The Legacy of Music
Ian Dury: Hoe Sex & Drugs & Rock ‘n’Roll zijn carrière startte

Ian Dury: Hoe Sex & Drugs & Rock ‘n’Roll zijn carrière startte

30, September 2015

30 september 1977 is de dag dat Ian Dury’s debuut-album verschijnt. Sex and Drugs and Rock ‘n’ Roll is dan als single al uitgebracht en zal zijn bekendste nummer worden. Natuurlijk wordt het in 1977 door het preutse BBC geboycot. Desalniettemin wordt het vanzelfsprekend een hit. Dury wil het nummer niet op het album New Boots and Panties uitbrengen omdat hij dat volksverlakkerij vindt naar degene die zijn single al hebben gekocht.

 

 

Latere uitgaves van het album bevatten wel het nummer.  2 jaar lang zal New Boots and Panties in de Engelse hitlijsten blijven staan. In Nederland raakt Dury ook bekend. Op 28 januari 1978 playbackt hij geïnspireerd als altijd, Sex & Drugs in AVRO’s TopPop. Al klinkt de muziek niet punk, de attitude is dat wel. De saxofonist staat met een gouden saxofoon van karton heen en weer te bewegen terwijl er geen saxofoon op het nummer te bekennen is…De regie van TopPop heeft een nieuw beeldeffect wat te pas en te onpas door het optreden wordt gegooid. De single weet het tot de top 10 te schoppen.

 

 

Dury schrijft zijn nummers aanvankelijk met Chaz Jankel. Deze Jankel neemt de bas, orgel en gitaarpartijen voor zijn rekening waar Dury de drums en de zang doet. Pas later worden sessiemuzikanten gezocht en die vormen later de fameuze Blockheads (die hun naam weer ontlenen aan een nummer op New Boots). Overigens zou Jankel begin jaren 80 tussentijds de wijk nemen naar Amerika waar hij in 1982 een gigantische disco-hit weet te scoren met Glad To Know You.

 

7inchsingleNL

 

Sex & Drugs & Rock ‘n’Roll gaat niet over het cliché beeld van de gemiddelde rockster (wat Jankel aanvankelijk doet besluiten het nummer opzij te schuiven) maar over het leven buiten de opgelegde norm. Omdat Dury het dagenlang neuriet en dat Jankel weer opvalt, besluiten ze het nummer toch verder uit te werken. Dury heeft de melodie ‘geleend’ van een baslijn van Charlie Haden van het nummer Ramblin’ te horen op het  Ornette Coleman album Change of the Century uit 1959.

 

* baslijn vanaf 4:39 

 

Sex & Drugs & Rock ‘n’Roll is inmiddels een niet weg te denken kreet in de Engelse taal. Ian Dury verklaarde ooit in een interview: “Of course when I go out and perform the song, everyone sings along, and you can’t stop ’em! People say to me: ‘Now there’s AIDS about, don’t you think that song was awful?’ I explain it was always a question mark about those activities. And I wrote it before all these dreadful sexual diseases like Herpes and AIDS appeared. I was saying, ‘If all you think about is sex and drugs and rock’n’roll, there is something wrong.’ The title was used in headlines all over the world. I wish I’d got a quid every time that title has been used.”

 

 

 

Reacties