The Legacy of Music
Hoe Mariska Veres zangeres van Shocking Blue werd

Hoe Mariska Veres zangeres van Shocking Blue werd

1, October 2017

Mariska Veres, dochter van de Hongaarse violist Lajos Veres, werd in 1968 zangeres van de Haagse beatgroep Shocking Blue. Ze scoorden eind jaren zestig en begin jaren zeventig meerdere internationale hits. Het nummer Venus stond zelfs in 1970 op nummer 1 in de Amerikaanse hitparade. Hoe kwam Veres, die vandaag 70 jaar zou zijn geworden, bij de band terecht én waar is Venus op geïnspireerd?

 

 

Ergens op een avond in september 1968 wordt de dan nog onbekende zangeres Mariska Veres ontdekt. In Loosdrecht in de Funtushoeve wordt een feestje gegeven ter ere van de eerste nummer 1 hit van de band Golden Earrings. Bijna de gehele Nederlandse muziekindustrie is aanwezig. Platenbazen, disc-jockeys, managers, de Golden Earring zelf…ze zijn er allemaal om dit heugelijke feit te vieren. In de Funtushoeve treden vaak bandjes op. Op het feestje speelt ook een bandje met een charmante zangeres genaamd Mariska Veres. Ze spelen een aantal Jefferson Airplane covers en Veres maakt daarbij grote indruk.

 

Shocking Blue is op dat moment een band die alleen uit mannen bestaat. De zanger, Fred de Wilde is opgeroepen om de dienstplicht te vervullen. Het succes van de band is op dat moment bescheiden. De single “Lucy Brown Is Back In Town” staat slechts 5 weken in de Nederlandse Top 40. Manager Cees van Leeuwen is dan al op zoek naar een vervangster. Waarom hij met een vrouwelijke zangeres verder wil, is onbekend.
Zangeres Annet Hesterman is dan al benaderd maar heeft bedankt omdat ze net een contract heeft getekend met haar manager.

 

Mariska wordt gevraagd en stemt toe. Componist en stimulerende kracht achter de band, Robbie van Leeuwen, raakt al snel gedreven. Het resultaat is “Send Me a Postcard” met Veres als zangeres. De single behaalt de nummer 11 positie. “Long Lonesome Road” is de opvolger maar deze strandt op nummer 17. Toch lijkt de band de weg omhoog gevonden te hebben en dat ligt ook vooral aan de mooie Mariska. In juni 1969 wordt in de Soundpush Studio te Blaricum het nummer “Venus” opgenomen voor 1500,- gulden. Van Leeuwen wordt geïnspireerd door het nummer “The Banjo Song”, een compositie van Tim Rose en uitgevoerd door The Big 3 (zijnde Tim Rose, Jim Hendricks en Mama Cass Elliot). Oh Susanna wordt Venus en een wereldhit is geboren.

 

 

 

 

De Haagse formatie toert en toert om het succes van “Venus” te gelde te maken. En vanzelfsprekend moet er een opvolger voor de hit komen. De single “Mighty Joe” komt in Nederland nog op nummer 1. Maar in landen als Amerika en Engeland breekt de single geen potten. In Duitsland en Frankrijk staat de single wel in de top 10. “Never Marry a Railroad Man” topt de Nederlandse Top 40 maar haalt in Engeland de lijsten al niet meer.
Langzaam maar zeker neemt het succes af. In de Benelux en Frankrijk weet Shocking Blue nog hits te scoren totdat de band in 1974 uit elkaar valt.

 

 

 

 

Wat was de reden dat Mariska Veres ongekend populair werd? Zelf zei ze er ooit nuchter over: “Ja, als je dat weet. De stijl, met een zangeres – wat er op dat moment niet was. De leren kleding. Ik ben begonnen met leren kleding. Ik ontwierp die, mijn moeder maakte al die kleding. Ik droeg pruiken. Die liggen nu in de kast. Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘Waar is je lange haar gebleven?’ Dan zeg ik: ‘Dat ligt in de kast’”.

 

 

 

 

Veres overleed op 2 december 2006, 59 jaar oud, aan de gevolgen van galblaas kanker. Pas 3 weken voor haar dood werd deziekte vastgesteld. Ze zou vandaag 70 jaar zijn geworden.

 

 

bron: harryknipschildt.nl

 

 

 

SaveSave

Reacties