The Legacy of Music
Cuby & The Blizzards: Groeten uit Grollo

Cuby & The Blizzards: Groeten uit Grollo

26, October 2015

In 1964 richtten Harry Muskee en Eelco Gelling Cuby + Blizzards op. De mengelmoes aan blues -en rock ‘n’ roll stijlen gaf de Drentse band een uniek blues geluid. Na het debuutalbum (Desolation) en een album met Eddy Boyd (Praise The Blues) was daar Groeten Uit Grollo.

 

 

De Nederlandse albumtitel is opvallend omdat de band in het Engels zingt. De hoes is prachtig. Een geschilderd Drents landschap met boerderij en een herder die zijn schapen het land op stuurt. Hiervoor was het internationale collectief Olof en Merkelbach verantwoordelijk die ook hoezen maakte voor topartiesten als Nina Simone, The Pretty Things en Manfred Mann. Op de voorgrond staat en ligt C+B in de Drentse hei gefotografeerd door Herman Baaren die in die tijd ook andere Nederlandse bands als Q65, The Motions en Wally Tax (om er maar een paar te noemen) fotografeert. De achterkant van de hoes is een afbeelding van een briefkaart met geschreven tekst van de oprichter van Hitweek, Willem de Ridder. Overigens moest Muskee niets van de hoes hebben.

 

cuby_and_blizzards-groeten_uit_grollo_a

 

De band is in 1967 op 2 plekken gewijzigd. Ene Herman Brood is pianist Hans Kinds komen vervangen die in militaire dienst moet. En de drummer is nu Hans Waterman, hij vervangt Dick Beekman. Met Brood schrijft Muskee de bluesrocker Another Day, Another Road de opener van het album. De slechts 1:50 durende single piekt op nummer 20 in de Nederlandse Top 40.

Het nummer wordt gevolgd door een Eddy Boyd compositie getiteld The Big Bell. 

Somebody Will Know Someday is een klassieke tranentrekker waarin Muskee zijn verbroken relatie met ene Miep Huisman beschrijft.

Op So Many Roads (to Travel) laat Brood horen dat hij de blues piano uitstekend beheerst. Muskee zingt er op los.

King Of The World is een cover van John Lee Hooker. Hierin trapt Cuby even op het gas.

De band toert in die tijd met Van Morrison die Them heeft verlaten. Liedje 6 is dan ook Baby Please Don’t Go, geschreven door Big Joe Williams, maar ook één van de bekendere Them covers. Deze versie duurt slechts 1:44 en Muskee wordt alleen begeleid door de gitaar van Gelling.

No Shoes is wederom een cover van John Lee Hooker.

Met Another Land sluit Cuby het album af. Het is een ode aan de blues. Uit volle borst zingt Muskee: “My other land that’s a place, And it’s a thing that I call the blues”.

 

 

Reacties