The Legacy of Music
A Campingflight To Lowlands: een stukje geschiedenis

A Campingflight To Lowlands: een stukje geschiedenis

19, August 2017

Dit jaar is al weer de 25e editie van het driedaagse popfestival (A Campingflight To) Lowlands. De eerste editie van Lowlands in de huidige opzet vond plaats in 1993, destijds nog Flight To Lowlands Paradise geheten. Wat is de voorgeschiedenis van deze eerste Lowlands ‘nieuwe stijl’ en welke artiesten traden er op?

 

 

 

Biddinghuizen is al tig jaren dé plek waar muziekliefhebbers en festivalgenoten elkaar treffen voor Lowlands. De aller-allereerste voorlopende edities van dit culturele festival voor muziek, kunst en poëzie werden in 1967 en 1968 georganiseerd in de Utrechtse Jaarbeurs onder de vlag Flight To Lowlands Paradise. Nederlandse popliefhebbers, en met name de Utrechtse provo Bunk Bessels, wilde in navolging van het Amerikaanse Monterey Pop Festival zijn eigen popmuziekfeest. Zo geschiedde.

 

Zenuwinzinking

Flight To Lowlands Paradise wordt mede dankzij staatsteun gerealiseerd. Op 24 en 25 augustus 1967 danst, verft en feest men twaalf uur lang van acht uur ’s avonds tot acht uur ’s ochtends. Een entreekaartje kost slechts 10 gulden – waarbij een ontbijtje zit inbegrepen. Er komen zo’n achtduizend gelukzoekers.

Een jaar later probeert men – na het onverwachte succes van de eerste editie – maar liefst achttienduizend festivalgangers te lokken met namen als Jimi Hendrix en Jeff Beck. Echter kamt Hendrix op het laatste moment met een gebroken been (dat is althans de opgegeven reden van zijn afwezigheid) en gaat Beck gebukt onder een zenuwinzinking. Het beloofde muziekspektakel blijft dus grotendeels achter en het festival eindigt behoorlijk in mineur. Er komt dan ook geen direct vervolg.

 

Ein Abend In Wien

Pas in 1993 pakt een nieuwe lichting organisatoren het idee voor een nieuwe Lowlands weer op. Twee jaar ervoor heeft een andere samengestelde club mensen, onder wie organisator Willem Venema, het tweedaagse festival Ein Abend In Wien op poten gezet. Hier zijn Sonic Youth, Nirvana, The Smashing Pumpkins en Nine Inch Nails enkele van de publiekstrekkers. Het festival wordt inmiddels als de directe voorloper van Lowlands huidige stijl gezien. Dit komt onder meer doordat Venema ook in de organisatie zit van A Campingflight To Lowlands 1993.

 

Debuuteditie nieuwe stijl

De eerste editie van Lowlands die 24 jaar geleden wordt gerealiseerd is in de stijl zoals we die vandaag de dag nog steeds kennen. Een ticket voor de 1993-editie van Lowlands, dat vanaf dat jaar in de polder wordt georganiseerd, kost 75 gulden (34 euro) en een muntje 2,65 florijn (1,20 euro). Hoewel er op 10.000 bezoekers wordt gemikt en er uiteindelijk 7800 komen, is het een geslaagde editie te noemen, met tegenwoordig een legendarische status. Het is het begin van een serie prachtige festivals, waarvan de 24e editie dit jaar de boeken in gaat.

 

Indrukwekkend programma

Lowlands is in de loop der jaren uitgegroeid tot een gigantisch feestveld met meer dan tien podia. Een schril contrast met de debuuteditie, waarvoor slechts twee podia staan opgesteld. De organisatie kan echter altijd met trots blijven terugkijken op het indrukwekkende programma van 1993. Uit het buitenland komen onder meer The Smashing Pumpkins, Tool, Rage Against The Machine, Primus, Big Star en Iggy Pop naar de polder. Nederland is ook goed vertegenwoordigd met onder meer Kong en de succesvolle hiphoprockers van Urban Dance Squad. Zie de volledige line-up hieronder.

 

 

Vrijdag 27 augustus

Hoofdpodium: Mighty Mighty Bosstones, Dodgy, Consolidated, Primus, The Smashing Pumpkins, The Goats

Tweede podium: Alabama Kids, The Verve, Madder Rose, Dry Livers

 

Zaterdag 28 augustus

Hoofdpodium: Alice Donut, Kong, Revolutionary Dub Warriors, Jesus Lizard, The Posies, Magnapop, Bad Brains, The Breeders, Urban Dance Squad, Quazar.

Tweede podium: The Juliana Hatfield Three, The Riff, Grant Lee Buffalo, Sister Double Happiness, Big Star, 22-Pistepirkko

 

Zondag 29 augustus

Hoofdpodium: Tool, The Special Beat, Stone Temple Pilots, Rage Against The Machine, Iggy Pop

Tweede podium: Green Apple Quick Step, I Mother Earth, Cosmic Psychos, Cords

 

 

Reacties