The Legacy of Music
Een korte geschiedenis van de Blues

Een korte geschiedenis van de Blues

3, April 2015

Blues ontstaat rond 1900 onder de zwarte bevolking van de Verenigde Staten. Het komt voort uit een mengeling van traditionele Afrikaanse muziek en Europese folkliederen. Bekendste componist in die tijd is W.C. Handy. Zijn teksten zijn een voorbeeld van de spreektaal tussen de zwarte bevolking. De klassieke blues blijft tot mid jaren 20 populair maar wordt daarna verdrongen door de country-blues.

 

 

Bekende artiesten van die stroming zijn o.a. Robert Johnson, Johnny Shines, Blind Lemon Jefferson en Charlie Patton. Rond dezelfde tijd is ook de stedelijke blues (o.a. Big Bill Broonzy, Sonny Boy Williamson en Lonnie Johnson) in opkomst. Door de grote depressie migreren duizenden werkloze zwarten in de jaren dertig van het zuiden naar het noorden. Met name vestigen deze zich in steden als Detroit en Chicago. Vanaf mid jaren 40 zijn dit twee belangrijke blues steden. Kenmerken zijn de versterkte harmonica en de slide gitaar.

Bekende vertegenwoordigers hiervan zijn:  Elmore James, Howlin’ Wolf, John Lee Hooker, Jimmy Reed, Willie Dixon en Muddy Waters (foto). In Memphis is het B.B. King die de toon zet. Hij beïnvloedt in de jaren 50 en 60 veel blues-artiesten. In de jaren 60 ontstaat ook het fenomeen blanke blues. O.a. Canned Heat, The Butterfield Blues Band, The Allman Brothers en Mike Bloomfield vertegenwoordigen daarin Amerika en in Engeland komen o.a. Jeff Beck, Jimmy Page, Eric Clapton, John Mayall en Peter Green voort uit de British Blues Boom.

Yardbirds, Rory Gallagher en Ten Years After zijn andere exponenten die de blues vermengen met rock. In Nederland zijn de grote namen Cuby & The Blizzards, Livin’Blues en de Bintangs. Mid jaren 70 ebt de belangstelling voor de blues echter weg en wordt pas, midden jaren 80,  nieuw leven ingeblazen door Stevie Ray Vaughan. Jeff Healey, Walter Trout, Gary Moore en Robert Cray hebben in zijn kielzog ook veel succes.

 

 

 

bron: Oor 2002

Reacties