The Legacy of Music
Het chaotische optreden van The Clash op het Nederlandse Lochem Festival

Het chaotische optreden van The Clash op het Nederlandse Lochem Festival

17, May 2015

De toernee van The Clash in 1982 was opgezet ter promotie van hun 5e album Combat Rock. Maar de start hiervan was allerminst vlekkeloos. Joe Strummer was een paar weken voor de toernee namelijk spoorloos verdwenen. Pas kort voor de start van het Lochem Festival werd duidelijk dat The Clash daadwerkelijk zouden komen. Hij werd, samen met zijn vriendin, gevonden in Parijs en de Nederlandse gig kon op het laatste moment plaatsvinden.

 

 

In het Engelse muziektijdschrift Mojo (editie september 2014) scheen Frank van Hoorn (destijds promoter van het Lochem Festival) zijn licht over de gebeurtenissen van die dag. “De avond voor het festival zouden ze een soundcheck doen maar ze kwamen niet opdagen. Ze hadden besloten om een tussenstop te maken in Belgie. Vroeg in de ochtend arriveerde ze pas. Het regende en er werd storm voorspeld. Toen The Clash London Calling inzette begon het te donderen en te bliksemen. De regen kwam inmiddels met bakken uit de hemel. Halverwege de show stopte Strummer met spelen. Voor zijn neus probeerden ordebewakers opstandige fans tegen te houden. Er vielen rake klappen. Joe gooide extra olie op het vuur en nodigde de zeiknatte fans uit om op het podium te komen. Na verloop van tijd stonden er tientallen fans op het podium en liepen er tientallen onder het podium. Een levensgevaarlijke situatie omdat het podium niet berekend was op zoveel mensen. De politie stond inmiddels klaar de boel te ontruimen. Na een half uur was het gelukkig afgelopen”.

 

Het chaotische optreden van The Clash op het Nederlandse Lochem Festival

 

De sfeer in de band was al een lange tijd gespannen. Dit kwam voornamelijk door het extreme drugsgebruik van drummer Topper Headon. Na het Lochem optreden vloog de band onmiddelijk terug naar London. Tijdens een crisis meeting werd Headon door de rest van The Clash uit de band gezet. Lochem was zijn laatste gig als drummer van The Clash geweest. Terry Chimes (Clash drummer van het eerste uur) was zijn vervanger.

 

Het chaotische optreden van The Clash op het Nederlandse Lochem Festival

 

Het Lochem Festival werd tussen 1968 en 1986 jaarlijks gehouden op Hemelvaartsdag. Het programma op 20 mei 1982 bestond uit: Normaal, Bow Wow Wow, Tenpole Tudor, Carlene Carter, Saxon en The Clash.

 

bronnen: Mojo magazine – Popstukken.nl – cloese.nl

Reacties