The Legacy of Music
Gare du Nord – Sex ‘n’ Jazz Legacy Edition

Gare du Nord – Sex ‘n’ Jazz Legacy Edition

2, May 2017

Op 28 april brengt Sony Music op het Columbia label de Legacy Edition uit van het album Sex ‘n’ Jazz van de Nederlandse band Gare du Nord. Het album beleeft dit jaar zijn tienjarig jubileum en staat met 125.000 verkochte exemplaren te boek als het meest verkochte Nederlandse jazz album ooit. Ter gelegenheid daarvan worden de club remixen uitgebracht die van het originele album zijn gemaakt, waaronder de remix van You’re My Medicine waarop soulzanger Marvin Gaye te horen is; tot op heden een wereldwijd unicum.  

 

 

 

Het album Sex ‘n’ Jazz werd in 2007 met open armen ontvangen door het publiek en betekende een doorslaand succes voor groove jazz band Gare Du Nord. Het album, waarop Marvin Gaye, Paul Carrack en Erik Truffaz te horen zijn, bevatte klassiekers zoals “Marvin & Miles”, “You’re My Medicine” en “Beautiful Day”. Je zou kunnen zeggen dat het album een nieuwe stroming jazz pop kickstartte.

 

De kwaliteit van het album werd ook gezien door jazz label Blue Note en in 2009 verscheen een geremixte versie van de Sex ‘n’ Jazz. De tracks die op het origineel in een ‘chill mode’ waren gemixt kwamen op de nieuwe versie in een club soul stijl aan bod.

 

De Sex ‘n’ Jazz Legacy Edition bevat beide mixes – in state of the art geremasterde vorm – met een betere geluidskwaliteit dan ooit.

 

Mede-oprichter en tekstschrijver Barend Fransen: “We besloten op een gegeven moment het wordingsproces van Sex ‘n’ Jazz te filmen. We begonnen op  Gare du Nord, het treinstation in Parijs, maar kwamen ook in Oostende terecht, bij het huis waar Marvin Gaye had gewoond. Daar had hij Sexual Healing geschreven. We kwamen iemand tegen die met Gaye in de studio in Brussel gewerkt had. Hij vertelde het te betreuren dat het eindresultaat destijds zo klinisch was geworden, met veel drumcomputers. Hij had nog een tape met de kale vocalen van Marvin Gaye. Als je die zangpartijen zonder die computers terughoort, zorgt dat voor een compleet ander gevoel. Marvin Gaye had de blues, maar door die kunstmatige productie van destijds hoorde je dat er totaal niet aan af. Hij zat zwaar aan de dope en was er slecht aan toe. We zijn heel naïef met die tape aan de gang gegaan en hebben er een compleet nieuw nummer mee gemaakt: You’re My Medicine.

 

Het duo riep zangeres Dorona Arberti erbij en zeiden: Je gaat een duet met Marvin Gaye zingen. “Maar natuurlijk. Ja, leuk!”, antwoordde ze compleet verbijsterd. Amper van de schrik bekomen, zong ze de track in. Fransen: “Het werkte. Het nummer stond als een huis. Toen begon het moeilijke deel van het verhaal. We hadden geen rechten op de compositie, geen rechten op die mastertape, maar wel een te gek nummer. Die problemen hebben we bij de uitgever neergelegd. Na verloop van tijd vielen er twee Amerikaanse enveloppen op de deurmat. In de eerste zat de toestemming om de originele master te gebruiken en de song te verbasteren. In de tweede enveloppe zat de rekening. Een gigantisch bedrag, dat we onmogelijk konden betalen. De uitgever heeft het betaald en daarna weer heel snel terugverdiend. En wij zijn nog altijd trots dat we als enige op de hele wereld toestemming kregen om de originele stem van Marvin Gaye te gebruiken. Als je weet wat er met Blurred Lines van Robin Thicke is gebeurd is dat echt heel bijzonder. We wisten meteen nadat we de track gemaakt hadden dat we zowel creatief, artistiek als commercieel iets goeds in handen in hadden.”

 

Gare Du Nord – Sex ‘n’ Jazz Legacy Edition is nu verkrijgbaar op 2CD. De 180 gram 2LP (1000 stuks op wit vinyl) wordt verzorgd door Music On Vinyl.