisch getimede, moderne versie van deze klassieker. We willen je hem toch niet onthouden. Oordeel zelf.

 

‘The Sound Of Silence’ gecoverd door metalband Disturbed: goede uitvoering of godslastering?

 

 

Reacties