The Legacy of Music
Bluesrock: Stijlvernieuwers Jimi Hendrix en Eric Clapton

Bluesrock: Stijlvernieuwers Jimi Hendrix en Eric Clapton

28, January 2015

Blues-Rock ontwikkelde zich mid  jaren 60 in Groot Britannië en Amerika. De bands en artiesten die de Blues-Rock als genre ontwikkelde, waren overwegend blank. Het genre werd gedefinieerd door John Mayalls album Blues Breakers with Eric Clapton. Later creeërde Clapton’s Cream combinaties van Blues –en Jazzstijlen. Dit was de meest innovatieve in het genre tot nu toe. Het genre was aan Blues gekoppelde, totale (vaak instrumentale) beheersing van de elektrische gitaar waarbij nieuwe gebieden verkent werden. De artistieke vrijheid en grootsheid van het individu maakten het verschil met de bestaande popmuziek. De stijlvernieuwers van deze Blues vorm waren Jimi Hendrix en Eric Clapton.

 

 

Jimi Hendrix (1942-1970)
Eric Clapton. (1945)

De Amerikaan Jimi Hendrix bouwde zijn carrière op in Engeland. Manager Chas Chandler koppelde Hendrix aan een blanke bassist en drummer. De band werd The Jimi Hendrix Experience genoemd. De virtuoos Hendrix voegde feedback en vervorming toe aan het spectrum van het gitaarspel en onderscheidde zich zo van Clapton. Hendrix kon gelijk ritme- als sologitaar spelen. Voor de ontwikkeling van hardrock was Hendrix de inspirator.

Daar waar Hendrix de uitgesproken showman was door zijn gitaar als een machine geweer te gebruiken, of deze in de brand te steken, of deze te bespelen met zijn tanden of er schijnbaar de liefde mee te bedrijven, was Clapton de ingetogen gitarist, virtuoos, schijnbaar moeiteloos spelend. Clapton had zich sinds 1965, via The Yardbirds en John Mayall’s Bluesbreakers verdiept in de Blues. Zijn gitaarstijl lag in lijn met de Amerikaanse groten T-Bone Walker, Muddy Waters en BB King.

In 1966 stapte hij over naar een nieuwe band. Deze werd vanaf het begin als supergroep gezien. Ginger Baker op drums, Jack Bruce op bass en Clapton op gitaar. Omdat ze als crème de la crème van de Britse Blues & Jazz werden beschouwd noemden ze de band onbescheiden Cream. Clapton’s bijnaam was inmiddels God. Hij drukte een geheel eigen stempel op zijn gitaarspel. Bij Cream verfijnde hij zijn spel. Concerten stonden in het teken van minutenlange improvisaties, het publiek vond het geweldig. Cream verkocht in hun 2-jarige bestaan miljoenen platen.

 

wheelsoffire

 

In 1968 viel de band uit elkaar. Nauwelijks een jaar speelde Clapton met drummer Baker in Blind Faith, een andere supergroep met Steve Winwood en Ric Grech. Voordat Clapton half jaren 70 solo ging formeerde hij Derek & The Domino’s, de band die de hit Layla zou voortbrengen. In 1969 was Hendrix de best betaalde rockmuzikant geworden en headliner op het mytische Woodstock. Billy Cox had Noel Redding vervangen. Buddy Miles was de drummer en de groep heette nu Band of Gypsys. Ze traden 3 keer op. De opnames werden vastgelegd op het live album Band of Gypsys. De mix van rock, funk en jams werden later de basis voor Funk Rock.

Hendrix overleed in London in september 1970. Hij stikte hoogstwaarschijnlijk in zijn eigen braaksel. Een album met Clapton en Hendrix samen, zou wellicht, in de jaren na 1970, tot de mogelijkheden hebben gehoord….

 

Reacties