The Legacy of Music
Golden Earring’s Radar Love: al 42 jaar een internationale rock-klassieker

Golden Earring’s Radar Love: al 42 jaar een internationale rock-klassieker

14, September 2015

42 jaar geleden werd Radar Love de best verkopende single van Nederland. Na Back Home (1970) en Dong-Dong-Di-Ki-Di-Gi-Dong (1968) was het de derde nummer 1 voor de Haagse rock-band. Niet alleen in eigen land ging het ze voor de wind maar ook internationaal was Radar Love een gigantische hit. Zo wist het nummer top 10 te raken in landen als België, Duitsland en Engeland. Toen de band in 1974 door Amerika toerde, wist het ook in de Amerikaanse Billboard charts te komen met als hoogste positie nummer 13.

 

 

Het nummer is inmiddels een absolute klassieker in binnen –en buitenland. Radar Love werd gecovered door bands als Ministry, R.E.M., U2, Def Leppard, Carlos Santana en James Last om er maar een paar te noemen. Bill Clinton gebruikte Radar Love in 1992 tijdens de presidentiële voorverkiezingen.

Verder is het nummer veel te horen in films en TV series. Een paar voorbeelden: zo komt het voor in de komische film Wayne’s World uit 1993 en zit de muziek onder één van de afleveringen van Beverly Hills 90210. Ook in 2 afleveringen van The Simpsons is Radar Love te horen.

In het populaire Engelse auto programma Top Gear eindigde Radar Love als 2e in de verkiezingen ‘greatest driving song’ achter Queen’s Don’t Stop Me Now.

 

2138078-1324234422.jpeg-(1)

 

Reacties