The Legacy of Music
Iggy & Bowie & The Idiot

Iggy & Bowie & The Idiot

17, March 2015

IGGY POP:
Geboren op 21 april 1947 in Amerika als James Jewel/Jimmy Newell Osterberg. De afkorting “Iggy” is ontstaan uit zijn bijnaam “Iguana”.

DAVID BOWIE:
Geboren op 8 januari 1947 in Engeland als David Robert Jones. Om verwarring met Davy Jones (The Monkees) te voorkomen, veranderde Jones zijn achternaam in Bowie.

 

 

IGGY POP:
Van The Iguanas (1963) naar The Prime Movers (1965) naar
The  (Psychedelic) Stooges (1967-1974, 2003-heden).

BOWIE:
Van The Lower Third, King Bees en The Konrads naar solo artiest met het debuutalbum “David Bowie” in 1967.

 

 

IGGY POP THE IDIOT:
“The Idiot” vormde het debuutalbum van Iggy Pop als solo artiest en werd net als het daaropvolgende album “Lust For Life” (1977) in samenwerking met David Bowie gemaakt.

BOWIE:
Het album “The Idiot” van Iggy Pop wordt als het onofficiële begin van Bowie’s zogenoemde “Berlin Trilogy” beschouwd. Deze bestond verder uit “Low” en “Heroes” – beiden eveneens uit 1977 – het in 1979 verschenen “Lodger”.

 

 

IGGY POP THE IDIOT:
“The Idiot” is opgenomen in de Hansa Studio’s in Berlijn, ook bekend van U2’s Achtung Baby

BOWIE:
Bowie’s albums “Low” en “Heroes” zijn, eveneens in de Hansa Studio’s opgenomen. Overigens zou laatstgenoemde het enige album zijn dat in z’n geheel in Berlijn opgenomen werd.

 

 

IGGY POP THE IDIOT:
“The Idiot” vormt tot op de dag van vandaag onderwerp van discussie.Niet alleen verschilt het album sterk van Iggy’s eerdere albums (met The Stooges), ook zou hij Bowie’s stem geïmiteerd hebben en het album eigenlijk onderdeel uitmaken van de Berlin Trilogy of in dat geval dan Quadrilogy.

BOWIE:
Naar aanleiding van de discussies, heeft Bowie het volgende over “The Idiot” toegegeven/bevestigd: “Poor Jim (Iggy Pop), in a way, became a guinea pig for what I wanted to do with sound. I didn’t have the material at the time, and I didn’t feel like writing at all. I felt much more like laying back and getting behind someone else’s work, so that album was opportune, creatively.

 

 

IGGY POP THE IDIOT:
Alle nummers van het album zijn in samenwerking met David Bowie geschreven. Laatstgenoemde bespeelt ook nog vele van de instrumenten die op het album te horen zijn.

BOWIE:
Iggy Pop werkte op zijn beurt mee aan het album “Low” van David Bowie, waar hij overigens op slechts één nummer te horen is (What In The World). Eveneens betrokken waren Tony Visconti en Brian Eno.

 

 

IGGY POP THE IDIOT:
Het openingsnummer “Sister Midnight” was al eerder geschreven en uitgevoerd door Bowie tijdens diens “Station To Station” tour  (begin 1976).

BOWIE:
“Sister Midnight” werd door Bowie herschreven tot “Red Money” en deze laatste versie verscheen op diens album “Lodger” (1979).

 

Gentlemen Of Rock
 

IGGY POP THE IDIOT:
“China Girl” zou oorspronkelijk “Borderline” hebben geheten en vertelde het verhaal over een onbeantwoorde liefde na een One Night Stand van Iggy met Kuelan Nguyen, partner van de Franse acteur/zanger Jacques Higelin die destijds in dezelfde studio opnames maakte.

BOWIE:
Bowie’s versie van “China Girl” kwam op het album “Let’s Dance” uit 1983 terecht. Met bijbehorende videoclip maakte Bowie een statement jegens racisme. De ongecensureerde versie hiervan heeft een MTV video award gewonnen. Het model in de video is de Nieuw-Zeelandse Geeling Ng.

 

 

IGGY POP THE IDIOT:
Het album is vernoemd naar de roman/het boek van Dostoyevsky, aangezien drie van de deelnemers van het album hiermee bekend waren. Uiteraard verwijst de titel ook naar het bijzondere karakter van Iggy Pop.

BOWIE:
Met zijn alter-ego Ziggy Stardust belichaamde hij een androgyne buitenaardse rockster. Enkele jaren voor aanvang van de “Berlin Trilogy” deed hij hier afstand van.

 

Iggy & Bowie bij de Dinah Shore TV show

 

IGGY POP THE IDIOT:
Het nummer “Nightclubbing” beschreef Iggy als volgt: “my comment on what it was like hanging out with him every night” over Bowie.
Het nummer werd later gecovered door Grace Jones en Human League(in medley vorm met Rock and Roll van Gary Glitter)

De drum-loop of drum-kick werd later gebruikt door Nine Inch Nails in Closer, door Oasis in Force of Nature(2002)

 

Reacties