The Legacy of Music
1985: We Are The World en Live Aid

1985: We Are The World en Live Aid

15, May 2017

32 jaar geleden in 1985, kent de muziekvideo-revolutie een keerzijde. Het wordt voor veel fans en liefhebbers duidelijk dat bands die er in de video’s geweldig uitzien toch niet zo goed klinken op de draaitafel. Veel albums bevatten één of twee goede liedjes maar de rest van de liedjes is niet goed genoeg. Het veeleisende publiek begint het gevoel te krijgen van “Hearing is believing, not seeing”. Het lijkt erop dat iedereen die op een knop van een synthesizer of drum machine kan drukken, een hit kan creëeren. Het is het jaar van de liefdadigheid. Rock ‘n’ Roll krijgt weer een geweten. Een batterij aan sterren zingt het door Michael Jackson en Lionel Richie geschreven ‘We Are The World’. Het liedje gaat wereldwijd 4 miljoen keer over de toonbank en wordt daarmee de grootste hit van de jaren 80. Alle opbrengsten worden gebruikt om de hongersnood in Afrika te bestrijden.

 

 

 

 

In de zomer van 1985 (13 juli) kijken 1.6 miljard mensen naar Live Aid dat op 2 plekken in de wereld gehouden wordt ; Londen en Philadelphia. In London vermaken Status Quo, Queen, U2, Bob Geldof, Elvis Costello, The Who, Bowie, Paul McCartney en vele anderen het met 75000 toeschouwers uitverkochte Wembley. In Philadelphia zijn het Joan Baez, Madonna, Tom Petty, Mick Jagger, Tina Turner, Bob Dylan, Black Sabbath, Led Zeppelin en vele anderen die zorgen voor een ongekende zaterdag en die in Nederland voor stille straten zorgt. Hier wordt 80 miljoen dollar opgehaald voor Afrika.

 

liveaid

 

 

 

Dionne Warwick neemt met een aantal muzikale vrienden het liedje ‘That’s What Friends Are For’ op om aandacht te vragen voor een nieuwe ongeneeslijke ziekte met de naam AIDS. Onder aanvoering van E Streets lid Steve van Zandt neemt de gelegenheidsformatie Artists United Against Apartheid de single Sun City op om te protesteren tegen de rascistische politiek in Zuid-Afrika.

 

suncity
Farm Aid wordt in dat jaar door Willie Nelson, John Mellencamp en Neil Young opgericht met als doel zich in te zetten voor agrariërs in Amerika. Ze halen dat jaar 10 miljoen dollar op. Springsteen toert in 1985 door de wereld en doneert de opbrengsten aan voedselbanken en daklozenopvang.

 

Veel van deze artiesten waren in de jaren 70 oprechte kunstenaars die klaagde over de toestand van de wereld. Slechts een handvol artiesten had de middelen iets te doen. In de jaren 80 produceerde deze artiesten grote hits, het geld stroomde binnen, geld dat een groot verschil maakt bij het verlichten van armoede, ziekte en hongersnood.

 

Muzikale grenzen worden in de jaren 80 steeds vager als rock, pop en soul kunstig met elkaar vermengd worden. Traditionalisten klagen. De R&B radio stations vragen zich af wat Michael Jackson, Lionel Richie en Prince met hun muziek hebben gedaan. Philip Bailey brengt een album uit met Phil Collins. Deze bevat het pop nummer Easy Lover dat vooral aanslaat bij de grote, blanke massa. De ‘First Lady of Soul’ Aretha Franklin komt met Who’s Zoomin’ Who en Chaka Kahn mixt pop, soul, disco en hip hop in ‘I Feel For You’, een cover van Prince.

 

Deze crossover stijl laat de deur open voor de opkomst van Hip Hop. Echte, fundamentele straatmuziek die uit de wortels van het verleden groeien. Maar ook dit genre ontkomt niet aan de vermenging. Run DMC rockt samen met Aerosmith op Walk This Way, Beastie Boys introduceert een soort metal hip hop.

 

1985 markeert ook de heropleving van de hard rock. Bands als Motley Crue, Def Leppard, The Scorpions groeien uit tot succesvolle bands. Hun succes heeft een aantal kenmerken. Melodie gedreven nummers ondersteund door sexy video’s. Eerder hebben Foreigner, Billy Idol en Van Halen al laten zien dat  succes te halen valt zonder af te wijken van de power akkoorden. Bon Jovi, Poison en Guns ‘n’ Roses staan klaar om de wereld te veroveren.

 

In 1985 stijgt de verkoop van LP en cassettebandjes. Bandjes verkopen zelfs voor het eerst meer dan LP’s. De opmars van de CD is niet meer te stuiten. Michael Jackson betaald bijna 50 miljoen dollar voor de rechten van de ATV muziek catalogus. Hierin bevinden zich 5000 liedjes waaronder vele liedjes geschreven door Lennon en McCartney. Wham! is de eerste Westerse groep die in China optreedt.

 

Madonna wordt in 1985 een superster met haar Like a Virgin album en Queen, Yes, AC/DC, Iron Maiden, Whitesnake en Rod Stewart staan op het Rock In Rio festival, een 10 daags festival waar 1.4 miljoen mensen op afkomen.

 

ingresso_rockinrio1_1985_back

 

 

 

bronnen: Wikipedia – BBC.co.uk. – CNN.com – Billboard.com

Reacties