The Legacy of Music
E.L.O.: Beatlesque popliedjes met strijkers en een ruimteschip

E.L.O.: Beatlesque popliedjes met strijkers en een ruimteschip

2, October 2015

De Britse allround muzikant Jeff Lynne komt na veertien jaar met een nieuw Electric Light Orchestra (ELO) album, Alone In The Universe. De voormalige hitmachine, die Beatlesque popliedjes met strijkers combineert, begon als samenwerking tussen Lynne en Roy Wood, maar deze barok-‘n’-roll werd al snel Lynne’s verantwoordelijkheid. Een spoedcursus ELO.

 

 

Xanadu met Olivia Newton-John, Livin’ Thing, Do Ya, 10538 Overture, Can’t Get It Out Of My Head of de Chuck Berry-cover Roll Over Beethoven: ELO heeft meer hits geschreven dan op twee handen is te tellen. Sterker nog: ‘de band met de grote violen’, zoals ELO in Amerika bekend stond, behaalde tussen 1972 en 1986 wel 27 Top 40-hits in Engeland en Amerika. Ook heeft de band een recordaantal Billboard Hot 100 Top 40-hits, waarvan overigens geen enkele de koppositie behaalde.

 

Gouden combinatie

Met vier hits is ELO bovendien nog altijd goed vertegenwoordigd in de Nederlandse Top 2000. Kunnen zeggen dat je wereldwijd meer dan vijftig miljoen albums hebt verkocht, is echter nog specialer. Het succes begint als Roy Wood en Lynne een nieuwe popgroep met een grote rol voor strijkinstrumenten opzetten, een idee dat al speelt als de muzikanten nog samen in The Move zitten. Lynne en Wood, beide liedjesschrijvers, multi-instrumentalisten en zangers blijken een gouden combinatie in handen te hebben.

 

Roll Over Beethoven

Na het verschijnen van debuutalbum No Answer start het duo aan ELO II, maar al snel neemt Wood de benen. Lynne in de liner notes van The Classic Albums Collection (2011): “Het was een grote verrassing, want we waren altijd goede vrienden geweest.” Met een groep nieuwe muzikanten maakt Lynne het album af. Roll Over Beethoven, een cover van Chuck Berry, wordt in Air Studios in Londen opgenomen naast de ruimte waar Paul McCartney werkt aan Live And Let Die. George Martin, studioeigenaar en producer van McCartney/The Wings, aanschouwt de opnames van het Roll Over Beethoven. Hij heeft het eerder al eens met The Beatles opgenomen en laat met een instemmende knik weten dat het goed zit.

 

Wereldwijde doorbraak

In 1974 wordt Can’t Get You Out Of My Head van Eldorado een grote hit. Maar met het zesde studioalbum A New World Record – en inmiddels een nieuwe bandbezetting – breekt ELO pas echt door. Eerst gaat Engeland om dankzij liedjes als Telephone Line, Livin’ Thing, Do Ya en Rockaria! Kort daarop volgt de rest van de wereld. Er worden in de eerste week van de release maar liefst vijf miljoen exemplaren van A New World Record verkocht – met op de cover voor het eerst het inmiddels bekende ELO-logo.

 

Out Of The Blue

Een van de meeste succesvolle uitgaven van ELO is het dubbelalbum Out Of The Blue uit 1977. Het duurt misschien ‘slechts’ drie maanden om te maken, Lynne beschouwt het nog altijd als een van zijn meest bevredigende werkstukken en creatieve periodes. In de liner notes van de speciale, uitgebreide editie die in 2011 is uitbracht, zegt hij: “Ik was totaal ondergedompelt in muziek en toen het balletje eenmaal begon te rollen, bleven de liedjes maar komen. […] Ik had me als songwriter nog niet eerder zo geprofileerd.” De cover van Out Of The Blue, met een reusachtig ruimteschip, is een iconische en wordt tijdens tournees vaak als (onderdeel van) imposante decorstukken gebruikt.

 

 

Chartsuccessen

Opvolger Discovery (1979) doet het ook goed. In Nederland behaalt het album een nummer-3-positie in de ‘Dutch Mega Album Charts’ en krijgt het een gouden status, omdat het meer dan 50.000 keer is verkocht. Dat is nog niets vergeleken bij bijvoorbeeld Engeland (nummer 1 in de albumcharts en platinum voor 300.000 verkochte exemplaren) en Amerika (nummer 5 in de Billboardlijst en dubbel platinum voor meer dan twee miljoen verkochte exemplaren). Opvallend is dat er op de plaat veel ruimte is voor disco. De intrede van het genre maakt violist Mik Kaminsky en cellisten Hugh McDowell en Melvyn Gale, overbodig en het strijkerstrio wordt door Lynne ontslagen.

 

Reggae en rockabilly

In 1980 verzorgt Lynne de soundtrack van de film Xanadu, met Grease-ster Olivia Newton-John. Het titelnummer slaat aan en komt in vele landen op nummer 1, waaronder in Nederland. Een jaar later verschijnt het ELO-album Time. Het intro van het nummer Here is The News wordt de (inmiddels beroemde) tune van de VPRO. De pop en disco is minder aanwezig en er zijn weer meer invloeden uit progressieve muziek te horen, maar Lynne put ook inspiratie uit reggae en rockabilly. Hold On Tight is de (voorlopig) laatste top-10-single in Amerika en Engeland.

 

 

George Harrison

Na de minder succesvolle albums Secret Messages (1983) en het strijkerloze Balance Of Power (1986) stort Lynne zich voornamelijk op het produceren van (andermans) muziek, waaronder George Harrison’s soloalbum Cloud Nine. De Beatles-gitarist is al een lange tijd bevriend met Lynne. Harrison levert ook een gastbijdrage aan Zoom (2001), een Jeff Lynne-soloalbum dat onder de ELO-noemer wordt uitgebracht, de merknaam die Lynne inmiddels heeft heroverd in de rechtzaal. Het is het eerste nieuwe ELO-werk sinds heel veel compilatiealbums. Maar een succesvolle rentree blijft uit.

Eindelijk nieuw werk

Lynne blijft actief als muzikant en producer en participeert onder meer aan (live) Beatles-tributen. Rond ELO blijft het lang stil. Tot er op 10 september 2015 een aankondiging verschijnt: Lynne heeft een nieuw platencontract en gaat voor het eerst in veertien jaar nieuw ELO-werk uitbrengen. De succesvolle ELO Live Comback Tour-reünieconcerten van 2013 hebben Lynne ertoe aangespoord. When I Was A Boy is de eerste spruit van het aanstaande album Alone In The Universe, dat op 13 november het levenslicht ziet.

 

 

 

Jeff Lynne’s E.L.O. – Alone In The Universe verschijnt op 13 november

CD Standard:

http://smarturl.it/JeffLynnesELOamzST

CD Deluxe:

http://smarturl.it/JeffLynnesELOamz

Vinyl:

http://smarturl.it/JeffLynnesELOvinyl

iTunes:

smarturl.it/JeffLynnesELOit

 

 

Reacties