The Legacy of Music
10 liedjes die kerst compleet maken

10 liedjes die kerst compleet maken

24, December 2015

Love ‘em or hate ‘em, maar er gaat geen kerst voorbij zonder ‘Christmas carols’, oftewel kerstliedjes. Er zijn inmiddels tientallen zo niet honderden van geschreven. Wij selecteerden de tien liedjes die niet meer bij kerst zijn weg te denken.

 

 

1. Band Aid 1984 – Do They Know It’s Christmas

Geschreven door Bob Geldof en Midge Ure om in 1984 geld in te zamelen voor de toenmalige hongersnoodramp in Ethiopië. Geldof hoopte hiermee 70.000 pond op te halen, maar het nummer bracht binnen een jaar ruim 8 miljoen op. Het lied, waarvan het origineel bijdragen bevat van onder meer Bono, Phil Collins en Boy George, is in 1989, 2004 en 2014 opnieuw opgenomen. Die versies kwamen in Engeland allemaal op nummer 1 binnen en dienden eveneens goede doelen (nog twee hongersnoden en de recente Ebola-uitbraak).

 

2. John Lennon & Yoko The Plastic Ono Band – Happy Xmas (War Is Over)

Niet alleen een kerstnummer, maar ook een protestsong tegen de Vietnamoorlog. Het is gebaseerd op de Engelse traditional Skewball (vernoemd naar een racepaard). Tevens bedoeld om sociale eenheid en optimisme te creëren. De inmiddels voor moord veroordeelde Phil Spector tekende voor de productie. Achteraf gezien geen al te vredelievende gedachte…

 

3. Chris Rea – Driving Home For Christmas

Een van de jongere kerstklassieker – hoewel volgend jaar ook al weer dertig jaar oud – is Driving Home For Christmas. Tintelend pianospel, zwierige strijkers en een warm gloeiende stem (in dit geval die van Chris Rea) lijken vaste prik voor een geslaagd kerstnummer. ‘Een kerstliedje voor in de auto’, aldus Rea, die het nummer schreef naar aanleiding van een file waarin hij en zijn vrouw met hun Auston Mini hadden gestaan.

 

4. Bing Crosby – White Christmas

Volgens het Guinness Book Of Records is dit de best verkopende single aller tijden met meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren. In 1942 kon dat nog. Irving Berlin schreef het nummer en de versie van Bing Crosby werd in achttien minuten door de zanger ingezongen. ‘Easy money’, zouden ze overzees zeggen. De versie die je tegenwoordig hoort, is echter een opnieuw opgenomen versie, die in 1947 uitkwam. Dit omdat de mastertape van de originele take steeds meer slijtage vertoonde. Er bestaan inmiddels meer dan vijfhonderd verschillende versies van White Christmas. Daarmee is het de meest gecoverde kerstsong. Leden van de Recording Industry Association of America (RIAA) hebben White Christmas tot tweede meest invloedrijke lied verkozen achter Judy Garland’s Over The Rainbow (zie ook nummer 10).

 

5. Paul McCartney – Wonderful Christmastime

Er zijn mensen die vinden dat dit lied tot het minste werk van Paul McCartney behoort. Dat het toch een onmiskenbare kersthit is, zegt of iets over het algemene niveau van kerstliedjes, of juist over McCartney’s liedjeskunsten (‘zelfs zijn slechtste werk is nog bovengemiddeld goed’). Hoe dan ook: het schrijven ervan heeft de Beatle geen windeieren gelegd. Hij schijnt er nog elk jaar een paar ton aan te verdienen. Dit is mede te danken aan de royalties die hij krijgt voor de vele covers die ervan zijn gemaakt. Daarvan komt natuurlijk geen enkele in de buurt bij dit origineel, geschreven in 1979. In de bijbehorende videoclip zien we naast McCartney de overige bandleden van Wings (het nummer verscheen ook als bonustrack op Wings-album Back To The Egg), maar McCartney schreef het nummer helemaal in zijn uppie – dat is dan weer niet zo saamhorig.

 

6. Dean Martin – Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!

Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!, ook wel bekend als Let It Snow, stamt uit juli 1945. Het is niet alleen in hartje zomer geschreven, maar zelfs tijdens een hittegolf. Sammy Cahn en Jule Stern, die verantwoordelijk zijn voor deze klassieker, moesten dus extra goed hun best om zich een koude kerst voor te stellen. De versie van Dean Martin is verreweg het bekendst, maar zoals vaker bij kerstliedjes het geval is, werd ook Let It Snow regelmatig gecoverd. Onder meer Bing Crosby, Jessica Simpson en Rod Stewart waagden een dappere poging.

 

7. Andy Williams – It’s The Most Wonderful Time Of The Year

‘Scary ghost stories’, is een van de zaken die Andy Williams bezingt in It’s The Most Wonderful Time Of The Year. Een oud Amerikaans kerstgebruik: het vertellen van enge spookverhalen. Maar die traditie is inmiddels in de meeste huiskamers verloren gegaan. ‘Holiday greetings’ en ‘gay happy meetings’ zijn er nog altijd, en ‘mistletoing’ gebeurt ook nog overal.

 

8. Frank Sinatra – Have Yourself A Merry Little Christmas

Volgens de American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) is dit het derde meest gecoverde kerstliedje. Frank Sinatra maakte het wereldwijd populair, maar Judy Garland zong het in 1944 voor het eerst in de musical Meet Me In St. Louis. De originele tekst, geschreven door Hugh Martin, begon met ‘Have yourself a merry little Christmas. It may be your last.’ Te negatief aldus Garland, haar tegenspeler Tom Drake en regisseur Vincente Minnelli. Hierop werd de tekst aangepast, zodat het goed aansluit op de feestvreugde.

 

9. Wham! – Last Christmas

Niet meer voor te stellen: kerst zonder Last Christmas van Wham! Van de single zijn 1,77 miljoen exemplaren verkocht. Het liedje kwam sinds de uitgave in 1985 elf keer in de Engelse hitlijsten terecht, maar behaalde opvallend genoeg nooit de toppositie. Met ruim 118 miljoen views op YouTube mag je Last Christmas ook een regelrechte moderne online-klassieker noemen.

 

10. Mariah Carey – All I Want For Christmas Is You

Vrouwelijke vocalisten delven nogal het onderspit tegen hun mannelijke collega’s als het gaat om kersthits. Maar Mariah Carey zorgt met All I Want For Christmas Is You voor de grootste YouTube-hit van alle kerstliedjes. De teller staat op ruim 150 miljoen. Ook radiostations en discotheken krijgen maar geen genoeg van de compositie van Carey en Walter Afanasieff (die onder heel veel meer ook verantwoordelijk is voor de productie van My Heart Will Go On van Celine Dion). Het catchy en uptempo liedje stamt uit 1993 en is daarmee de jongste in de lijst.

 

 

 

Reacties