The Legacy of Music
Muzikale duizendpoot Jeff Lynne – “All over the World”

Muzikale duizendpoot Jeff Lynne – “All over the World”

7, April 2015

“It’s gonna be a party all over the world”.  Jeff Lynne is natuurlijk bekend van ELO (Electric Light Orchestra), maar de 67-jarige Brit heeft veel meer muziek gemaakt. Als producer heeft hij bijvoorbeeld samengewerkt met Roy Orbison, Tom Petty en  -op John Lennon na- met alle Beatles. Aan het einde van de jaren 80 richtten George Harrison, Roy Orbison,Bob Dylan en Jeff Lynne de groep ‘The Traveling Wilburys’ op. Dankzij een stom toeval kwam Tom Petty ook bij de “Wilburys” terecht.

door Melanie de Groote

 

 

Traveling Wilburys

George Harrison’s solo album Cloud Nine werd mede geproduceerd door Jeff Lynne en deze samenwerking smaakte naar meer. De naam van de Traveling Wilburys is eigenlijk een grapje. Als er tijdens opnames enkele foutjes gemaakt werden, kon dit volgens Harrison makkelijk opgelost worden door ze in de mix te ‘begraven’. “We’ll bury ‘m in the mix – > Wilbury.” Tijdens een etentje van Harrison met Jeff Lynne en Roy Orbison vertelde de ex-Beatle dat hij op zeer korte termijn een plaat wilde opnemen. Dat was mogelijk in de thuisstudio van Bob Dylan. Omdat Harrison per ongeluk zijn gitaar bij Tom Petty had laten liggen, besloot hij om –naast zijn gitaar- ook maar Tom Petty mee te nemen. Het resultaat van deze gebeurtenissen leverde de supergroep “Traveling Wilburys” op.

 

Producer

Ook als producer heeft Jeff Lynne ruimschoots zijn sporen verdiend, de credits van Lynne gaan van Sir Paul McCartney tot Del Shannon.  Met het album Cloud Nine (co-producer Jeff Lynne) bevestigde George Harrison definitief zijn status als solo-artiest. De cover “Got My Mind Set On You” werd in 1987 een grote hit.  Tom Petty scoorde met de door Lynne geproduceerde albums “Full Moon Fever” en “Into the Great Wide Open” verschillende gouden en platina platen.  In 2009 produceerde Jeff Lynne nog een album voor Regina Spektor.

 

 

Terug met ELO

In 2014 keert Jeff Lynne met ELO terug met een concert voor de BBC in Hyde Park. Hij heeft de smaak te pakken, want tijdens de Grammy Awards van 2015 speelt hij ‘Mr. Blue Sky’ (samen met Ed Sheeran) en ‘Evil Woman’.  Er zijn plannen voor een tour dit jaar, dus hou het nieuws goed in de gaten.

 

 

Reacties