The Legacy of Music
In Memoriam 2015

In Memoriam 2015

28, December 2015

Welke artiesten, muzikanten en componisten ontvielen ons in 2015?

 

Demis Roussos: 25 januari  
68: Artemios “Demis” Ventouris-Roussos: Griekse zanger die in de jaren 70 erg succesvol was. Zat ook in Aphrodite’s Child samen met o.a. Vangelis. Een greep uit zijn solo-hits: “We Shall Dance”, “My Friend the Wind”, “My Reason”, en “Forever and Ever”.

 

Don Covay: 31 januari 
78: Donald James Randolph: Amerikaanse R&B, Rock ‘n’ Roll en Soulzanger en liedjesschrijver. Covay klassiekers zijn Mercy, Mercy (met een jonge Jimi Hendrix op gitaar) en See-Saw. Schreef voor Aretha Franklin het nummer Chain of Fools.

 

 

Lesley Gore: 16 februari    
68: Lesley Sue Goldstein: Amerikaanse zangeres, actrice en activiste. Had een grote hit in 1963 met It’s My Party en later o.a. met You Don’t Own Me.

 

Daevid Allen: 13 maart
59: Ook bekend als Divided Alien. Australische dichter, gitarist, zanger en componist. Mede-oprichter van progressive rock groepen Soft machine en Gong.

 

Mike Porcaro: 15 maart
59: Bassist van Toto. Middelste broer van Jeff -en Steve Porcaro.

 

Percy Sledge: 14 april
74: Amerikaanse soul en gospel zanger. Vooral bekend om de wereldhit ” When a Man Loves a Woman”.

 

 

Johnny Kemp: 16 april 
55: Bahamiaanse popzanger die een hit had in 1988 met “Just Got Paid”. Was begin jaren 80 lid van B.B. & Q Band en mid jaren 80 van Change.

 

Ben E. King: 30 april   
76: voluit Benjamin Earl King. Soul zanger bekend van The Drifters. Grootste hits als solo-artiest met o.a. “Spanish Harlem” en “Stand By Me”.

 

Errol Brown: 6 mei
71: Brits Jamaicaanse zanger, frontman en mede oprichter van Hot Chocolate. Hitmachine tussen 1970 en 1984. Bekendste hits: o.a. “Emma”, ” You Sexy Thing”, “So You Win Again”, “Every 1’s a Winner”, “Girl Crazy” en “It Started With a Kiss”.

 

 

B.B. King: 14 mei
89: Riley Ben King: Amerikaanse bluesgitarist en singer-songwriter. Eén van de invloedrijkste gitaristen van de 20ste eeuw. Bijnaam: The King of the Blues en 1 van de 3 Kings of the Blues Guitar samen met Albert -en Freddie King. Bekendste hit: “The Thrill Is Gone”.

 

 

Dimitri van Toren: 21 mei
74: echte naam Jan van Tooren. Nederlandse zanger en kleinkunstenaar. Had in 1973 2 top 10 hits met “Hé, Kom Aan” en “Een Lied Voor Kinderen”.

 

Albert West: 4 juni
65: officieel Albert Westelaken. Nederlandse zanger en producer. In 1973 had hij een top 5 hit met “Ginny Come Lately” een cover van Brian Hyland. In hetzelfde jaar verschenen ook succesvolle singles zoals “Tell Laura I Love Her” en ” Put Your Head On My Shoulder”.

 

James Last: 9 juni
86: echte voornaam Hans. Duitse componist en orkestleider. Scoorde 200 gouden en 17 platina platen in zijn carriere. Had 2 top 5 hits met “Thema uit De Verlaten Mijn” (1979) en “Biscaya” (1982).

 

Drs. P : 13 juni
95: Heinz Hermann Polzer. Nederlandse zanger, pianist, cabaretier en schrijver met de Zwitserse nationaliteit. Enorm oeuvre aan liedjes waarvan “Dodenrit” en “Veerpont” misschien wel de bekendste zijn.

 

Thé Lau: 23 juni
62: Nederlands muzikant, dichter en schrijver. Oprichter van de band The Scene waarmee hij hits scoorde als “Blauw” en “Iedereen Is van de Wereld”.
Ontving in 2014 een Edison voor zijn gehele oeuvre.

 

 

Chris Squire: 27 juni
67: Britse bassist en zanger van Yes met de bijnaam Fish. Is het enige Yes lid dat op alle Yes albums is te horen. Heeft ook 2 solo-albums op zijn naam staan.

