The Legacy of Music
Led Zeppelin III: een ode aan folkrock

Led Zeppelin III: een ode aan folkrock

5, October 2015

Het album Led Zeppelin III bestaat vandaag 45 jaar. Nog veel meer dan op Led Zeppelin en Led Zeppelin II speelt de akoestische gitaar van de legendarische hardrockband een dominante rol, getuige songs als Friends, Gallows Pole en Tangerine. Hoe kwam dat?

 

 

Led Zeppelin bracht tussen 12 januari 1969 en 5 oktober 1970 maar liefst drie albums uit. Waren albums 1 en 2 logische opvolgers van elkaar; nummer 3 verschilde enigszins van zijn voorgangers. Na een vertrouwd openingsnummer vol vette riffs (Immigrant Song) volgt het oosters getinte en met een akoetisch gitaar gedreven liedje Friends. Een lichte koersverandering en een voorbode op de verrassende tweede helft van het album.

 

Stevige slagen, expressieve licks
Voor het verschijnen van III haalde Led Zeppelin ook weleens een akoestische gitaar te voorschijn. Zo speelt het instrument de hoofdrol in Ramble On en Baby I’m Gonna Leave You, van respectievelijk Led Zeppelin en Led Zeppelin II. Maar zo guitig met een western als op III is Jimmy Page tot dan toe nog niet geweest. Vooral de tweede helft van III bestaat hoofdzakelijk uit akoestisch gitaargeweld. Niet van die lieflijke tokkels en of zachte aaien over de snaren, maar stevige slagen en expressieve licks.

 

Maandenlange pauze
De reden daarvoor kunnen we toeschrijven aan de locatie van de songwritingsessies voor III. Gitarist Page en zanger Robert Plant besloten na een Noord-Amerikaanse tournee een maandenlange pauze te nemen. In plaats van alleen maar met de voeten omhoog te liggen en een koud pilsje in de hand te nemen, sluit het legendarische songwritersduo zich tijdelijk op in Bron-Yr-Aur. Over zeer waarschijnlijk met een paar biertjes binnen handbereik, maar dat terzijde…

 

Bron-Yr-Aur
Bron-Yr-Aur is een achttiende eeuws huisje gelegen in Gwynedd in Wales. Volgens Page was er tijdens de opnames geen stroom en dus geen mogelijkheid om versterkers aan te sluiten. Vanzelfsprekend werd de akoestische gitaar afgestoft. Bovendien vertelt Plant in mei 2005 aan magazine Uncut: “Het was een fantastische plek […] en voor ons een fantastische test om te zien wat we in die omstandigheden konden doen. […]. Jimmy luisterde veel naar Davey Graham en Bert Jansch en was veel aan het experimentere met uiteenlopende gitaarstemmingen. Ik zat in mijn John Fahey-periode. Dus de uitkomst was voor ons een heel natuurlijke.”

 

Spelling
Op de tracklist van het album staat de titel van het nummer dat aan de opnamelocatie refereert overigens verkeerd gespeld: Bron-Y-Aur Stomp in plaats van Bron-Yr-Aur Stomp. Later is op Psychical Graffiti (1975) de goed gespelde naam van het huisje gebruikt voor een rustig akoestisch instrumentaal nummer. Op de Led Zeppelin DVD (2003) is de spelwijze Bron Yr Aur Stomp gekozen (zonder koppeltekens) en op het live-album How The West Was Won (ook uit 2003) is de versie met zang die ook op III staat, gespeld als Bron-Yr-Aur-Stomp. Maar ach, wat zou het: gelukkig zit het met de muziek wel snor!

 

Enkele Live-versies van Led Zeppelin III:

Immigrant Song:

 

 

Friends:

 

 

Since I’ve Been Lovin’ You:

 

 

 

Reacties