The Legacy of Music
Jeff Lynne en de aftrap van het E.L.O. jaar

Jeff Lynne en de aftrap van het E.L.O. jaar

10, November 2015

Jeff Lynne’s Electric Light Orchestra heeft de afgelopen dertig jaar slechts twee platen uitgebracht, maar komt aanstaande vrijdag met het gloednieuwe studioalbum Alone In The Universe. En ook werd vandaag zijn Nederlandse concert in de Ziggo Dome (op 1 mei 2016) aangekondigd. Gisteravond trapte Jeff Lynne af in de Porchester Hall in Londen. The Legacy Of Music was erbij. En wat bleek: er is weinig veranderd in het ELO-universum, en dat is een goed teken.

 

 

Bij een dergelijke eerste show verwacht je misschien vooral nieuw werk te horen, maar Jeff Lynne – geboren met een zonnebril op en een onverwoestbare bos krullen – weet waar het publiek op zit te wachten: klassiekers. De dertienkoppige band, met onder meer strijkers, twee achtergrondvocalisten en drie gitaristen (onder wie Lynne zelf) start met All Over The World, Evil Woman, Showdown en Turn To Stone.

 

Hits en herinneringen

Lynne spreekt regelmatig met binnensmonds Birminghams accent, maar veel informatie over Alone In The Universe geeft hij niet prijs. Ook niet wanneer hij When I Was A Boy instart, openingsnummer van de nieuwe plaat en tevens het eerste nieuwe werk dat het 650 man tellende publiek te horen krijgt. Dat stoort zich overigens totaal niet aan de afwezigheid van meer nieuw werk. Er wordt gedanst, geklapt en vooral instemmend naar elkaar gelachen bij elke hit die herinneringen oproept.

 

Goed opgedroogd

De Porchester Hall oogt overigens als een sjieke zaal voor conferenties of bruiloftspartijen voor de elite. Met de rode pluche trappen sierlijke lijnen en bogen is het met een beetje fantasie net een miniversie van de Royal Albert Hall. Met ELO die als een jukebox op het podium de ene hit na de andere staat te spelen. De hitmachine heeft jaren stilgestaan, maar vertoont vrijwel geen roestsporen. Goed, misschien zijn niet alle hoge uithalen van weleer, maar Lynne is – net als zijn muziek – goed opgedroogd. De groep, met de 67-jarige Richard Tandy op toetsen, heeft aan ervaring en talent dan ook geen gebrek.

Natuurlijk is er die brug te slaan tussen ELO en The Beatles, daarvoor zijn de overeenkomsten groot genoeg. Maar met liedjes als Living Thing, Can’t Get It Out Of My Head, Don’t Bring Me Down, Telephone Line en Mr. Blue Sky heeft ELO genoeg bewezen meer dan alleen een kloon te zijn.

 

Alone In The Universe

En de nieuwe nummers? We krijgen naast het eerder genoemde When I Was A Boy ook nog When The Night Comes, Ain’t It A Drag en One Step At A Time voorgeschoteld en die passen naadloos in het repertoire. Of ze in de toekomst net zo hard zullen worden meegezongen – Jeff Lynne’s ELO komt op 1 mei 2016 naar de Ziggo Dome in Amsterdam – is nog maar de vraag, maar ze zorgen geenszins voor een dip in de set. Die eindigt overigens als vanouds met de Chuck Berry-cover Roll Over Beethoven. Sommige dingen veranderen nooit, en zo af en toe is dat best fijn.

 

Setlist

All Over The World / Evil Woman / Showdown / Turn To Stone / When I Was A Boy / Livin’ Thing / One Step At A Time / Strange Magic / Don’t Bring Me Down / Steppin’ Out / Sweet Talkin’ Woman / Can’t Get It Out Of My Head / When The Night Comes / Ain’t It A Drag / Rock ‘n’ Roll Is King / Telephone Line / Roll Over Beethoven

 

 

 

Reacties