The Legacy of Music
Iggy & The Stooges: Raw Power

Iggy & The Stooges: Raw Power

7, February 2015

“Very few people recognized the quality of the Stooges’ songwriting, it was really meticulous. And to his credit, the only person I’d ever known to notice it, was Bowie. He noticed it right off.” 

 

 

Na 2 albums, The Stooges & Fun House, leken The Stooges, als band, uit elkaar te vallen. Dave Alexander vocht tegen de alcohol en Iggy’s heroïne verslaving begon uit de hand te lopen. Bowie nam Iggy onder zijn hoede. Hij bracht Iggy onder bij zijn eigen management, zorgde ervoor dat Iggy naar Londen verhuisde en liet hem een platendeal tekenen op het Columbia label.

Het was de bedoeling dat Iggy zou schrijven en opnemen met James Williamson. Williamson was in 1970 bij The Stooges als (tweede) gitarist toegetreden. Samen begonnen ze aan de voorbereidingen van het album Raw Power. Omdat ze geen geschikte Engelse bassist en drummer konden vinden, vroegen ze Ron en Scott Asheton. Omdat Williamson gitaar speelde moest de echte gitarist van The Stooges, Ron Asheton, nu bass gaan spelen.

 

iggypop_4
Columbia stond er op dat er 2 ballads op het album zouden komen. 1 per LP kant. Dit waren Gimme Danger en I Need Somebody. In een maand werd het album opgenomen in de CBS studios in Londen. Iggy produceerde en mixte het album zelf. Het label keurde de mixes af. De instrumenten waren in het ene stereo kanaal gemixed, de vocalen in de ander. Er was weinig tot geen balans. Het hoofd van het management Tony DeFries informeerde Iggy dat de opnames opnieuw gemixed zouden worden en wel door Bowie…Iggy stemde toe onder de voorwaarde dat zijn mix van Search and Destroy gehandhaafd zouden blijven. Bowie remixte de nummers in één dag in de goedkope Western Sound Recorders studio in L.A.

 

bowie-&-iggy

 

Bowie: “…the most absurd situation I encountered when I was recording was the first time I worked with Iggy Pop. He wanted me to mix Raw Power, so he brought the 24-track tape in, and he put it up. He had the band on one track, lead guitar on another and him on a third. Out of 24 tracks there were just three tracks that were used. He said ‘see what you can do with this’. I said, ‘Jim, there’s nothing to mix’. So we just pushed the vocal up and down a lot. On at least four or five songs that was the situation, including “Search and Destroy.” That’s got such a peculiar sound because all we did was occasionally bring the lead guitar up and take it out.”

De originele mixen van Iggy circuleerde jaren onder fans en werden zelfs uitgebracht onder de titel Rough Power. Critici vonden het interessant maar niet beter dan de mixen van Bowie.

Iggy: “what David and I came up with at these sessions was better than that.”

rawpower

rawpowerback

Raw Power kwam op 7 februari 1973 uit onder Iggy & The Stooges. De foto van de bekende hoes werd genomen door Mick Rock. Search and Destroy en Shake Appeal werden als singles uitgebracht maar deden weinig. Een jaar lang toerde de band maar door gebrek aan succes werden The Stooges door het label aan de kant gezet. Tony DeFries, hoofd van Bowie’s en Iggy’s management, brak met The Stooges nadat hij uitvond dat het voorschot dat hij aan de band had geleend, volledig op ging aan drugs. Iggy zou afkicken en zich in 1976 weer bij Bowie’s gezelschap voegen.

In retrospectief werd Raw Power hét criterium voor het genre Punk Rock. Kurt Cobain van Nirvana noemde het zijn favoriete album allertijden. Johnny Marr van The Smiths sprak met bewondering over het gitaarspel van Williamson op het album. Steve Jones van de Sex Pistols claimde dat hij gitaar had leren spelen door constant naar Raw Power te luisteren. Henry Rollins heeft de titel Search and Destroy op zijn schouder blad getattoeërd.

 

 

Reacties