The Legacy of Music
De belangrijkste feiten van Woodstock

De belangrijkste feiten van Woodstock

15, August 2017

Iedere muziekliefhebber heeft er weleens van gehoord en had er graag bij willen zijn: Woodstock, 1969. Het is misschien wel het bekendste festival ter wereld. Wat was er zo bijzonder aan en wie zorgden voor een van de meest legendarische muziekmomenten? We zetten de belangrijkste feiten op een rij.

 

 

Wat?

Woodstock Music & Art Fair, beter bekend als Woodstock Festival of simpelweg Woodstock, was een drie/vierdaags festival met muziek en kunsten die in totaal meer dan 400.000 bezoekers trok. In de markt gezet als ‘An Aquarian Exposition: 3 Days Of Peace & Music’. Volgens het Amerikaanse muziekmagazine Rolling Stone is dit buitengewone hippiefeest één van de vijftig meest invloedrijke rock-‘n’-roll-gebeurtenissen.

 

De hele band van Santana kreeg in totaal 750 dollar om op te treden

 

Waar?

Op het 240 hectare grote landgoed van melkveehouder Max B. Yasgur in Bethel, een gehucht in The Catskill Mountains, een uitgestrekt gebied in het zuidoosten van Amerika dat vlakbij White Lake, New York ligt. Het festival is vernoemd naar het New Yorkse plaatsje Woodstock dat op 69 kilometer afstand van de feestlocatie ligt.

 

Wanneer?

Origineel gepland van vrijdag 15 tot en met 17 augustus 1969, maar wegens allerlei vertraging uitlopend tot maandag 18 augustus 1969. Dit jaar (2016) is het 47 jaar geleden.

 

Wie?

Concertpromotor Michael Lang, zakenmannen John Roberts en Joel Rosenman, en muzikant/producer/promotor Arthur ‘Artie’ Lawrence Kornfeld organiseerden het festival met z’n vieren. Ze boekten 32 acts, waaronder Santana, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Joan Baez, Jimi Hendrix, Sly And The Family Stone, Crosby, Stills, Nash & Young en The Who.

 

Sly And The Family Stone, een van de vele hoogtepunten van Woodstock

 

Wie niet?

Veel acts, reeds bekend of later pas beroemd, wezen een uitnodiging af. Onder deze acts bevonden zich Led Zeppelin, Bob Dylan, The Byrds en The Doors. Elke groep had zijn eigen redenen, maar meerdere artiesten lieten weten niet gediend te zijn van hippies, die in ruime getalen aanwezig zouden zijn op Woodstock. Iron Butterfly wilde wel optreden, maar kwam vast te zitten op het vliegveld.

 

Opvallendste optreden?

Het optreden van Jimi Hendrix begon door allerlei vertragingen pas op maandagochtend 18 augustus om negen uur ’s ochtends. Een groot deel van het publiek was al naar huis. Maar zelfs de meest ingedutte festivalganger werd wakker geschud door en beloond met Hendrix’ legendarische instrumentale versie van het Amerikaanse volkslied, The Star-Spangled Banner. Hij imiteerde geweerschoten, vallende bommen en vliegende raketten met zijn gitaarspel om zodoende de Vietnamoorlog te bekritiseren.

 

De vurige versie van The Star-Spangled Banner door Jimi Hendrix

 

 

Reacties