The Legacy of Music
19 liedjes uit de films van Quentin Tarantino

19 liedjes uit de films van Quentin Tarantino

27, December 2015

Quentin Tarantino is een gerespecteerd filmmaker. Met Reservoir Dogs vestigde hij in 1992 zijn naam in de underground en dankzij Pulp Fiction werd hij in 1994 een wereldster. Naast overdadig geweld en bijzondere dialogen vervullen soundtracks een belangrijke rol in Tarantino’s films. Daarvoor gebruikt hij overwegend bestaand werk. Wij selecteerden 19 van zijn best gekozen liedjes.

 

#1. Dick Dale – Misirlou (Pulp Fiction)
De surfrocklick van Dick Dale’s Misirlou is inmiddels onlosmakelijk verbonden met Pulp Fiction, de film met onder anderen John Travolta, Samuel Jackson (die in zes van Tarantino’s films speelt) en Uma Thurman (Tarantino’s vroegere muze). Tarantino ging voor een lied ‘met een rock-‘n’-roll/spaghettiwestern-vibe en epische allure’.

 

 

#2. George Baker Selection – Little Green Bag (Reservoir Dogs)
Little Green Bag is door Jan Visser en Hans Bouwens (alias George Baker) geschreven en werd in 1969 voor het eerst uitgebracht. Het nummer belandde op nummer 9 in de Nederlandse Top 40. In 1992 werd het nieuwe leven ingeblazen door Tarantino’s film Reservoir Dogs, dat het nummer voor de openingscredits gebruikt. Volgens Tarantino is dat een van de belangrijkste momenten van een film, omdat je daarmee direct een sfeer kunt neerzetten.

 

 

#3. Stealers Wheel – Stuck In The Middle With You (Reservoir Dogs)
De combinatie van een martelscène waarbij iemands oor eraan moet geloven en softrock was volgens Tarantino ‘a natural’, vrij vertaald: ‘een mooie toevalligheid’. Het contrast tussen de verontrustende beelden en het joviale liedje geeft deze veelbesproken scène iets extra lugubers. Volgens de filmmaker is ‘de muziek onderdeel van de scène geworden’.

 

 

#4. Nancy Sinatra – Bang Bang (My Baby Shot Me Down) (Kill Bill)
Zelden kwam een songtekst zo goed overeen met de inhoud van een film. Kill Bill, een wraakfilm pur sang, gaat over een bruid die is neergeschoten door haar bruidegom en zijn clan. The Bride, zoals de door Uma Thurman vertolkte hoofdrolspeelster heet, overleeft de aanval echter. Na een coma van vier jaar spoort ze haar aanvallers op om ze één voor één af te slachten met haar samuraizwaard. Het klassieke, rustige Bang Bang staat wederom in schril contrast met hetgeen de kijker op zijn netvlies voorgeschoteld krijgt (vooral veel actiescènes met rondvliegende ledematen).

 

 

#5. Dusty Springfield – Son Of A Preacher Man (Pulp Fiction)
Een scène met typische, humoristische Tarantinodialogen. Hier creëert de filmmaker weer een contrast tussen de songtekst (over de zoon van een predikant) en de beelden (een snuivende Uma Thurman en de al onder invloed drinkende John Travolta). Als Tarantino het nummer niet had mogen gebruiken, was deze scène er waarschijnlijk nooit geweest.

 

 

#6. Randy Crawford & The Crusaders – Street Life (Jackie Brown)
Voor Tarantino’s derde film, Jackie Brown (1997), is niet de originele versie van Street Life gebruikt. Dit door Will Jennings en Joe Sample geschreven nummer staat op het gelijknamige album van The Crusaders en duurt ruim elf minuten. De versie die je in Jackie Brown is sneller en meer geaccentueerd.

 

 

#7. Luis Bacalov & Rocky Roberts – Django (Django Unchained)
Tarantino refereert veel naar oudere films en geeft in interviews ook ruiterlijk toe dat hij voor veel van zijn scènes de mosterd haalt bij klassieke filmmakers. Ook gebruikt hij weleens liedjes die in andere films voorbijkomen. In zulke gevallen zet hij ze doorgaans onder heel ander soort scènes, waardoor het liedje (en de bijbehorende scène) in een Tarantinocontext wordt geplaatst. Het liedje Django is overgenomen van de gelijknamige film uit 1966 (waarop Django Unchained ook is gebaseerd). Het introduceert zowel de film als hoofdkarakter Django, gespeeld door Jamie Foxx.

 

 

#8. The Coasters – Down In Mexico (Death Proof)
Death Proof is misschien niet de beste film van Tarantino, maar de muziek maakt veel goed – net als de mooie meiden, waar Tarantino een oog voor heeft. Dit liedje van The Coasters past uitstekend bij de sensuele lapdance die actrice Vanessa Ferlito (Arlene) bij acteur Kurt Russell (Stuntman Mike) uitvoert. De jukebox die je in deze scène ziet, is overigens van Tarantino zelf, heet Amy en bevat allemaal originele 45-toeren-platen.