 

Cilla Black: 1 augustus
72: Britse zangeres en televisiepresentatrice. Ook wel gezien als de vrouwelijke vertegenwoordigster van de Merseybeat. Bekende hits: “Anyone Who Had a Heart” en “You’re My World”.

 

Gary Richrath: 13 september
65: Amerikaanse gitarist en zanger van REO Speedwagon. Kwam pas in 1970 bij de band. Speelt de gitaarsolo op de hit “Keep On Loving You”. Stapte in 1989 uit de band.

 

Billy Joe Royal: 6 oktober
73: Amerikaanse zanger die vooral successen boekte in de jaren 60. Dat succes deelde hij met liedjesschrijver Joe South die de hits “Down In The Boondocks”, “Hush”(later gecoverd door o.a. Deep Purple en Kula Shaker en “Yo-Yo”(ook gecoverd door The Osmonds) voor hem schreef.

 

Jim Diamond: 8 oktober
64: Schotse zanger en frontman van PhD die een hit scoorde met “I Won’t Let You Down”. In 1985 had hij als solo-artiest een hit met “I Should Have Known Better”.

 

 

Allen Toussaint: 10 november
77: Liedjesschrijver, arrangeur, producer en muzikant die van grote invloed was op de Rhythm & Blues van New Orleans. Produceerde artiesten zoals o.a. Dr. John, Aaron Neville(Hercules), Otis Redding (Pain In My Heart), Lee Dorsey(Working In a Coalmine) en Labelle(Lady Marmelade). Kreeg een fatale hartaanval terwijl hij in Spanje op toernee was.

 

Phil Taylor: 11 november
61: Engelse drummer die deel uitmaakte van de klassieke line-up van Motörhead van 1975 tot 1984 en van 1987 tot 1992. Bijnaam: ‘Philthy Animal’ Taylor.

 

P.F. Sloan: 15 november
70: Amerikaanse liedjesschrijver, producer en zanger. Schreef o.a. het nummer “Eve of Destruction” voor Barry McGuire. Produceerde verder voor o.a. The Mama’s & The Papa’s, The Turtles, Jan & Dean en The Searchers.

 

Armand: 19 november
69: Echte naam: Herman George van Loenhout. In de jaren 60 kwam hij op als protestzanger en werd daarom de Nederlandse Bob Dylan genoemd. Grootste hit was “Ben Ik Te Min” uit 1967 en is een klassieker in de Nederlandse popmuziek.

 

 

Cynthia Robinson: 23 november
69: Cynthia Robinson was trompetiste en een van de zangeressen van Sly And The Family Stone. Ze was een van de eerste zwarte vrouwelijke blazers in een grote Amerikaanse band. Robinson was erg trouw aan Sly Stone, want na het uiteenvallen van Sly And The Family Stone in 1975 werkte ze nog lang samen met de songwriter.

 

Scott Weiland: 3 december
48: Amerikaanse rockzanger van Stone Temple Pilots en Velvet Revolver. Had een langdurige drugsverslaving. Werd tijdens een toernee met zijn groep Scott Weiland & The Wildabouts dood gevonden in de tourbus.

 

 

John Trudell: 8 december
69: Amerikaan van Indiaanse afkomst. Schrijver, dichter, acteur, politiek activist en muzikant. Was voorzitter van de American Indian Movement. Genoot bekendheid in Nederland naar aanleiding van zijn opnieuw bewerkte album AKA Grafitti Man in 1992.

 

Stevie Wright: 28 december
68: Eerste Australische rockster die internationaal bekend werd. Speelde in de band The Easybeats die een wereldwijde hit hadden met “Friday On My Mind” en “Hello, How Are You?”.

 

Ian Fraser “Lemmy” Kilmister: 28 december
70: Engelse bassist en zanger. Oprichter en frontman van de heavy metalband Motörhead. Hij was onder andere roadie voor Jimi Hendrix. Lemmy begon in 1971 bij de band Hawkwind.

 

John Bradbury: 29 december
62: Drummer van de band The Specials, waarvoor hij onder meer meeschreef aan het nummer “The Selecter”. Het bekendst werd hij met het nummer “Free Nelson Mandela” uit 1984, dat door het ANC werd omarmd als strijdlied. De Specials hadden toen een doorstart gemaakt onder de naam Special AKA.

 

 

Reacties