The Legacy of Music
Muddy Waters: Profiel

Muddy Waters: Profiel

15, December 2014

Zijn echte naam is McKinley Morganfield en wordt geboren op 4 april 1913. Hij wordt gezien als de vader van de Chicago Blues. Hij wordt opgevoed door zijn grootmoeder. Zij bedenkt de bijnaam  Muddy omdat hij in het modderige water van Deer Creek, Missisipi, speelt.

 

 

Muddy’s leert spelen op een mondharmonica en op zijn 17e speelt hij op verschillende feestjes. Hij speelt voornamelijk nummers van zijn twee Blues helden Son House en Robert Johnson. In 1941 neemt hij zijn eerste plaat op, zonder succes. 2 jaar later vertrekt hij naar Chicago in de hoop full-time muzikant te worden. De eerste jaren werkt hij overdag in een fabriek en als truck chauffeur om s’avonds op te kunnen treden.

In de jaren 50 begint hij succes te krijgen. Hij wordt gezien als de opvolgers van Robert Johnson. Met onder andere het nummer Hoochie Coochie Man behaalt hij grote successen. Zijn geluid vormt het fundament waarop Engelse bands als The Rolling Stones (genoemd naar een vroege Muddy Waters hit) uit de jaren 60 zich ontwikkelen.

In 1972 overlijdt de vrouw van Waters. Het is een tijdje stil maar in 1977 haalt Johnny Winter zijn label over om Waters een platencontract te geven. Hard Again is het eerste album dat uit komt en bevat het bekende Mannish Boy. Hij trekt een nieuw publiek en zijn carriere zit weer in de lift.

In 1982 gaat de gezondheid van de Blues-icoon snel achteruit. Zijn tour-schema wordt drastisch ingekort. Op één van zijn laatste optredens speelt hij samen met een ander icoon, Eric Clapton. In april 1983 overlijdt Waters, 70 jaar oud, in zijn slaap.

In 1988 zorgt een bekend spijkerbroeken merk voor een hernieuwde opleving van het repertoire van Waters. Mannish Boy zit als muziek onder een TV commercial en wordt spontaan een top 10 hit, ook in Nederland.

 

 

 

Reacties