The Legacy of Music
15 opzienbarendheden in de geschiedenis van de zwarte muziek

15 opzienbarendheden in de geschiedenis van de zwarte muziek

20, March 2015

1. Toen Bob Marley succesvol was geworden, ging hij zeer genereus met zijn rijkdom om. Hij wist hoe moeilijk het was om rond te komen doordat hij zelf was opgegroeid in een arm gezin. Hij besloot zijn goede wil te tonen door huizen te kopen voor vrienden en velen van de arme gezinnen in Jamaica financieel te ondersteunen.

 

Aretha Franklin

2. Het was Aretha Franklin’s vliegangst dat haar ervan weerhield op te treden buiten Amerika door een incident met een vliegtuig in 1984. Ze was daarom ook niet aanwezig bij de ceremonie waar zij gehuldigd zou worden in de Rock And Roll Hall Of Fame .

 

B. B. King Performs in New York

3. Na een ongeluk bij één van zijn optredens, vernoemde B.B. King elk van zijn gitaren naar ene Lucille. Twee mannen hadden er een woordenwisseling over een vrouw genaamd Lucille. Gedurende de vechtpartij die hierop volgde, werd er een vat lampolie omver gegooid die gebruikt werd om de ruimte te verhitten, waarna deze vlam vatte. Iedereen die nog binnen was werd geëvacueerd maar King rende het brandende gebouw weer in om zijn 30 dollar kostende gitaar te redden. Op die manier werd de gitaar bekend als “Lucille”, om King eraan te herinneren nooit meer brandende gebouwen te betreden, noch ruzie te maken over vrouwen.

 

Jimi Hendrix live

4. Jimi Hendrix maakte bij zijn optredens vaak handig gebruik van de regelmatig verkeerd gehoorde lyrics van “Purple Haze”. Hij wisselde “kiss the sky” in voor “fuck the sky” bij een regenbui in Seattle, en “kiss this guy” bij een ander optreden waarbij hij naar drummer Mitch Mitchell wees.

 

5. James Brown z’n beroemde “danspasjes” waren in feite onderonsjes tussen hem en de band die hem begeleidde bij zijn optredens. Soort van codetaal, zeg maar. Elke handbeweging betekende eigenlijk dat Brown de laatste noot had opgemerkt.

 

6. Hoewel er destijds maar weinig bekend was over eetstoornissen, vertoonde Louis Armstrong tekenen van boulimia. Hij zuiverde zich van zijn vreetbuien met behulp van laxeermiddelen; hij werd vaak op de foto vastgelegd met zijn favoriete laxeermiddel, Swiss Kriss, en prees deze zelfs aan bij zijn vrienden met de slagzin: “Satch says: Leave it all behind ya!”

 

Photo of Stevie WONDER

7. Stevie Wonder leidde de campagne om de verjaardag van Dr. Martin Luther King Jr. aangewezen te krijgen als nationale feestdag. Die dag wordt inmiddels elk jaar gevierd in Amerika, op de 3e maandag van januari.

 

8. Whitney Houston was bijna lid geweest van de Huxtable clan. Ze had namelijk auditie gedaan voor de rol van Sondra Huxtable, de oudste dochter van The Cosby Show, welke uiteindelijk naar Sabrina LeBeauf ging.

 

Photo of Billie Holiday

9. De inspiratie achter het lied “God Bless The Child” van Billie Holiday was een discussie tussen haar en haar moeder over geld.

 

10. Chuck Berry vulde zijn inkomen als artiest aan met werken als schoonheidsspecialist.

 

11. Prince heeft naar verluidt in 1986 een telegram gestuurd aan Weird Al Yankovic en de komiek bevolen om oogcontact te vermijden gedurende de American Music Awards.

 

Photo of Miles DAVIS
12. Miles Davis trad op met zijn rug naar het publiek toe; dit maakte het voor hem gemakkelijker om signalen uit te wisselen met zijn band.

 

Photo of Marvin Gaye

13. Marvin Gaye heeft ooit zijn hoofd kaal geschoren als protest tegen de onrechtmatige veroordeling tot moord van boxer Rubin “Hurricane” Carter.

 

14. Michael Jackson’s baanbrekende videoclip van “Billie Jean” was de eerste videoclip van een zwarte artiest dat op MTV verscheen…

 

Ray Charles

15. Ray Charles schaakte vaak met zijn vrienden en bandleden, hetzij met een aangepast bord. In 2002 ging hij zelfs de confrontatie aan met “chess grandmaster” Larry Evans, waarbij laatstgenoemde het van hem won.

 

Vandaag start op Radio 6, de Zwarte Lijst. Een week lang draait de zender de meest populaire zwarte muziek. Onder deze muziek worden soul, jazz, funk, R&B, reggae, hiphop en dergelijke gerekend. De huidskleur van de artiesten is geen criterium. In 2010 vond de eerste uitzending hiervan plaats. Er is geen vastgesteld aantal platen dat de lijst haalt. De geprogrammeerde tijd bepaald de hoeveelheid nummers. 

 

 

check ook: Cultura.nl voor speciale muziekdocumentaires deze week over zwarte muziek

 

 

 

 

 

 

 

Reacties