 

 

#9. David Bowie – Cat People (Inglourious Basterds)
Cat People van David Bowie werd al eens in Paul Schraders gelijknamige film uit 1982 gebruikt. Maar volgens Tarantino is het daarin niet goed toegepast, omdat ‘Schrader er niet echt gebruik van maakt, maar het simpelweg bij de aftiteling heeft weggezet’. Na het zien van die film besloot Tarantino om ooit een scène van twintig minuten om Cat People heen te schrijven, en zoiets heeft hij gedaan.

 

 

#10. Natural High – Bloodstone (Jackie Brown)
In de film Jackie Brown loopt de legendarische Pam Grier (Miami Vice, The Love Boat) in de maat van de soulmuziek van Natural High’s Bloodstone. Het is Tarantino’s ode aan de Afro-Amerikaanse cultuur.

 

 

#11. Tomoyasu Hotei – Battle Withour Honor Or Humanity (Kill Bill)
Zoals in opera’s karakters soms worden voorzien van een eigen muzikale thema, zo introduceert Tarantino zijn karakters ook weleens. Verreweg de coolste introductie is die van de meedogenloze O-Ren Ishii in Kill Bill. Met dank aan de heroïsche tune van de Japanse rockgitarist Tomoyasu Hotei.

 

 

#12. Chuck Berry – You Never Can Tell (Pulp Fiction)
Gebruikt voor een ‘danscompetitie’ in de film Pulp Fiction. Hoofdpersonen Mia Wallace (Uma Thurman) en Vincent Vega (John Travolta) doen de twist op de klanken van Chuck Berry’s liedje uit 1961, ook wel bekend als C’est La Vie of Teenage Wedding. Tarantino vond vooral de Franse termen ‘Pierre’ en ‘Mademoiselle’ goed bij de scène passen.

 

 

#13. Urge Overkill – Girl You Be A Woman Soon (Pulp Fiction)
Hoewel het een cover van Neil Diamond is, koos Tarantino toch voor deze versie van Urge Overkill. Dankzij het succes van Pulp Fiction kwam de band tijdelijk in de Billboard Top 100. Daarna ging het snel bergafwaarts en in 1997 laste de band een lange pauze in. Urge Overkill is sinds 2004 echter weer actief.

 

 

#14. Tito & Tarantula – After Dark (From Dusk Till Dawn)
From Dusk Till Dawn hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis, want Tarantino is ‘slechts’ acteur in deze film, geen regisseur of producent. Maar omdat Tarantino wel het screnario schreef en dit liedje te goed is om te laten schieten nemen we het toch mee. Anders zijn de wulpse vormen en verleidelijke dansbewegingen van actrice Salma Hayek redenen genoeg om hem alsnog in deze ‘videojukebox’ op te nemen. Na deze scène neemt de film overigens een zeer onverwachte wending.

 

 

#15. Bernard Hermann – Twisted Nerve (Kill Bill)
Dit gemakkelijk in het gehoor liggende fluitliedje is weer typisch zo’n Tarantino-keuze. De lieflijke melodie ontwikkelt zich tot een ‘karakter’ in een lugubure scène waarin Kill Bill-hoofdpersoon The Bride – die in een ranzig ziekenhuis met nog ranzigere medewerkers in coma ligt – vermoord dreigt te worden.

 

 

#16. The 5,6,7,8’s – Woo Hoo (Kill Bill)
Net als Twisted Nerve (zie 15) is dit ook zo’n aanstekelijk nummer dat een filmliefhebber direct aan Kill Bill zal koppelen. Het verhaal gaat de ronde dat Tarantino vrouwenband The 5,6,7,8’s in een kledingzaak in Tokyo hoorde en vroeg of hij ter plekke de cd mocht kopen omdat hij zijn vliegtuig moest halen en geen tijd had om naar een cd-winkel te gaan. Toen Tarantino de manager het dubbele van de vraagprijs bood, kreeg hij de cd mee.

 

 

#17. April March – Chick Habit (Death Proof)
De Engelse variant op het door Serge Gainsbourg geschreven en door France Gall gezongen Laisse Tomber Les Filles. Gebruikt voor de aftiteling van de film Death Proof.

 

 

#18. The Lively Ones – Surf Rider (Pulp Fiction)
Surfmuziek komt veel in Tarantino’s films voor, en dan met name in de eerste helft van zijn carrière als filmmaker. Het instrumentale Surf Rider van The Lively Ones is hier een van de vele voorbeelden van.

 

 

#19. Billy Preston – Slaughter (Inglourious Basterds)
Tarantino wilde voor de soundtrack van Inglourious Basterds eens originele muziek hebben en had daar Ennio Morricone voor op het oog. Wegens deadlines en tijdgebrek kon de componist de soundtrack maar deels maken. Tarantino was dus ook weer deels aangewezen op bestaande liedjes. Met Slaughter van Billy Preston introduceert hij het karakter Sergeant Hugo Stiglitz, gespeeld door de populaire Duitse acteur Til Schweiger.

 

 

Vanaf 7 januari is Tarantino’s nieuwste film, The Hateful Eight, in de Nederlandse bioscopen te zien.

 

 

Reacties