The Legacy of Music
10 feiten over Nirvana’s Nevermind

10 feiten over Nirvana’s Nevermind

24, September 2017

Het legendarische Nevermind album van Nirvana is vandaag 26 jaar oud. Het bracht alternatieve rock en grunge naar de massa. We zetten 10 feiten over het album op een rijtje.

 

 

1. Begin 1990 zijn de 3 heren van Nirvana bezig met een nieuw album die de opvolger moet worden van Bleach (1989). De tijdelijke titel is ‘Sheep’.

 

2. Nirvana’s Platenlabel Sub Pop brengt ze in contact met producer Butch Vig. In april 1990 nemen ze 8 nummers op. “Immodium” (dat later “Breed” zou worden), “In Bloom”, “Dive”, “Polly”, “Sappy”, “Lithium”, “Here She Comes Now” (cover van het Velvet Underground nummer) en “Pay To Play” (later onder de naam “Stay Away” bekend geworden). De band zou meerdere nummers op gaan nemen met Vig maar later blijkt dat Nirvana de opnames als demo-tape gebruiken om op die manier bij een ander label onder contract te geraken.

 

3. Het idee van de beroemde album cover kwam van een documentaire over een onderwater geboorte die Krist Novoselic gezien had. Hij wilde een foto van zo’n geboorte op de hoes zetten.
Omdat dat toch als iets te extreem en bloederig werd gezien werd er een fotograaf ingehuurd die onderwater foto’s nam van een baby zwemklasje. De baby die uitgekozen werd was Spencer Elden en pas 4 maanden uit. Zijn ouders kregen 200 dollar voor de foto.

 

4. De album titel Nevermind komt uit het nummer “Smells Like Teen Spirit”.
“And I forget just why I taste – Oh yeah, I guess it makes me smile – I found it hard, it’s hard to find – Oh well, whatever, nevermind“.

 

5. Producer Butch Vig hoorde “Smells Like Teen Spirit” voor het eerst op een cassettebandje. De kwaliteit van het bandje was heel slecht maar hij hoorde het potentieel. Hij wilde persé dat het het eerste nummer van Nevermind zou worden. ‘Ik hoorde in het nummer de frustratie en de vervreemding, ook al kon ik niet goed horen wat Cobain precies zong’.

 

 

6. Kurt Cobain schreef “Smells Like Teen Spirit”: het nummer ontstond uit een jam-sessie met de band. Cobain: ‘Ik probeerde het ultieme popnummer te schrijven. Maar eigenlijk was ik bezig om The Pixies te kopieren’.

 

7. Een vriendin van Kurt Cobain, Kathleen Hanna, zangeres van de groep Bikini Kill, spoot met een verfbus de tekst “Kurt Smells Like Teen Spirit” op zijn slaapkamermuur. Cobain’s vriendin in die tijd (Tobi Vail, ook in Bikini Kill) droeg een deodorant met de merknaam Teen Spirit. Hanna vond dat Cobain er naar rook. Toen Cobain het nummer schreef, kende hij het merk niet. Hij dacht dat Hanna hem juist een compliment maakte vanwege zijn rebelsheid.
De verkoop van Teen Spirit maakte een enorme vlucht nadat het nummer een hit werd ook al wordt het geen een keer genoemd in de tekst van het nummer.

 

8. De video van “Smells Like Teen Spirit” werd geïnspireerd op het Ramones nummer “Rock and Roll High School” en een film uit 1979 getiteld: “Over The Edge”. In de film verwoesten rebelse jongeren hun school. Weird Al Jankovic deed een parodie op de video. He schoot zijn video in dezelfde sportzaal als die waar Nirvana de clip opnam. Cobain over de parodie: ‘Ik vond het geweldig, echt heel grappig’.

 

 

9. De openingsriff van “Smells Like Teen Spirit” is een kleine variatie op Boston’s “More Than a Feeling”. Maar van plagiaat is nooit sprake geweest. Invloeden en gelijkenissen komen vaker voor in de rock.

 

10. De akkoorden in het nummer “Come As You Are” zijn een langzame kopie van Killing Joke’s nummer “Eighties”. Nirvana overwoog daardoor het nummer niet als single te releasen. Killing Joke wilde aanvankelijk naar de rechter maar trok het voornemen in toen Kurt Cobain overleed. Zanger Jaz Coleman verklaarde waarom: ‘It’s a short f–king life mate; we could go fishing or something sensible. In 2003 drumde Dave Grohl mee op het album Killing Joke van de band.

 

 

 

 

SaveSave

Reacties