The Legacy of Music
Waarom Toto “The most misunderstood band in rock history” is…

Waarom Toto “The most misunderstood band in rock history” is…

8, April 2015

Steve Lukather: “We’re not the greatest band. We didn’t change the world, but we’re not as bad as they said we were. Look at the artists we’ve worked with. If we were that bad, do you think everybody would’ve hired us?”

 

 

Op 8 april 1982 kwam het vierde studio album van Toto uit, genaamd “Toto IV” wat ook wel gezien wordt als het hoogtepunt van de band. Enkele statistieken die dit beamen: in Nederland wist het album de platina status te bereiken; in de VS “flikten” ze dit zelfs tot driemaal toe. Ze wonnen er zes Grammy Awards mee.

Maar zoals uit de titel blijkt, schuilt er meer achter de band volgens Lukather; “There’s a lot more substance than that. […] you really don’t understand the depth of the band if that’s all you know.”

 

2IMG041530SLJPEG

 

Van zinloze vergelijkingen met de Sex Pistols tot aan het belachelijk maken van de naam Toto; enkele van de zaken die volgens Steve Lukather bijgedragen hebben aan de onderwaardering van de Amerikaanse rockband Toto. Hij wijst ons er dan ook op dat wanneer men naar de geschiedenis van de band kijkt, de verschillende bandleden gezamenlijk aan zo’n 5000 albums hebben meegewerkt welke goed zijn geweest voor 225 Grammy nominaties. Hiertoe behoren ook enkele van de best  verkochte albums aller tijden (waaronder Michael Jackson’s Thriller). Dat de waardering hierover achterwege is gebleven, wordt o.a. aan het volgende verweten:We’ve had a lot to do with some of these records, yet we’re not even a footnote. We’re not even in the database of the Rock and Roll Hall of Fame as ever existing as if we’re some shitty fucking band” , aldus “Luke”.

Het vierde album van de band, dat al ruim dertig jaar in een baan rond de aarde trekt en waarvan Africa, Make Believe en Rosanna miljoenen keren zijn afgespeeld, scoorde slechts twee van de vijf sterren bij het gezaghebbende Rolling Stone magazine. Volgens Steve was dit een gevolg van de afwijzing waarmee het blad te kampen kreeg, nadat Toto geweigerd had om op de cover van het blad te staan. “A punk rock move” wat Rolling Stone tot nog toe nog niet eerder ervaren had. In plaats van dit bekend te maken, koos het blad om “wraak” te nemen door het album te onderwaarderen, aldus Lukather.

 

Bron: smashinginterviews.com

 

 

Reacties