The Legacy of Music
De elektrische Blues gitaristen

De elektrische Blues gitaristen

27, January 2015

De elektrische blues vond zijn oorsprong in Chicago begin jaren 40. Al snel waaierde de elektrische blues uit naar Memphis, Detroit, New Orleans, St. Louis en Texas. Om tijdens Rent Party’s (ook wel House Party’s) boven het aanwezige publiek uit te komen, gingen de artiesten versterkt spelen. De elektrische blues wordt gezien als het fundament van de rockmuziek.

door: Daan Visser

 

 

Hier zijn 9 essentiële elektrische blues-artiesten.

Muddy Waters. (1915-1983)

Geboren als Mckinley Morganfield, is de vader van de Chicago Blues. Nadat hij in 1941 een plaat had gemaakt voor Alan Lomax’s Library Of Congress, vertrok hij naar Chicago. Daar ontmoette hij Leonard Chess. Hij richtte een van de eerste elektrisch versterkte bluesbands op. De invloed van Waters op latere genres is enorm. Niet alleen op de Blues en de Rhythm & Blues maar ook op Rock ‘n’Roll, Hard Rock, Folk en Country.
Essentials:

-Mannish Boy
-Hoochie Coochie Man(geschreven door Willie Dixon)
-I’m Ready(geschreven door Willie Dixon)
-Got My Mojo Working(eerste opname door Ann Cole & The Suburbans)
-I Can’t Be Satisfied
-Rollin’Stone
-I Just Want to Make Love to You(geschreven door Willie Dixon)
-I Feel Like Going Home
-You Shook Me(geschreven door Willie Dixon)

 

T-Bone Walker. (1910-1975)
Als een van B.B. King’s grootste invloeden, valt Walker’s belang in de muziekgeschiedenis niet te ontkennen. Op King’s eerste platen, is de invloed van Walker goed te horen. Hij was een van de eerste elektrische gitaristen en door zijn gitaar als een soort tafeltje te hanteren, in plaats van te laten hangen, creëerde Walker een eigen sound. Zijn blues stijl werd gekenmerkt door invloeden van R&B en Jazz.

Essentials:
-They Call It Stormy Monday (But Tuesday Is Just As Bad)
-Don’t Throw Your Love On Me So Strong
-Goin’ Up Chicago
-Mean Old World
-Bobby Sox Blues
-West Side Baby

 

Howlin’ Wolf. (1910-1976)
Aan de voeten van Charley Patton, kreeg Howlin’Wolf (echte naam: Chester Burnett) als kind een flinke dosis blues. Sonny Boy Williamson leerde hem de mondharmonica bespelen. Het is deze muzikale opvoeding die ervoor zorgde dat Howlin’ Wolf en Muddy Waters de boegbeelden werden van Chess Records en daarmee de blues.

howlin'wolf

Burnett begon zich aan het begin van zijn carrière Howlin’ Wolf te noemen. Hij zei dat de naam kwam van de verhalen die zijn opa aan hem vertelde over wolven die je meenemen als je je niet goed gedraagt. De man had vooral een enorme invloed op de Rolling Stones. Dit ging zover dat de Stones(die half jaren 60 een hit hadden met Little Red Rooster) erop toezagen dat Wolf op zou treden in het Amerikaanse programma Shindig! in 1965.

Essentials:
-Smokestack Lightnin’
-Little Red Rooster(geschreven door Willie Dixon)
-Back Door Man(geschreven door Willie Dixon)
-Killing Floor
-Spoonful(geschreven door Willie Dixon)
-Moanin’ At Midnight

 

Elmore James. (1918-1963)
Het was James’ zijn versterkte, elektrisch slidegitaar die hem zo uniek maakte. Bands en artiesten als Fleetwood Mac, Zappa, The Beatles (For You Blue), de Allman Brothers Band, John Mayall, Stevie Ray Vaughan en Keith Richards waren fan van James en werden door hem beïnvloed.

Essentials:
-Dust My Broom
-Shake Your Money Maker
-The Sky Is Crying

 

B.B. King. (1925)
Hij is de belangrijkste en invloedrijkste van de ‘Three Kings’ (Albert & Freddie). Er valt geen gitarist te noemen die niet door King is beïnvloedt. Met Lucille(zijn gitaar) aan zijn zijde, is King niet meer weg te denken uit de muziekgeschiedenis. Door zijn kenmerkende vibrato’s in zijn spel is hij extreem herkenbaar.

King had zijn eerste nummer 1 met ‘Three O’ Clock Blues’ in 1952. Na dit succes begon King in grotere zalen op te treden en was hij de meeste gevraagde artiest in het Chitlin’ circuit (Het circuit voor zwarte artiesten). King’s carrière (Net als vele andere zwarte artiesten) kreeg een enorme kick in de jaren 60 door de Blues-golf van blanke artiesten die hem een enorme invloed noemde.

Essentials:
-The Thrill Is Gone
-Three O’ Clock Blues
-Sweet Little Angel

 

Albert King. (1923-1992)
De linkshandige Albert King speelde een rechtshandige gitaar ondersteboven. Het gevolg hiervan was dat hij zijn snaren naar beneden moest trekken, waar een rechtshandige gitarist zijn snaren naar boven duwt. Dit in combinatie met een eigenaardige gitaarstemming en zijn Gibson Flying V maakte hem een van de meest unieke gitaristen ooit.

Zijn hoogtijddagen beleefde King nadat hij in 1966 bij Stax Records een platencontract kreeg. Op voorgaande platen is nog goed te horen dat King zoekende was naar zijn eigen stijl. Het succes van King bij Stax was te verklaren door het feit dat hij meeging met de trends. Disco, funk, rock en andere genres werden gemixt met de blues.

Essentials:
-Born Under A Bad Sign (bekende cover opnames zijn van Cream, Jimi Hendrix)
-I’ll Play The Blues For You
-Blues Power

 

Freddie King. (1934-1976)
Waar B.B. King secuur met een vibrato speelt en Albert King met een eigenaardige stemming en links op een rechtshandige gitaar speelde, waren het Freddie King’s agressiviteit en dikke gitaargeluid die hem zo uniek maakte. Hij stierf vrij jong op 42-jarige leeftijd.

Essentials:
-Hide Away
-Have You Ever Loved A Woman
-Going Down

 

John Lee Hooker. (1917-2001)
Hooker was meer een prater dan een zanger. Door zijn teksten meer te spreken dan te zingen, was zijn tekst vaak geïmproviseerd. Hij stampte ook vaak mee met zijn zang. Dit gaf zijn muziek een extra lading.

Essentials:
-Boom Boom
-Boogie Chillen
-I’m In The Mood
-Crawlin’King Snake
-Dimples
-One Bourbon, One Scotch, One Beer

 

 

Reacties