The Legacy of Music
De beste muziek in films uit de jaren 80

De beste muziek in films uit de jaren 80

7, December 2015

Filmmuziek is muziek die tijdens films gespeeld wordt om de sfeer van de film en de emoties van de acteurs te versterken. Daarmee is de film een moderne vorm van melodrama. Veel films zouden zonder filmmuziek minder spanning hebben gehad en misschien nooit gemaakt zijn. Vaak is de muziek bij een film ook nog te koop als aparte cd.

(c) wikipedia

 

Paris, Texas (1984)
Decennia voor Buena Vista Social Club werkte gitarist Ry Cooder samen met regisseur Wim Wenders aan de film Paris, Texas over een man die na 4 jaarvermist te zijn geweest, opduikt in de woestijn. De filmmuziek van Cooder is donker maar past prachtig.

 

 

 

Local Hero (1983)
Cult film over een Texaanse oliebaron die in een Schots vissersdorp het paradijs ontdekt. De filmmuziek klinkt als een geweldig maar nooit uitgebracht Dire Straits album gespeeld door Mark Knopfler. Het thema stuk ‘ Going Home’ is inmiddels niet meer te denken bij concerten van Knopfler.

 

 

 

Dirty Dancing (1987)
Eén van de meest succesvolle films én soundtracks van de jaren 80. Zo succesvol dat zelfs hoofdrol speler Patrick Swayze een hit had met het zoete ‘She’s Like The Wind.’ Verdere succesvolle composities: ‘Hungry Eyes’ van Eric Carmen en het duet tussen Jennifer Warnes en Bill Medley,’ I’ve Had The Time of My Life’ . Ook hier verscheen een deel 2 van.

 

 

 

Purple Rain (1984)
De film gaat ver een jonge talentvolle man die aan het begin van een succesvolle carrière staat en dus gaat deze over Prince.
Met Purple Rain schoot hij in 1 keer naar het grote publiek. De pionierende muziek mix van funk, R&B, metal, pop betekende dat er voor ieder wat wils was. Door critici gezien als één van de allerbeste soundtracks ooit.

 

 

 

Good Morning, Vietnam (1987)
Robin Williams als leger DJ die populair wordt bij de Amerikaanse soldaten door opmerkelijke programma’s te maken. Geweldige soundtrack met veel tracks uit de jaren 60 zoals o.a. Nowhere to Run van Martha & The Vandellas, Them’s Baby Please Don’t Go, James Brown’s I Got You en Louis Armstrong’s What a Wonderful World.

 

 

 

Stop Making Sense (1984)
Op het hoogtepunt van hun roem, maakte Talking Heads deze concertfilm om hun album Speaking in Tongues te promoten. Het is de eerste film die in zijn geheel gebruik maakte van digitale audio technieken. Het budget van de film werd volledig door de band zelf gefinancierd.

 

 

 

Less Than Zero (1987)
Verfilming van het boek van Bret Easton Ellis over de drugsverslaving van een vriend van de hoofdrolspeler. De soundtrack werd geproduceerd door Rick Rubin met verrassende van The Bangles – Hazy Shade of Winter (origineel van Simon & Garfunkel), Bring The Noise van Public Enemy en verder bijdragen van LL Cool J, Aerosmith, Poison, Glenn Danzig, Slayer, John Jett, en Roy Orbison.

 

 

 

The Big Chill (1983)
De film over een groep nostalgische vrienden creëerde een revival van de Motown hits. De soundtrack (met muziek van o.a. Aretha Franklin, Rolling Stones, Wilson Pickett en Percy Sledge) was zo populair dat er een deel 2 verscheen, iets dat nog nooit eerder was voorgekomen.

 

 

 

Fame (1980)
Oscar winnende Film en ook TV serie over leerlingen van de New York High School for the Performing Arts. Irene Cara zong de titel track Fame en het werd een wereldwijde hit. Het liedje Out Here On My Own laat zien dat Cara wel degelijk kon zingen.

 

 

 

Flashdance (1983)
Dansfilm met MTV achtige editing. Singles van de soundtrack werden dan ook veelvuldig door MTV vertoond en zodoende video-hits c.q. top 40 hits. Irene Cara deed Flashdance’ titelnummer, Maniac van Michael Sembello werd een hit en Laura Branigan (Self Control) had een Amerikaanse hit met Imagionation. Ook Giorgio Moroder was hier weer van de partij met 4 door hem mede geschreven liedjes. Footloose (1984) zelfde laken een pak. Met o.a. Deniece Williams’ Let’s Hear It For The Boy en Bonnie Tyler’s Holding Out For a Hero.

 

 

 

Amadeus (1984)
Oscar winnende film over het leven van Wolfgang Mozart. Sir Neville Marriner en the Academy of St. Martin in the Fields namen alle Mozart stukken opnieuw op en bleven dichtbij Mozarts originele bedoelingen.

 

 

 

U2: Rattle and Hum (1988)
Rockumentary die in de bioscopen draaide. Gaat over de toernee van U2, in Amerika in 1987. De band treedt op en werkt ondertussen aan nieuw materiaal. Hun muzikale helden zoals Bob Dylan en BB King worden geëerd.

 

 

 

The Blues Brothers (1980)
John Belushi en Dan Aykroyd’s Saturday Night Live sketch werd in 1980 verfilmd en met succes. De all-star muziekanten cast bestond uit o.a. Cab Calloway, Ray Charles, Aretha Franklin, James Brown, John Lee Hooker(die niet op soundtrack staat om onverklaarbare redenen) en anderen. Must see!

 

 

 

This Is Spinal Tap (1984)
Hilarische mockumentary over een iets te oude (bedachte)Metal band. De zogenaamde tophits waren natuurlijk geen echte hits maar werden uitgevoerd naar Hair-Metal normen. Anthems van de film: ‘Big Bottom’ en ‘Sex Farm’. Must see!

 

 

 

The Lost Boys (1987)
De horror-komedie was een hit net als de soundtrack die vol stond met top bands als INXS, Lou Gramm(Foreigner), Roger Daltry. Ook een opvallende Echo & The Bunnymen’s cover van The Doors’ People are Strange (geproduceerd door Doors lid Ray Manzarek).

 

 

 

Top Gun (1986)
Film over de toppiloten van de Amerikaanse luchtmacht.
Ook hier tekenen Harold Faltermeyer en Giorgio Moroder voor sterke producties. Berlin’s Take My Breath Away werd mede gecomponeerd door Moroder. Faltermeyer tekent voor de openingsmuziek. Kenny Loggins Danger Zone werd een tophit in Amerika maar in Nederland deed het bijna niks.

 

 

 

Beverly Hills Cop (1984)
De grote doorbraak van Eddie Murphy als komisch acteur. Met het beroemde instrumentale stuk van Harold Faltermeyer (Axel F), een protegè van producer Giorgio Moroder.
Glenn Frey’s The Heat Is On is een andere klassieker die op de soundtrack van deze film stond.

 

 

 

Sweet Dreams (1985)
Film over country-ster Patsy Cline gespeeld door Jessica Lange. De muziek in de film werd opnieuw opgenomen maar de originele vocalen van Cline bleven intact. Owen Bradley, Cline’s producer in de jaren 50-60, produceerde ook deze opnames. Lange playbackte in de film alle Cline tracks.

 

 

Nog meer films met opmerkelijke muziek:

Cocktail (1988)
Valley Girl (1983)
Repo Man (1984)
Pretty in Pink (1986)
The Breakfast Club (1985)
Back To The Future (1985)
Ghostbusters (1984)
Do The Right Thing (1989)

Reacties