The Legacy of Music
Hoe Sugarhill Gang’s Rapper’s Delight de eerste Hip Hop hit ooit werd

Hoe Sugarhill Gang’s Rapper’s Delight de eerste Hip Hop hit ooit werd

17, September 2017

De Sugarhill Gang: ‘Ik had het woord hip-hop gehoord en rapte:’“Hip-hop hippie to the hippie to the hip-hip hop” ‘.
Het verhaal van die ene hit die muziek wist te veranderen.

 

 

 

Guy ‘Master Gee’ O’Brien, rapper van de Sugarhill Gang

In mijn tijd op de middelbare school liep ik heel wat feesten af. Op een van die gelegenheden hoorde ik iemand ritmisch door een microfoon praten. Iemand vertelde me: “Dat is rappen wat hij doet. Dat is wat we in New York op feesten doen”. Ik was een beginnend DJ en voegde het rappen toe aan mijn repertoire. Op dat moment was het iets dat alleen op feesten werd gedaan. Er zat niks commercieels achter of zo. Sylvia Robinson, oprichter van het hiphop label Sugar Hill, besloot een plaat van dat rappen te maken en zocht in haar woonplaats New Jersey naar talent. Big Bank Hank was pizzabakker en rapte tijdens zijn werk tot vermaak van de klanten. Zo ontdekte Robinson, Big Hank. De labelbaas auditeerde meerdere jongens zoals Wonder Mike en ik zelf. ‘Ik kan niet kiezen,’ zei ze. ‘Dus ik zal jullie allemaal in een groep bij elkaar zetten.’
Good Times van Chic was een geweldige plaat om op te rappen. Het tempo was ok en de baslijn geweldig. Het nummer werd de basis voor Rapper’s Delight. Het intro komt van de Britse groep Love De-Luxe’s Here Comes That Sound Again. 

 

 

In 1979 bestonden er nog geen samplers dus het intro werd nagespeeld door Positive Force. Ze namen ook het Chic ritme voor hun rekening. Over die muziek heen rapte we. Ik was nog niet bekend dus dacht dat als ik over “foxy dames en mooie meiden” zou rappen ik meer aandacht zou krijgen. Het werkte. Mijn regel over dat ik de allerbeste rapper ben, was een beetje wishful thinking, hahaha!

Chic’s Nile Rodgers was er niet blij mee maar hij zegt nu dat Rapper’s Delight een van zijn favoriete tracks is. Het is een van zijn meest lucratieve – we hebben hem de credits gegeven. Toen bleek dat de raps van Hank geschreven waren door een andere MC (Grandmaster Caz) gaven we hem ook alle lof. We deden shows met hem en zegt er cool over te zijn. Maar ik weet zeker dat het hem dwars zit elke keer als hij het hoort.
Ik wist toen zeker dat we de eerste rap-plaat hadden gemaakt. Maar op een feest hoorde ik Fatback Band’s King Tim III, die een rap bevatte. 
Ik dacht dat iemand ons voor was geweest. Maar ze hadden er een B-kant van gemaakt. Die van ons werd uiteindelijk een wereldhit.

 

 

Michael ‘Wonder Mike’ Wright, rapper van de Sugarhill Gang

Op feestjes gingen rappers uren door, dus 20 minuten rappen in een studio lijkt helemaal niks. Toen we Rappers Delight opnamen, bleven we met  teksten komen en de producers stopten ons niet.

De uiteindelijke opname was 19 minuten lang, de hele rap is in één keer gedaan, maar het werd teruggebracht tot 15 minuten. Het intro is korter en het feestgeluid is er ook voor een groot deel uitgelaten. Mijn rap was deels gepland, deels spontaan. Ik wilde het begin krachtig hebben en was geïnspireerd door die oude scifi-show The Outer Limits die begon met een stem die zei: “There is nothing wrong with your television set. Do not attempt to adjust the picture.”
Dus mijn inleiding werd: “Now what you hear is not a test, I’m rappin’ to the beat.”
En omdat ik iedereen wilde aanspreken, rapte ik: “I’d like to say hello to the black, to the white, the red and the brown.”

Eén stukje was een rap op de beats: ‘To the bang-bang boogie, say up jump the boogie to the rhythm of the boogie, the beat’. Niemand heeft ooit na kunnen gaan óf Lovebug Starski, óf Furious Five’s Keith “Cowboy” Wiggins de term hiphop als eerste gebruikte maar ik had de zin van mijn neef gehoord en begon gewoon te rappen: “Hip-hop, hippie to the hippie, to the hip-hip-hop and you don’t stop.”

Toen ik 7 jaar oud was, zag ik de film, A Hard Day’s Night van The Beatles met al die schreeuwende meiden. Toen Rapper’s Delight een hit was, was er veel hysterie. We waren in een platenwinkel en onze manager moest ons via de achterdeur uit de winkel loodsen. Ik weet nog dat ik dacht: “Man, dit is net als in Hard Day’s Night.”

Big Bank Hank overleed in november 2014 na een lange strijd tegen kanker. Hij werd 58 jaar oud.

Rappers Delight stond begin 1980 3 weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40.

 

 

 

 

 

 

vertaald van: Guardian.com

Reacties