The Legacy of Music
De tragische dood van Jeff Buckley

De tragische dood van Jeff Buckley

29, May 2017

Jeff Buckley was de zoon van muzikant Tim Buckley en dé rijzende ster van de jaren 90. Hij stond bekend om zijn gepassioneerde vocalen en ontroerende muziek. Buckley’s zang was krachtig, duizelingwekkend in ups en downs.

 

 

In 1994 nam Buckley Hallelujah op, een nummer geschreven door Leonard Cohen. Buckley’s vertolking begon langzaam maar eenmaal op gang raakt het het bewustzijn van het publiek. Het werd niet direct een hit, maar nadat het gebruikt werd op tv en in films, bleek het publiek gefascineerd te zijn door het gitaarspel en de prachtige stem van Buckley. Met verontschuldigingen naar Leonard Cohen, Buckley stijgt boven al deze versies uit. Van zijn zucht in de opening tot aan de laatste akkoord, Jeff Buckley bezit “Hallelujah”.

 

 

Hij is één van de muzikanten wiens dood opmerkelijk is omdat er wordt beweerd dat hij zijn eigen dood in een lied zou hebben voorspeld. In “Dream Brother” (van zijn enige album Grace) verwijst hij naar een “dark angel shuffling in” en, sterker nog, het zijn van “asleep in the sand with the ocean washing over.”

29 mei 1997 besloot Jeff Buckley een duik te nemen in de Wolf River Harbor te Memphis. Hij sprong in het water zonder zijn kleren uit te trekken, terwijl hij het refrein zong van Led Zeppelin’s “Whole Lotta Love”. Een vriend die hem vergezelde, verplaatste zijn gitaar, weg aan de rand van het water, maar toen hij omkeek was Buckley verdwenen…

Pas enkele dagen werd Buckley’s levensloze lichaam terug gevonden…

 

Over Buckley:

Elvis Costello: “My last memory of him was at (a) little party in the green room … There were all these people sitting round Jeff who’d never met before…all talking and laughing about music. He’d charmed everybody. I’d much rather remember that than anything.”

Jimmy Page: “The album that I’ve been listening to for the last 18 months is Grace by Jeff Buckley. He is a great, great singer. He has such an emotional range, doing songs by Benjamin Britten and Leonard Cohen as well as his own – such technique and command.”

U2’s Bono: “Jeff Buckley was a pure drop in an ocean of noise.”

Eddie Vedder: “Man I had this Guy with me once … and we were sittin’ down and talkin’ and jammin’… He played his version of Indifference for me… man I tell ya… I’ ll never forget the way he did it… I was just fuckin’ speechless… one of the most memorable moments of my life… I just wish I had seen him more.”

 

 

 

 

 

Reacties